Liczę na Wasze głosy w poniższym
Pomimo, iż nie używam Ubuntu obserwuję od jakiegoś czasu zawirowania wokół Polskiego forum, co o tym sądzę pozostawię dla siebie, natomiast w temacie powołania następnego forum pozwolę sobie zabrać głos. Obserwując Polskie fora związane z konkretnymi dystrybucjami, niestety bardzo przykrą dla mnie sprawą jest istnienie zdublowanych miejsc publicznej dyskusji dla wielu z nich

Powracając na bardziej znajomy nam grunt FLOSS, pozwolę sobie uprzedzić wypowiedzi sugerujące iż w dziedzinie wolnego oprogramowania o to chodzi, jeśli coś nie pasuje ci w istniejącym rozwiązaniu bierzesz źródła przerabiasz i budujesz swoją wersję.
TAK jest to zdecydowanie wspaniała cecha oprogramowania FLOSS.
Oprogramowania ale NIE dokumentacji, pamiętajmy, że fora dyskusyjne oprócz prowadzenia publicznej dyskusji stanowią w pewnym momencie kopalnię wiedzy. Tak więc centralizacja jest tym do czego powinniśmy dążyć zamiast z uporem podążać w przeciwną stronę.
Przyjrzyjmy się Wikipedii która zaczyna stanowić coraz wspanialsze źródło wiedzy wszelakiej. Czy gdyby jej twórcy skłócili by się, co w konsekwencji doprowadziło by do poważnych rozłamów, Wikipedia była bym tak wspaniałym miejscem?
Po tak rozwlekłym wstępie pozwolę sobie zaproponować konkretne rozwiązanie, zacznijmy budować wspólną nową jakość w dziedzinie publicznej dyskusji. Proponuję porozmawiać z administratorami debian.linux.pl i wbudować w forum Debiana dyskusje na temat Ubuntu. Dzięki temu położymy podwaliny pod jedno miejsce które będzie skupiać wiedzę na temat rodziny systemów wywodzących się z Debiana, przy okazji dając świadectwo iż potrafimy jako społeczność tworzyć wspólnie.
Na zakończenie BARDZO WA¯NA INFORMACJIA nie jestem administracyjnie związany z żadną grupą użytkowników Linuksa, i nie czerpię korzyści majątkowych z żadnego portalu.
Powyższa moja wypowiedź nie została skonsultowana z administratorami debian.linux.pl, za chwilę założę oddzielny temat na tamtejszym forum z wierną kopią powyższej wypowiedzi.
Bezpośrednim celem mojej dyskusji jest wywołanie publicznej dyskusji, oraz marzenie powstania jednego silnego portalu zbierającego wiedzę z zakresu systemów z rodziny Debian.
Pozdrawiam.
Robert Górajski (RGR)