Kopiowanie przez ssh

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
krss32

Kopiowanie przez ssh

Post autor: krss32 »

Witam.
Zainstalowałem na swoim starym komputerze Debiana bez środowiska graficznego.
Zainstalowałem na nim serwer OpenSSH.
Problem jest następujący: Kiedy łączę się z tym komputerem poprzez program "SSH Secure File Transfer Client" bądź "WinSCP" nie mogę skopiować i usunąć żadnych plików/folderów oprócz tych, które znajdują się w /home/nazwa_użytkownika.
Domyślam się, że jest to jakieś zabezpieczenie, bądź też wystarczy coś skonfigurować w serwerze ssh, lecz nie mam zielonego pojęcia co?

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli informacja znajduje się gdzieś na forum - niestety wyszukiwarce phpbb wiele brakuje do doskonałości...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Taka jest domyślna polityka Linuksa. Masz swój katalog domowy i siedź sobie w nim. Kopiować możesz do woli (no prawie), ale usuwać i zmieniać już nie. Jeśli chcesz to zmienić i zaryzykować utratę systemu- loguj się na root'a, albo wpisz

Kod: Zaznacz cały

man visudo
man sudo
krss32

lis6502 pisze:Taka jest domyślna polityka Linuksa. Masz swój katalog domowy i siedź sobie w nim. Kopiować możesz do woli (no prawie), ale usuwać i zmieniać już nie. Jeśli chcesz to zmienić i zaryzykować utratę systemu- loguj się na root'a, albo wpisz

man visudo
man sudo
No tak ale chyba muszę coś zrobić aby np zmienić konfigurację apache'a?
Te dwie komendy działają tak samo czy np jedna odblokowywuje taką możliwość a drugo blokuje?

Wielkie dzięki za odpowiedź lis~ :)

EDIT:
@down
Wielkie dzięki - szukałem czegoś takiego :)
Jutro poczytam a jak nadal będę miał jakieś wątpliwości to napiszę tutaj.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Chyba potrzebujesz tego. Przeczytaj ze zrozumieniem, nie zrażaj się, a potem zapraszam do kontynuowania tematu ^^.
krss32

lis6502 pisze:Chyba potrzebujesz tego. Przeczytaj ze zrozumieniem, nie zrażaj się, a potem zapraszam do kontynuowania tematu ^^.
¦wietnie napisany poradnik. Dziękuję bardzo :)

Dobrze, pliki mogę już sobie edytować (używając mc) jak mi się podoba ale...
powiedzmy, że chcę wrzucić tam jakiś plik przez ssh z zewnętrznego komputera z Windowsem. W WinSCP mogę wrzucać pliki do katalogu /home, jednak co zrobić aby wrzucić coś do katalogu /ver/www - chcę tam umieścić stronę?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

scp stronka.html użytkownik@zdalny:/var/ww
Nie wiem co prawda jak z rekursywnym kopiowaniem, bo nie korzystałem z tego, ale

man scp
prawdę Ci powie.
krss32

Znam tą komendę, tylko problem tkwi w tym, że chcąc wrzucić 150 plików nie będę za każdym razem wpisywał komendy. Wolałbym aby to było trochę bardziej zautomatyzowane.
Dlatego staram się użyć WinSCP, lecz nie działa jak powinien. Nie mogę tym programem zalogować się jako root i chyba w tym problem.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

na jakilinux.pl byzlo co nieco opisane
krss32

Yampress pisze:na jakilinux.pl byzlo co nieco opisane
Tak wiem - czytałem. Problem (chyba) tkwi w uprawnieniach. Po uruchomieniu WinSCP, włączam przez niego putty, loguję się jako root i nadal nie mogę edytować, kopiować itd poza folderem użytkownika. Przy uruchomieniu mc przez ssh i zalogowaniu się jako root mogę wszystko tylko w tym problem, że nie mam tam dostępu do swojego dysku na Windowsie :-|
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

A czy do zrodel strony nie mozna wykonac symlinka do zrodeł w Twoim katalogu domowym? Nie mozesz sie zalogowac jako root przez ssh bo mozliwe ze tak jest skonfigurowany demon na serwerze. WinSCP moze "samo z siebie" nie pozwala na logowanie na konto tego użytkownika.
ODPOWIEDZ