Aktuazlizowa
Aktuazlizować do lennego czy nie?
Hej,
Do tej pory korzystam tylko i wyłącznie z Etcha. Jednak coraz częściej myślę o aktualizacji do lennego ponieważ jak wiadomo paczki w repozytorium nie są pierwszej świeżości. Brakuje mi najbardziej jak każdemu chyba FF3 (próba odpalenia paczki z firefox.pl spala na panewce), dodatkowo stara wersja GIMPa i mniejsze lub większe problemy z instalacja różnych nowych programów (np VMWare za nic w świecie się nie da uruchomić). Jednak moje obawy budzą sterowniki do sprzętu. Czy w 2.6.24 są już moduły do mojego sprzętu (podpis), no i to czego się boje najbardziej a czym straszy mnie kumpel to fakt że z nową wersją xorga trzeba będzie przerabiać kilka plików konfiguracyjnych (miał na myśli HAL). No i na koniec co zrobić, zaktualizować przez apt-get bądź aptitude czy ściągnąć iso z internetu i zrobić "formata"?
Do tej pory korzystam tylko i wyłącznie z Etcha. Jednak coraz częściej myślę o aktualizacji do lennego ponieważ jak wiadomo paczki w repozytorium nie są pierwszej świeżości. Brakuje mi najbardziej jak każdemu chyba FF3 (próba odpalenia paczki z firefox.pl spala na panewce), dodatkowo stara wersja GIMPa i mniejsze lub większe problemy z instalacja różnych nowych programów (np VMWare za nic w świecie się nie da uruchomić). Jednak moje obawy budzą sterowniki do sprzętu. Czy w 2.6.24 są już moduły do mojego sprzętu (podpis), no i to czego się boje najbardziej a czym straszy mnie kumpel to fakt że z nową wersją xorga trzeba będzie przerabiać kilka plików konfiguracyjnych (miał na myśli HAL). No i na koniec co zrobić, zaktualizować przez apt-get bądź aptitude czy ściągnąć iso z internetu i zrobić "formata"?
Lenny jest już praktycznie stabilną wersją Debiana i lada moment zastąpi Etcha, więc i tak będziesz zmuszony aktualizować. Co do sprzętu to nigdy nie ma 100% pewności, że na Twojej konkretnej konfiguracji wszytko będzie w porządku. Najlepiej sprawdzić to samemu. Na pozostałe pytania odpowiedzi znajdują się na forum.
Ja bym juz zaczekal ten miesiac czy dwa do wydania Lennego. Napewno developerzy beda testowac upgrade Etcha do stabilnego Lennego. Bo tak "podmien repo i daj aptitude dist-upgrade" to najszybsza droga do pojawienia sie kolejnego tematu na forum "Zrobilem upgrade i cos sie posypalo".
Juz po aktualizacji sie bedzie mozna zastanowic czy zostac na stable czy przejsc na testinga Squeeze.
Juz po aktualizacji sie bedzie mozna zastanowic czy zostac na stable czy przejsc na testinga Squeeze.
Ja chyba jednak zrobię tak że ściągnę sobie obrazy dvd RC1 i system zainstaluje z nich. A właśnie tym o czym mówi yantar raz zakatrupiłem sobie system, aczkolwiek wtedy pomieszałem repa. Generalnie miałem etcha ale z tego co pamiętam część pakietów była nawet z testinga, więc w zasadzie nie było się czemu dziwić
-
- Beginner