po
połączenie z internetem przez router Linksys
Witam
Mam problem ponieważ zainstalowałem na innym laptopie Linuksa Debiana (w czasie instalacji nie konfigurowałem sieci).
I router łączy się kablem do stacjonarnego komputera i ja w swoim laptopie po zainstalowaniu Debiana nie wiem jak skonfigurować to (nie instalowałem do tego żadnych sterowników).
Nazwa sieci: Linksys
hasło:**********
Mam problem ponieważ zainstalowałem na innym laptopie Linuksa Debiana (w czasie instalacji nie konfigurowałem sieci).
I router łączy się kablem do stacjonarnego komputera i ja w swoim laptopie po zainstalowaniu Debiana nie wiem jak skonfigurować to (nie instalowałem do tego żadnych sterowników).
Nazwa sieci: Linksys
hasło:**********
Specjalnie dałem gwiazdki, ja to podałem tylko żeby ułatwić pomoc ;D
Taki mam router:
http://allegro.pl/item497503935_linksys ... i_usb.html <<< coś takiego ale nie jestem pewien czy identyczny
albo coś podobnego.
http://allegro.pl/item498275007_linksys ... atafv.html
Taki mam router:
http://allegro.pl/item497503935_linksys ... i_usb.html <<< coś takiego ale nie jestem pewien czy identyczny
albo coś podobnego.
http://allegro.pl/item498275007_linksys ... atafv.html
-
- Senior Member
karol98, a mógłbyś mi swój problem po polsku opisać. W pierwszym poście napisałeś coś z pominięciem zasad gramatycznych, interpunkcyjnych, czy szerzej w ogóle językowych. Chcesz Debiana jakoś skonfigurować, by - się podłączyć do sieci, którą chyba zapewnioną masz przez router. Jak się chcesz podłączyć? Kablem, wifi? Chcesz jakoś ten router skonfigurować? A może komputer? Jaki router masz? Są z nim jakieś problemy?
Odpowiadając na domniemane pytanie, łączysz komputer z routerem wpisując poprawne dane.. Jakie pytanie, taka odpowiedź.
TIP: Jak się postarasz i opiszesz w czym rzecz - odpowiedź będzie bardziej dostosowana do Twojego problemu (jeśli jest).
Odpowiadając na domniemane pytanie, łączysz komputer z routerem wpisując poprawne dane.. Jakie pytanie, taka odpowiedź.
TIP: Jak się postarasz i opiszesz w czym rzecz - odpowiedź będzie bardziej dostosowana do Twojego problemu (jeśli jest).
karol98, staram się nieraz przełożyć źle napisany tekst na język polski aby użytkownik uzyskał pomoc. Nie gniewaj się ale w Twoim wypadku poza błędami nie ma żadnych informacji, które można by jakoś przedstawić w zrozumiałej formie. Nie dostarczyłeś praktycznie żadnych informacji.
Zajrzyj do tego tekstu w wolnym czasie.
A teraz dostarcz informacji:
Zajrzyj do tego tekstu w wolnym czasie.
A teraz dostarcz informacji:
- Jaką wersję Debiana masz zainstalowaną (możesz podać link do wersji płyty z jakiej instalowałeś). Przedstaw wynik polecenia:
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/debian_version
- Jakie środowisko graficzne masz zainstalowane
- Jak łączysz się z internetem (dostawca), przez jakie urządzenie (wspomniany ruter).
- Jak łączysz komputer z ruterem: przez kartę sieciową po kablu, wifi inne.
- Jaką masz zainstalowaną wersję kernela? Przedstawiasz wynik polecenia:
Kod: Zaznacz cały
uname -r
fnmirk - śpieszyłem się dlatego tak napisałem.
1. lenny/sid
2.
gdm - gnome
3.
dostawca: Lanet
na Windows XP tak się łączyłem, że szukałem mojej sieci bezprzewodowej, wpisywałem hasło i działało (oczywiście nie musiałem tak za każdym włączeniem komputera),
4. mógłbyś powiedzieć dokładnie (jak to zrobić) bo ja się nie znam :-(
5.
2.6.26-1-686
Jeszcze mam problem bo muszę wszystko w konsoli bo terminal mi nie działa (opisane w innym temacie).
1. lenny/sid
2.
gdm - gnome
3.
dostawca: Lanet
na Windows XP tak się łączyłem, że szukałem mojej sieci bezprzewodowej, wpisywałem hasło i działało (oczywiście nie musiałem tak za każdym włączeniem komputera),
4. mógłbyś powiedzieć dokładnie (jak to zrobić) bo ja się nie znam :-(
5.
2.6.26-1-686
Jeszcze mam problem bo muszę wszystko w konsoli bo terminal mi nie działa (opisane w innym temacie).
-
- Senior Member
Od 4 - jaśniej się nie da: łączysz się z tym routerem za pomocą kabelka, czy bez niego.
No i dalej - gdzie tkwi problem, tzn. co chcesz zrobić by działało, a co nie działa?
Spróbuj skorzystać może z narzędzia konfiguracji sieci w Gnome
Bodaj nazywa się network-manager (choć to jedynie jedna z opcji i jeśli oczywiście ten program masz zainstalowany).
No i dalej - gdzie tkwi problem, tzn. co chcesz zrobić by działało, a co nie działa?
Spróbuj skorzystać może z narzędzia konfiguracji sieci w Gnome

-
- Senior Member
Zainteresować się tematami dotyczącymi połączeń bezprzewodowych na linuksie. Polecam zacząć od tych na jakilinux.org bądź newbie.linux.pl. Na jakilinux.org masz opisaną konfigurację np. network-managera.karol98 pisze:i co zrobić żebym się podłączył do tego internetu![]()
Jak na razie nie wiemy z czym masz problem, oprócz tego, że nie chcesz wklepać w gg "połączenie sieci na linuksie" albo podobnego sformułowania, które dostarczy Ci ogólnych rad. Nie wiemy, nawet w ogóle, czy próbowałeś się połączyć z netem i jakie są tego efekty. Jak zatem można Ci pomóc?
Jaką masz kartę wifi w laptopie? TIP: wpisanie w konsoli lspci dużo pomoże wyjaśnić, choć... być może masz to skonfigurowane automatycznie.
No i czego tak naprawdę nie potrafisz zrobić? Ustawić połączenia szyfrowanego? Obsługiwać network-managera? Dalibóg, nikt tu nie jest jasnowidzem, by się domyślać i nawet jak bardzo chce CI pomóc, to nie jest po prostu w stanie.
Fakt, że się spieszysz niczego nie tłumaczy.