Ogranieczenie dost

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
gablot

Ogranieczenie dostępu

Post autor: gablot »

witam! mam dylemat jak można ograniczyć dostep uzytkownikowi w kde? chodzi mi o to zeby mógł tylko kliknąć na umieszczoną na pulpicie ikone mozilli. Jak usunąć kosz z pulpitu no i jak maksymalnie zablokować paski w kde. już w sumie nic na pasku nie mam ale po chwili zabawy mozna spowrotem to naprawić chodzi mi o to zeby nie mozna już było na danym użytkowniku bawic sie z pulpitem i opcjami kde. z gory wielkie dzieki
Grabos

Post autor: Grabos »

Ograniczyć mu uprawnienia do plików konfiguracyjnych KDE :-) ale pewnie jest ładniejsze wyjście.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

gablot, nie wiem dokładnie do czego Ci to potrzebne, ale nie lepiej stworzyć konto dla tego użytkownika, żeby miał dostęp tylko do przeglądarki, a pulpit niech ustawia sobie jak chce (w końcu to będzie tylko pulpit na jego koncie)

aloha
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Co do ikony to w centrum sterowania gdzieś w ustawieniach pulpitu się ustawia, jakie ikony mogą być na pulpicie, a jakie nie.

Co do ograniczania pasku KDE, hmm, tu może być trudniej. Ale jeżeli użytkownik, któremu chcesz to zablokować, nie zna się na Linuksie, to pokombinuj z prawami...
gablot

nie do konca na takie odpowiedzi czekałem. chodziło mi bardziej o całkowitą blokade konta użytownika gosc z jedyną możliwością wejscia na mozzile. moim problemem nr jeden jest usunąć kosz z pulpitu a nasztępnie usunięcie paska kde z pulpitu który mimo iz nie ma funkcji (usunołem wszystkie odnośniki z menu) mozna w prosty sposób je przywrócić. Moje pytanie brzmi jak temu wszystkiemu zapobiec???
Grabos

Post autor: Grabos »

No to ustaw że przy logowaniu będzie mu się tylko mozilla odpalała bez kde i zabierz mu możliwość zapisywania w jakimkolwiek katalogu.
gablot

tylko jak to zrobic???
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

gablot

tanatos może coś dokładniej jestem początkujący :)
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

gablot pisze:tanatos może coś dokładniej jestem początkujący :)
To poznaj najpierw podstawy: http://debian.linux.org.pl/zrobione/ref ... e-big.html
ODPOWIEDZ