Aplikacje nie widz

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
DadaD
Beginner

Aplikacje nie widzą wszystkich kodeków

Post autor: DadaD »

Witam!

Brakuje mi prawidłowego połączenia kodeków z aplikacjami. Nie wszystkie formaty multimediów mogę odtworzyć.

I tak mój system to Debian Lenny środowisko Gnome wyposażony w:

systemowy Totem (ten bez logo Debiana), który ma doinstalowane, tak mi się wydaje wszystkie potrzebne wtyczki - Gstreamer, w32codecs, ffmpeg, libdvdread3, x264
niestety odtwarza tylko pliki ogg przy innych krzyczy o wtyczki.

Mplayer wersja nogui odtwarza pliki HD, mp3, avi, ogg nie odtwarza mpc, mov, dvd. Uwaga przy parametrze $ mplayer dvd://2 odtwarza planszę o warunkach licencji i wyłącza się.

Vlc odtwarza dvd, mp3, ogg, mpc, ale za to nie odtwarza HD 720 (wmv), mov, przy avi (xvid, dvix) odtwarza tylko dźwięk.

Realplayer nic nie odtwarza.

Zastanawiam się dlaczego systemowy Totem ma kłopoty z odtwarzaniem, czy zamienić go na wersję z logo Debiana? Z reguły radził sobie dobrze z większością formatów po doinstalowaniu kodeków.

Jak zrobić aby jednym programem odtwarzać o ile to możliwe wszystkie formaty?

Wydaje mi się, że wszelkie potrzebne kodeki już mam w systemie tylko ich aplikacje nie widzą. Jak to rozwiązać?

Pozdrowienia

EDYTKA:
Myślałem, szukałem i znalazłem rozwiązanie - odinstalowanie Totema systemowego tego bez logo Debiana i gstreamera. Niestety pociąga to za sobą usunięcie prawie całego Gnome. Tak zrobiłem. Nastepnie powtórnie zainstalowałem Gnome-core, X-y, NVidię i Totema-Xine i dodatkową aplikację Audacious. Miałem mplayer i Vlc.
Odtwarzam teraz wszystkie formaty, które próbowałem i dvd.

Pozdrowienia
ODPOWIEDZ