Witam.
Komputer syna, Lenny, KDE.
Partycja /dev/sda3 (FAT32) jest zamontowana w Linuksie (sda2) jako /mnt/dane. Stanowi ona miejsce przechowywania różnych danych dla Linuksa i Visty. Długo wszystko było dobrze. Teraz nie ma możliwości zapisu na tej partycji - również root. Ostatnio zainstalowałem dzieciom na Viście LEGO_Star_Wars_Game wskazując jako miejsce instalacji ten właśnie dysk.
Proszę o pomoc w uzyskaniu dostępu do partycji:
Unable to find swap-space signature
r8169: eth0: link up
lp0: using parport0 (interrupt-driven).
ppdev: user-space parallel port driver
NET: Registered protocol family 10
lo: Disabled Privacy Extensions
eth0: no IPv6 routers present
Linux agpgart interface v0.102
[drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
hda-intel: Invalid position buffer, using LPIB read method instead.
Nie zrozumieliśmy się. Spróbuj coś zapisać na problematycznej partycji tak, aby wystąpił błąd. Zapisz jaki to błąd (wrzuć zrzut ekranu zrobiony na przykład programem ksnapshot) i dopiero wtedy wykonaj
To nie powinno mieć nic do rzeczy. ¯eby była jasność: zmieniłeś wpis w /etc/fstab jako root, zapisałeś plik, uruchomiłeś ponownie kompa i dalej to samo? Wrzuć jeszcze raz obecny fstab.
Uruchom kdf i sprawdź czy aby na pewno masz tam wolne miejsce. Miałem podobny problem z kartą pamięci, ale okazało się że się po prostu zużyła.
Możesz jeszcze spróbować zapisać coś na nim jako root.
Jeśli nie jest to dysk systemowy dla Windowsa to przejedź go jakimś Scandiskiem czy czymś takim. Jeśli i to nie pomoże to ja wymiękam.