DNSDHCP - jaki manager pod Debianem?
DNSDHCP - jaki manager pod Debianem?
Witam.
Czy istnieje jakiś manager DNS + DHCP na Debianie?
Bardzo się "przywiązałem" do używanej poprzednio, na cokolwiek innym systemie DNSDHCP Console, niestety latka lecą. Przesiadam się na Linuksa, a tu niespodzianka do dyspozycji pliki tekstowe, notatnik i łeb jak szafa żeby to wszystko spamiętać. Nie chciałbym zaczynać od pisania php-skryptów (+mysql) do obróbki siłą wstawianych plików.
Uprzejmie proszę o nieprzekierowywanie mnie do Google
Pozdrawiam
Czy istnieje jakiś manager DNS + DHCP na Debianie?
Bardzo się "przywiązałem" do używanej poprzednio, na cokolwiek innym systemie DNSDHCP Console, niestety latka lecą. Przesiadam się na Linuksa, a tu niespodzianka do dyspozycji pliki tekstowe, notatnik i łeb jak szafa żeby to wszystko spamiętać. Nie chciałbym zaczynać od pisania php-skryptów (+mysql) do obróbki siłą wstawianych plików.
Uprzejmie proszę o nieprzekierowywanie mnie do Google
Pozdrawiam
A kto Cię zmusza do zapamiętania tego wszystkiego? Zaczynamy od wpisania w terminalu/konsoli:piotr007 pisze:a tu niespodzianka do dyspozycji pliki tekstowe, notatnik i łeb jak szafa żeby to wszystko spamiętać.
Kod: Zaznacz cały
man man
man nazwa_programu
polecenie -h
polecenie --help
http://www.debian.org/doc/manuals/reference/
Nic, ani "man man", ani żadne z pozostałych poleceń nie pomogły w zarządzaniu 200 adresami mac, kontrolą adresów, dnsem ani rev-dnsem :Pfnmirk pisze: man man
Chodzi mi o to, że wpis w dhcp nie skutkuje aktualizacją dns i rev dns.
Trzeba w Linuksie ręcznie aktualizować każdy plik i jeszcze pamiętać co i gdzie, a to nie jest wygodne.
Znalazłem jakiś "smbind", ale nie bardzo chce działać

Pokłóciłeś się z wujkiem google czy jak?
http://www.codeverge.net/item.aspx?item=361419
Nie odpowiada Ci to? Zmień system.Trzeba w linuksie ręcznie aktualizować każdy plik i jeszcze pamiętać co i gdzie.. a to nie jest wygodne.
DNSDHCPJavaConsole.zip: No such file or directorylis6502 pisze:Pokłóciłeś się z wujkiem google czy jak?
z tego co wyczytałem to pojawiło się toto efemerycznie około marca/kwietnia roku 2008 i natychmiast zniknęło.
lis6502 pisze: Nie odpowiada Ci to? Zmień system.
Proszę jednak o bardziej konstruktywną odpowiedz...
Wpisywanie dns manager debian raczej nie przynosi sensownych efektów,
może by ktoś "na odczepnego" choć nazwę DZIA£AJ¡CEGO pakietu rzucił = będę wdzięczny
piotr007, udzieliłem ci wskazówek w związku z Twoimi narzekaniami nie bezpośredniej odpowiedzi na główne pytanie.piotr007 pisze:Nic, ani "man man", ani żadne z pozostałych poleceń nie pomogły w zarządzaniu 200 adresami mac, kontrolą adresów, dnsem ani rev-dnsem :P
A teraz sprawdź polecenia:
apt-cache search dns dhcp
apt-cache search rev dns
apt-cache search mac | grep mac
...
macchanger - utility for manipulating the MAC address of network interfaces
macchanger-gtk - a GTK+ interface for GNU/MACchanger
...
Drogi kolego!fnmirk pisze: udzieliłem ci wskazówek w związku z Twoimi narzekaniami nie bezpośredniej odpowiedzi na główne pytanie.
