[+] instalacja ze źróde

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
michalwu

[+] instalacja ze źródeł a aktualizacje apt-get

Post autor: michalwu »

Witam.

Zaktualizowałem dziś pod Debianem parę aplikacji wprost ze źródła.
Wszystko ładnie ale męczy mnie to że apt-get przy najbliższej nowej wersji binarnej będzie ją instalował mimo że moja zainstalowana z src będzie ciągle nowsza.

Czy jest jakiś prosty sposób na ręczne ustawienie aktualnie posiadanej wersji oprogramowania w apt-gecie?

Pozdrawiam
michal
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Na szybko to wydaje mi się dobry Synaptic będzie z opcją zatrzymania bieżącej wersji pakietu, ale to tylko półśrodek. Przeszukaj forum pod kątem pin-priority (yantar się tam wypowiadał) i ustaw najwyższy dla lokalnego repozytorium.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Coś mi w tym opisie nie gra.
1. Masz zainstalowany jakiś program ze źródeł. (W jaki sposób, jeśli można wiedzieć? I z jakich źródeł, bo - jeśli się nie mylę - będzie tu różnica?; Tzn. są to źródła do kompilacji, źródła deb-src? Instalowałeś przez dpkg, czy make install?
2. Rozumiem, że masz jedną wersję danego programu w systemie.
3. Jeśli zainstalowałeś poprawnie program poprzez dpkg (checkinstall itp), to APT będzie widział stosowną wersję zainstalowaną ze źródeł. W efekcie apt-get będzie ją chciał zaktualizować wyłącznie wówczas, jeśli wersja deb z repozytorium będzie interpretowana jako wyższa od zainstalowanej.
4. Jeśli zainstalowałeś poprzez make install (lub podobny sposób nieintegrujący się bazą APTa), to jeśli się nie mylę, APT w ogóle nie zobaczy tego programu w systemie.
michalwu

pavbaranov pisze:Coś mi w tym opisie nie gra.
4. Jeśli zainstalowałeś poprzez make install (lub podobny sposób nieintegrujący się bazą APTa), to jeśli się nie mylę, APT w ogóle nie zobaczy tego programu w systemie.
Moglem rozpisac temat bardziej, wtedy nie byloby watpliwosci.

W moim przypadku chodzi wlasnie o kompilowanie i instalacje przez ,,make install''.
Zauwazylem juz ;) ze apt tej aplikacji nie widzi. I wlasnie na ta kwestie probuje znalezc rade.
m.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

¯eby program ze źródeł autoconf (configure && make && make install) nie kolidował z takim samym z repozytoriów, musisz zbudować go 'po debianowemu' przez dpkg-buildpackage (chyba :-P). Apt to menedżer pakietów, nie sugeruje się tym co użytkownik instaluje ze źródeł.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Zauwazylem juz ;) ze apt tej aplikacji nie widzi. I wlasnie na ta kwestie probuje znalezc rade.
Na stronie Debiana jest man dotyczący apta i dpkg, w tym jak budować pakiety deb ze źródeł. Nadto istnieje programik checkinstall, który używasz zamiast make install, a który buduje paczkę deb i instaluje ją w systemue.
Wydaje mi się, zatem, że aby wprowadzić ład i porządek w systemie i by APT widział zainstalowane paczki musisz wpierw odinstalować to co poinstalowałeś przez make install, a następnie zbudować deby i zainstalować w systemie. Wówczas wszelkie menedżery pakietów widzą taki pakiet jako zainstalowany, wraz z wersją itd., tyle, że np. Synaptic jako źródło jego pochodzenia wskazuje Lokalnie/coś. Jeśli pojawia się dana paczka w repozytorium, do chwili kiedy jej wersja nie będzie wyższa od wersji zainstalowanej (przynajmniej tak, jak to menedżer rozumie), nie będziesz miał propozycji jej aktualizacji. Kiedy pojawi się wersja wyższa, zostanie taka aktualizacja zaproponowana.
Generalnie - rozwiązanie sprawdzone i nie sprawia większych problemów.
michalwu

pavbaranov pisze: Wydaje mi się, zatem, że aby wprowadzić ład i porządek w systemie i by APT widział zainstalowane paczki musisz wpierw odinstalować...
Dziekuje za pomoc. Bardzo mi pomogles podajac checkinstall :)
Tak zrobie.

m.
ODPOWIEDZ