Kopiowanie przez ssh
Kopiowanie przez ssh
Witam.
Zainstalowałem na swoim starym komputerze Debiana bez środowiska graficznego.
Zainstalowałem na nim serwer OpenSSH.
Problem jest następujący: Kiedy łączę się z tym komputerem poprzez program "SSH Secure File Transfer Client" bądź "WinSCP" nie mogę skopiować i usunąć żadnych plików/folderów oprócz tych, które znajdują się w /home/nazwa_użytkownika.
Domyślam się, że jest to jakieś zabezpieczenie, bądź też wystarczy coś skonfigurować w serwerze ssh, lecz nie mam zielonego pojęcia co?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli informacja znajduje się gdzieś na forum - niestety wyszukiwarce phpbb wiele brakuje do doskonałości...
Pozdrawiam
Zainstalowałem na swoim starym komputerze Debiana bez środowiska graficznego.
Zainstalowałem na nim serwer OpenSSH.
Problem jest następujący: Kiedy łączę się z tym komputerem poprzez program "SSH Secure File Transfer Client" bądź "WinSCP" nie mogę skopiować i usunąć żadnych plików/folderów oprócz tych, które znajdują się w /home/nazwa_użytkownika.
Domyślam się, że jest to jakieś zabezpieczenie, bądź też wystarczy coś skonfigurować w serwerze ssh, lecz nie mam zielonego pojęcia co?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli informacja znajduje się gdzieś na forum - niestety wyszukiwarce phpbb wiele brakuje do doskonałości...
Pozdrawiam
Taka jest domyślna polityka Linuksa. Masz swój katalog domowy i siedź sobie w nim. Kopiować możesz do woli (no prawie), ale usuwać i zmieniać już nie. Jeśli chcesz to zmienić i zaryzykować utratę systemu- loguj się na root'a, albo wpisz
Kod: Zaznacz cały
man visudo
man sudo
No tak ale chyba muszę coś zrobić aby np zmienić konfigurację apache'a?lis6502 pisze:Taka jest domyślna polityka Linuksa. Masz swój katalog domowy i siedź sobie w nim. Kopiować możesz do woli (no prawie), ale usuwać i zmieniać już nie. Jeśli chcesz to zmienić i zaryzykować utratę systemu- loguj się na root'a, albo wpiszKod: Zaznacz cały
man visudo man sudo
Te dwie komendy działają tak samo czy np jedna odblokowywuje taką możliwość a drugo blokuje?
Wielkie dzięki za odpowiedź lis~

EDIT:
@down
Wielkie dzięki - szukałem czegoś takiego

Jutro poczytam a jak nadal będę miał jakieś wątpliwości to napiszę tutaj.
Pozdrawiam
¦wietnie napisany poradnik. Dziękuję bardzolis6502 pisze:Chyba potrzebujesz tego. Przeczytaj ze zrozumieniem, nie zrażaj się, a potem zapraszam do kontynuowania tematu ^^.

Dobrze, pliki mogę już sobie edytować (używając mc) jak mi się podoba ale...
powiedzmy, że chcę wrzucić tam jakiś plik przez ssh z zewnętrznego komputera z Windowsem. W WinSCP mogę wrzucać pliki do katalogu /home, jednak co zrobić aby wrzucić coś do katalogu /ver/www - chcę tam umieścić stronę?
scp stronka.html użytkownik@zdalny:/var/ww
man scp
Tak wiem - czytałem. Problem (chyba) tkwi w uprawnieniach. Po uruchomieniu WinSCP, włączam przez niego putty, loguję się jako root i nadal nie mogę edytować, kopiować itd poza folderem użytkownika. Przy uruchomieniu mc przez ssh i zalogowaniu się jako root mogę wszystko tylko w tym problem, że nie mam tam dostępu do swojego dysku na Windowsie :-|Yampress pisze:na jakilinux.pl byzlo co nieco opisane