WMware i dost

Pomoc dotycząca instalacji systemu
darex11

WMware i dostęp do dysków pod Debianem

Post autor: darex11 »

Witam. Otóż jestem od niedawna użytkownikiem Debiana. Instalowałem go bezpośrednio na dysku, montowałem partycje ntfs i wszystko działało. Jednak teraz postanowiłem usunąć system i wgrać od nowa, ale tym razem na VMware (wolę coś pod ręka niż restartować i zmieniać systemy). Instalacja przebiegła pierwszy raz od 0, następnie zainstalowałem KDE 4 i dodałem repozytoria do SIDA i uruchomiłem aktualizację. Uruchomiłem ponownie komputer lecz cały ten Dolphin nie przypadł mnie do gustu i nie wiem czy coś lepszego można zainstalować?

Problem nie polega na instalacji paczek, czy modyfikowania. Otóż pod VMware nie mam dostępu do moich dysków, w ogóle ich nie widać. Chciałbym się dowiedzieć czy można coś na to poradzić i jakoś je zamontować. I jeszcze pytanie odbiegające w ogóle od tematu. Pod prawym przyciskiem myszy w ogóle nie mam menu do tworzenia folderów, plików tekstowy itp. Co za to odpowiada?

Pozdrawiam,
Dariusz.
_durin_

Post autor: _durin_ »

Da się to zrobić. Możesz edytować parametry maszyny wirtualnej. Dodaj swój "realny" dysk (możesz wybrać pojedyncze partycje lub cały dysk). Po stronie Debiana dodaj odpowiednie wpisy do fstab.
ODPOWIEDZ