A teraz sprawdź polecenia:Kod: Zaznacz cały
apt-cache search dns dhcp apt-cache search rev dns
apt-cache search mac | grep mac ... macchanger - utility for manipulating the MAC address of network interfaces macchanger-gtk - a GTK+ interface for GNU/MACchanger ...
Proszę uważnie przeczytać moje pytanie pytanie. Proszę postarać się je zrozumieć. Pytam o menadżera zarządzania adresami MAC i DNS. Poszukuję jednolitej, łatwej w użyciu aplikacji do zarządzania siecią, tzw. menadżera.
Nie jakieś pojedyncze skrypty aktualizujące coś tam gdzieś tam kiedyś tam cronem. Nie mac-changer bo jak sama nazwa wskazuje, służy do zmiany adresu mac (chyba tylko własnej karty sieciowej). Nie tysiąc innych drobnych narzędzi nie wiadomo do czego.
Poszukuję czegoś coś jak webmin - (ciężko ten pakiet odszukać, nie wiedząc jak się nazywa), ale niestety, mi on nie wystarcza z uwagi na brak powiązań dns z dhcp.
Chętnie poszukam czegoś innego, ale zdecydowanie wolałbym rozpocząć poszukiwania wiedząc CZEGO szukam. I czy w ogóle coś takiego istnieje.
Podałem - jako odniesienie do tego, co oczekuję - nazwę uprzednio stosowanej aplikacji. Być może ktoś kiedyś tego też używał, a teraz ma coś podobnego na Linuksie.
Szukanie po hasłach dns dhcp debian php mysql jest bardzo czasochłonne. A ja nie bardzo mam ochotę i czas szukać czegoś, czego - jak się okazuje - chyba wcale nie ma.
Jeśli można - proszę o odpowiedzi tylko te osoby, które używają tego typu rozwiązań.
-
- Senior Member
Po Twoim pierwszym (nie odsyłajcie mnie do google'a - w sumie dlaczego nie, skoro to chwila szukania, ale niech inni szukają
) i ostatnim (niech zabierają głos tylko Ci, którzy wiedzą i stosują), nie powinieniem zabierać głosu, bo program i poniższe informacje pochodzą z google'a, a po drugie nie stosowałem rzeczonego ustrojstwa na WinXP.
Ale... co mi tam, w łeb raczej nie dostanę.
1. Novell obiecał wypuścić coś i w istocie pojawiła się paczka zrobiona na javie. Obecnie nie jest dostępna. Dlaczego? Są o tym wpisy w supporcie Novella. Nie chce mi się przeglądać, jeśli chcesz przeglądnij, zadaj pytanie czy i kiedy będzie to dostępne. Dotyczy DNSDHCPJavaConsole. Być może ten program gdzieś jeszcze na jakimś ftpie lub torrencie jest dostępny, ale... musisz się polubić z google.
2. Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale po wpisaniu nazwy Twojego programu oraz linux w google'a, otrzymuje się m.in. takie rozwiązanie: http://www.menandmice.com/solutions/suite/ Zobacz, może przez przypadek trafiłem.

Ale... co mi tam, w łeb raczej nie dostanę.
1. Novell obiecał wypuścić coś i w istocie pojawiła się paczka zrobiona na javie. Obecnie nie jest dostępna. Dlaczego? Są o tym wpisy w supporcie Novella. Nie chce mi się przeglądać, jeśli chcesz przeglądnij, zadaj pytanie czy i kiedy będzie to dostępne. Dotyczy DNSDHCPJavaConsole. Być może ten program gdzieś jeszcze na jakimś ftpie lub torrencie jest dostępny, ale... musisz się polubić z google.
2. Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale po wpisaniu nazwy Twojego programu oraz linux w google'a, otrzymuje się m.in. takie rozwiązanie: http://www.menandmice.com/solutions/suite/ Zobacz, może przez przypadek trafiłem.