montowanie pendrive poraz n-ty, ale chyba troche inaczej ;]

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
brz
Beginner

montowanie pendrive poraz n-ty, ale chyba troche inaczej ;]

Post autor: brz »

witam!

od razu zaznaczam: szukalem tu, na dug i probowalem cos sensownego wygooglowac ale moze mam problemy ze wzrokiem. jesli moderator stwierdzi, ze MAM, niech smialo usuwa ten watek bo nie chce niepotrzebnie zasmiecac forum (swoja droga, czlowiek czuje sie o wiele pewniej na forum, na ktorym 90% watkow nie jest momentalnie blokowana obrazkami typu 'GOOGLE', 'FAQ' albo 'REGULAMIN' - vide ubuntu ;]).

no wlasnie, do rzeczy. po paru miesiacach (u)buntowania sie stwierdzilem, ze czas na cos wiecej i trzeba wreszcie wziac sie za drugie podejscie do debiana (pierwsze mialem pare lat temu, po tym jak 2 miesiace uzywania auroxa 9.2 dostalem nerwicy i chcialem debiana - nie potrafilem drania nawet zainstalowac i wrocilem do windy. :D no ale nie o tym). zainstalowalem etcha z netinstall, wrzucilem sobie golego (gnome-core) gnome'a i brakuje mi paru wygodnych rzeczy z tego nieszczesnego ubuntu. miedzy innymi... tak, automontowanie pendrive'a.

wiem, ze jest sporo watkow o tym, ze trzeba grzebac w fstabie i tym podobne ale z tego co zrozumialem, problemy tamtych ludzi sprowadzaja sie do tego, ze pendrive montowac sie nie chce. zanim wyprobuje tamte rozwiazania, chcialbym sprobowac z moim watkiem bo, jak juz pisalem byc moze tamto nic nie da a ja niepotrzbnie nawale sobie miliardy pakietow. ;]

moj robi cos dziwnego, kiedy go podepne, nic sie nie dzieje (w U wyskakiwal na pulpicie jak zapewne wiecie). wlaczam (odsiezenie juz otwartego okna nic nie daje) przegladarke plikow a w niej, w okienku polozenia (katalog domowy, system plikow, itd.) pojawia mi sie moj pendrive nazwany, jak pan bog przykazal czyli elegancko wyswietlona nazwa modelu. ;] wtedy musze na niego dwa razy kliknac, jego nazwa zmienia sie na usuwalny wolumin blablabla i dopiero wtedy gad pojawia sie na pulpicie a ja moge go sobie otworzyc.

tylko jeden komentarz przychodzi mi do glowy: *****

jesli, ktos przebrnal przez posta to gratuluje. za wszystkie podpowiedzi natomiast dziekuje z gory. ;]

pzdr

//edit
Na forum nie używamy przekleństw :)
Kaka'
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

1) Czary mary, hokus pokus i mam to: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777 :-)

2) Użyj pakietu pmount

3) Lub zamiast pmount użyj wpisu w fstab (ale po co? ;) ).
brz
Beginner

ah, zapomnialem napisac tego, przez co twoja odpowiedz wyglada tak jak wyglada. :P

zlociutki, watek widzialem, pakietu pmount probowalem, do grzebania w fstab poki co podchodze z pewna doza niesmialosci. ;] rzecz w tym, ze naturalnie, moge sobie zamontowac pendrive'a pmountem albo recznie "(ale po co? ;) )". jesli (jakos koslawo ale jednak) pokazuje mi sie w nautilusie to czemu nie moze sie bydlak po prostu wyswietlic na pulpicie jak kazda inna plyta cd albo dvd? fakt, ubuntu moze i troche mnie oglupilo bo po 2 dniach siedzenia pod debianem robilem juz pelno rzeczy, ktorymi wczesniej nie zaprzatalem sobie glowy i bardzo sie z tego ciesze. ale dlaczego glupi pendrive nie mialby mi po prostu najzwyczajniej w swiecie wyskoczyc na pulpicie.

a, przez pelno smieci w zaleznosciach nie instalowalem gnome-volume-manager o ile to wazne (a cos mi mowi, ze moze byc... ;] ).

za WT* przepraszam, poprawie sie. ;]
Kaka'
Senior Member

Nie wiem co jest za różnica, czy będziesz miał ikonkę na pulpicie, czy nie, ale po zainstalowaniu pakietu pmount (przynajmniej u mnie) pendrive montuje się automatycznie w /media oraz jest ikonka na pulpicie :) Sprawdź jak to jest pod np. KDE, bo może GNOME nie współpracuje z pmount (może jest jakiś "GNOMowy" odpowiednik pmount ;) ).
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

:P co prawda to kde ale mimo wszystko... w gnome tez powinno chodzić ;)

Obrazek

standardowo:
udev + wpis w fstab:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1       /media/usb      vfat    rw,user,noauto 0       0
reszta sama się zrobiła :)

Pozdrawiam
Kaka'
Senior Member

A może to: ?
kaka@debian:~$ apt-cache search mount gnome
baobab - graphical tool to analyse disk usage
desktop-profiles - framework for setting up desktop profiles
endeavour2 - file and disk management suite
gdesklets-data - Applets for gdesklets
gnome-applets - Various applets for GNOME 2 panel - binary files
gnome-mount - wrapper for (un)mounting and ejecting storage devices
gnome-volume-manager - GNOME daemon to auto-mount and manage media devices
gtkdiskfree - A Gnome program which shows free and used space on your filesystems
magicdev - A GNOME daemon for automatically mounting/playing CDs
pmount - mount removable devices as normal user
kaka@debian:~$
brz
Beginner

montowanie pendrive poraz n-ty... [SOLVED]

fstab nie zadzialal (dublowal tylko to co mialem), magicdev wg opisu dziala z CD. rozwiazanie? gnome-volume-manager. ;] o ile pamietam, aptitude, nie dosc, ze metnie okreslil przeznaczenie pakietu to twierdzil, ze razem z tym zainstaluje mi wszystkie te ekigi, evolutiony i inne badziewia dlatego sie wstrzymalem. zainstalowalem synaptica i co sie okazalo? w sumie instaluja sie 2 paczki - gnome-volume-manager i jakas biblioteka.

edit:
juz myslalem, ze wszystko cacy - pokazywac sie pokazuje. rzecz w tym, ze po tych wszystkich kombinacjach to ustrojstwo nie chce sie dac odmontowac przez prawe klikniecie (umount spod roota usunie).

wyskakuje mi taki blad

Kod: Zaznacz cały

Cannot unmount volume

The volume was probably mounted manually on the command line.

Details: Device to unmount is not in /media/.hal-mtab so it is not mounted by HAL.
edit2:
ROZWIAZANIE:
http://www.infodrom.org/Debian/tips/gnome-usb.html

niby drobnostka ale zdarza sie. ;] nie wiem czy caly watek przyda sie dla potomnych wiec moze niech mod go usunie.

dzieki za szybka i rzeczowa pomoc, tak wlasnie powinno dzialac forum!
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

brz pisze:umount spod roota usunie
U mnie wyskakiwało podobne (w przypadku usera) info (też coś związane z hal) i właśnie rozwiązaniem problemu był wpis w fstab a dokładniej opcja user przy odpowiednim wpisie.
ODPOWIEDZ