[+] dpkg i zależno
[+] dpkg i zależności lokalnie posiadanego pakietu deb
Witam.
Mam katalog, w którym jest pełno pakietów deb po zabawie z dpkg-buildpackage. Czy jest jakiś prosty sposób (poza stworzeniem własnego repozytorium) instalacji jednego pakietu + jego zależności znajdujących się w tym katalogu?
Mam katalog, w którym jest pełno pakietów deb po zabawie z dpkg-buildpackage. Czy jest jakiś prosty sposób (poza stworzeniem własnego repozytorium) instalacji jednego pakietu + jego zależności znajdujących się w tym katalogu?
po prostu po kolei
i jak ci wyrzuci, ze pakiet ten zalezy od innego, to najpierw dpkg -i ten_inny_pakiet ...
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i nazwa_pakietu
dpkg -h
apt-get -h
aptitude -h
apt-cache -h
apt-cache depends nazwa_pakietu
Można też podejrzeć plik ,,INFO'' zaszyty w pakiecie deb - korzystając z mc.
-
- Senior Member
Theq - czy Tobie zależy na jakimś programie, który sam instalując pakiet z dysku, dociągnie zależności itp.? Jeśli tak, to powinieneś zainteresować się np. programem Gdebi. Jeśli dobrze wiem, działa w konsoli oraz - natywnie - w środowisku Gnome, jest jednak paczka gdebi-kde. Jeśli dobrze wiem, to są jeszcze inne programy realizujące ten cel. Niestety jeszcze nie odpowiem Ci na pytanie jak dobrze funkcjonuje już KPackageKit dla KDE4, ale zdaje się, że jeszcze jest w stadium rozwoju.
To byly pierwsze miejsca gdzie szukalem, niestety nie znalazlem tego co mnie interesuje.fnmirk pisze:Kod: Zaznacz cały
dpkg -h apt-get -h aptitude -h
apt-cache -h
Dowiedzieć się od czego zależy dany pakiet to nie problem. Mały przykład. Chcę zainstalować pakiet kde, no to:fnmirk pisze:Pakiet na dysku posiada swój pierwowzór w repozytorium.Kod: Zaznacz cały
apt-cache depends nazwa_pakietu
Można też podejrzeć plik ,,INFO'' zaszyty w pakiecie deb - korzystając z mc.
apt-cache depends kde
kde
Wymaga: kde-core
Wymaga: kdeaccessibility
Wymaga: kdeaddons
Wymaga: kdeadmin
Wymaga: kdeartwork
Wymaga: kdeedu
Wymaga: kdegames
Wymaga: kdegraphics
Wymaga: kdemultimedia
Wymaga: kdenetwork
Wymaga: kdepim
Wymaga: kdetoys
Wymaga: kdeutils
Wymaga: kdewebdev
Sugeruje: <kde-i18n>
Sugeruje: <x-window-system-core>
xorg
apt-cache depends kde-core
kde-core
Wymaga: arts
Wymaga: kdebase
Wymaga: kdelibs
Sugeruje: <kde-i18n>
apt-cache depends kdebase
kdebase
Wymaga: kappfinder
Wymaga: kate
Wymaga: kcontrol
Wymaga: kdebase-bin
Wymaga: kdebase-data
Wymaga: kdebase-kio-plugins
Wymaga: kdepasswd
Wymaga: kdeprint
Wymaga: kdesktop
Wymaga: kfind
Wymaga: khelpcenter
Wymaga: kicker
Wymaga: klipper
Wymaga: kmenuedit
Wymaga: konqueror-nsplugins
Wymaga: konqueror
Wymaga: konsole
Wymaga: kpager
Wymaga: kpersonalizer
Wymaga: ksmserver
Wymaga: ksplash
Wymaga: ksysguard
Wymaga: ktip
Wymaga: kwin
Wymaga: libkonq4
|Wymaga: hal
|Wymaga: <kfreebsd-gnu>
Wymaga: <hurd>
|Wymaga: pmount
|Wymaga: <kfreebsd-gnu>
Wymaga: <hurd>
Sugeruje: kdebase-doc-html
Poleca: kdm
apt-cache depends kate
kate
Wymaga: kdelibs4c2a
Wymaga: libc6
Wymaga: libgcc1
Wymaga: libqt3-mt
Wymaga: libstdc++6
|Sugeruje: aspell
|Sugeruje: ispell
Sugeruje: hspell
Sugeruje: kate-plugins
Sugeruje: khelpcenter
Sugeruje: konsole
Poleca: kregexpeditor
Zastępuje: kdebase-doc
[Dodano: 2009-01-19, 12:14]
Chodzi mi o instalacje pakietów, które sam skompilowałem i mam je w katalogu. A jakby jeszcze dociągnął te zależności, których nie mam w katalogu, to by było w ogóle superpavbaranov pisze:Theq - czy Tobie zależy na jakimś programie, który sam instalując pakiet z dysku, dociągnie zależności itp.?

apt-get install aptoncd
Wykonanie tym programem własnej płytki jest banalne i chyba jest to najprostszy sposób na repozytorium lokalne.
-
- Senior Member
Pierwsze realizuje zawsze dpkgChodzi mi o instalacje pakietów, które sam skompilowałem i mam je w katalogu. A jakby jeszcze dociągnął te zależności, których nie mam w katalogu, to by było w ogóle super![]()

Drugie - oprócz sposobu fnmirka - zobacz na: gdebi lets you install local deb packages resolving and installing its dependencies. apt does the same, but only for remote (http, ftp) located packages.
It has a graphical user interface but can be used in your terminal.
Z tego co widzę, w Debianie jest dla wszystkich gałęzi przynajmniej od Etcha.
Problem w tym, ze mam duzo pakietow w tym katalogu i nie wszystkie chce zainstalowac. Tylko te, ktore wymaga jeden pakiet. Gdebi testowalem i pobiera mi on paczki z repo mimo, ze mam je w tym katalogu. Sposob przez aptoncd jest troche na okolo, ale chyba to najprostsze rozwiazanie.pavbaranov pisze:Pierwsze realizuje zawsze dpkg![]()