Od

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
el_carles
Junior Member

OdświeŻanie...

Post autor: el_carles »

Witam ponownie :)

Coś mnie dzisiaj naszło żeby zainstalować nowe jajo.. (oczywiście dystrybucyjne - 2.6.18-4-686) zauważyłem też że pojawiły się nowe drivery do nvidii (4755) tak że wszystko poleciało za jednym razem...

Teraz zauważyłem że coś nie tak chyba z odświeżaniem.. popatrzyłem najpierw do konfiguracji pulpitu i rzeczywiście tam tylko 50Hz ustawione i o dziwo 2 opcja to 93Hz... (co troche nie bardzo jest możliwe bo mam Iiyame PLE 430 LCD która max ma 75Hz) Kolejno luknąłem do ustawień Nvidii (nvidia X server settings) gdzie ustawione było na auto ale max tryb do wyboru to 75Hz tak że ok. Jeszcze przed przystąpieniem do zmian zaglądnąłem w xorg.conf ale w nim wszystko po staremu jak należy. Tak że zmodyfikowałem w ustawieniach nvidii na 75Hz i niby gra i buczy ale w ustawieniach ekranu mam teraz niby 93Hz.. :|

Ktoś może wie dlaczego i ewentualnie jak to zmienić?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

el_carles pisze:Teraz zauważyłem że coś nie tak chyba z odświeżaniem.. popatrzyłem najpierw do konfiguracji pulpitu i rzeczywiście tam tylko 50Hz ustawione i o dziwo 2 opcja to 93Hz... (co troche nie bardzo jest możliwe bo mam Iiyame PLE 430 LCD która max ma 75Hz) Kolejno luknąłem do ustawień Nvidii (nvidia X server settings) gdzie ustawione było na auto ale max tryb do wyboru to 75Hz tak że ok. Jeszcze przed przystąpieniem do zmian zaglądnąłem w xorg.conf ale w nim wszystko po staremu jak należy. Tak że zmodyfikowałem w ustawieniach nvidii na 75Hz i niby gra i buczy ale w ustawieniach ekranu mam teraz niby 93Hz.. :|
Mam dokładnie to samo, nawet te same wartości odświeżania ;)

Nie wiem, czy wiesz, ale na monitorach LCD nie ma znaczenia jaką masz ustawioną wartość odświeżania: podobno możesz mieć na 30, a później 90 i różnicy nie zauważysz ;)

Jednym słowem: olać ;-)
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

to musi być związane z berylem :)

hmm... jak mówisz: olać!! :D W końcu świeci :)
ODPOWIEDZ