Co wybra

Wszystko Off Topic
Olo

Co wybrać na desktop Ubuntu 9.04 czy Lenny stable?

Post autor: Olo »

Po awarii dysku zdiagnozowanej dzięki forumowiczom szykuję się do instalacje systemu.
Dostanę nowiutki dysk w ramach gwarancji i teraz moje pytanie.
Na 100% zainstaluję Windows 98 (śmiejcie się śmiejcie) bo jednak warto mieć jakiegoś Windowsa na hdd.
Miałem instalować Ubuntu 9.04 beta ale teraz patrzę Lenny stable wyszedł.
Na Ubuntu siedziałem jakiś miesiąc, może dwa i ogólnie poznałem się nieco na działaniu tego systemu. Nie wiem czy z Debianem sobie poradzę.
Więc oprócz Windows 98 SE co wybrać, *buntu 9.04 czy Lennego stable?
Mam Athlona 64, więc wybrać amd64? Miałem wcześniej Lennego testing amd64 i miałem problemy z instalowaniem flasha itp.
Pozdrawiam.
Olo.
wojak
Beginner

Post autor: wojak »

To zależy czego oczekujesz od systemu - ma to być przede wszystkim środowisko pracy czy "zabawa" z Linuksem?

Debian stable - starsze (żeby nie powiedzieć stare) pakiety, niesamowita stabilność. Bardzo dobry wybór, gdy na pierwszym miejscu stawiasz stabilność.

Ubuntu 9.04 - nowe pakiety, ale że to wersja próbna, to może działać bardzo niestabilnie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Olo pisze:co wybrać, *buntu 9.04 czy Lennego stable?
Pytanie winno raczej brzmieć czy wybrać "buntu 8.04 lub 8.10 czy Lenny. Jaunty, jest dopiero w alphie i - jeśli zobaczysz sobie na to co pracuje, a co nie - możesz dostać system, który nie spełni Twoich oczekiwań.
A czy zainstalować *buntu czy Debiana? Cóż, chyba każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Niekiedy sam system pomoże w tej odpowiedzi, albowiem jeden z nich na danym sprzęcie będzie pracował, drugi nie. Generalnie, to bardzo podobne do siebie dystrybucje, w których można - co do zasady - osiągnąć podobne efekty i funkcjonalność. Nawet dostępne pakiety są zbliżone na oba systemy, przy czym - chyba nieco więcej jest "desktopowych" na Ubuntu, zaś administracyjnych na Debiana. Ale to może pewnego rodzaju autosugestia.
Olo

Post autor: Olo »

Dystrybucja ma mi służyć przede wszystkim do przeglądania internetu. Czasem też zagrać w coś prostego przez wine.
Miałem Buntu 8.10 (polski remix) i byłem zadowolony mimo że troszkę wolno chodziło.
Teraz mam chęć zmiany tylko nie wiem czy sobie z Debianem poradzę.
Awatar użytkownika
SpeedVin
Beginner

Post autor: SpeedVin »

Decyzja należy do ciebie :-P
Na desktop bardziej poleca się Debiana Testing i ja od tego nie odejdę i także polecę ci Debiana Testing.
A co do Ubuntu najlepiej zdecydować pomiędzy 8.04 a 8.10 tak jak mówił pavbaranov bo 9.04 to wciąż alfa i może być niestabilna.
wojak
Beginner

Post autor: wojak »

Olo,
Ja również zmieniałem system z Ubuntu 8.10 (po tym jak mi się zawieszał przy oglądaniu filmów dowolnym odtwarzaczem na laptopie, straciłem do niego serce). Odnośnie obsługi Debiana z GNOME - praktycznie taka sama jak Ubuntu.

Na procku Intel Celeron 1,6 GHz i 512 MB RAM (nie wiem czy na lepszym sprzęcie różnica jest odczuwalna):
szybkość działania - lepsza niż Ubuntu,
zajętość RAMu - mniejsza niż Ubuntu (różnica około 60 - 70 MB na korzyść Debiana).

Jak poradzisz sobie z instalacją (wystarczy pierwsza płyta CD albo netinst) to z używaniem tym bardziej.
bacior

Post autor: bacior »

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia skąd się wzięła opinia, że debian jest trudniejszy w obsłudze niż ubuntu. Do niedawna używałem ubuntu, od kilku tygodni jestem zadowolonym użytkownikiem Lennego.
Różnica jest taka, że debian nie odstawia szopek, jak to czasem miało miejsce w ubuntu :-)
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Olo, ren temat był już na forum przerabiany nie jeden raz. Przykład pierwszy z brzegu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=12682
Korzystaj na przyszłość z szukajki.
ODPOWIEDZ