Witam.
Korzystam z usług sieci Chello internet, przeczytałem dokumentację systemu i niestety nadal nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Chodzi o przypisanie znajdujące się w pliku resolv.conf. Korzystam z routera sprzętowego, ze skonfigurowanym dhcp. Wygląda na to, że wpisy w pliku resolv.conf są cyklicznie modyfikowane przez któryś z demonów, co niestety bardzo utrudnia korzystanie z sieci, ponieważ zapisywane tam wartości (router) powodują utratę połączenia. Jestem zmuszony wpisywać adres ip serwera co jakiś czas ręcznie. Zmieniłem dystrybucję Linuksa (jestem nowym użytkownikiem tego systemu) i chociaż staram się w każdej możliwej chwili korzystać z dobrodziejstw men czy Google, nie byłem w stanie rozwiązać problemu. Próbowałem przeglądać rozliczne pliki konfiguracyjne związane z siecią w katalogu /etc, jednak jak dotąd efektów brak. Proszę o pomoc.
[+] K
Takie rozwiazanie sie znalazlo na googlach (nie korzystam z dhcp wiec nie mam pewnosci)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10199
Kod: Zaznacz cały
jako root wyedytuj plik:
/etc/dhcp3/dhclient.conf
możesz to zrobić poleceniem
nano /etc/dhcp3/dhclient.conf
na koncu dopisz linijkę
prepend domain-name-servers 194.204.159.1, 194.204.152.34; #lub takie jak potrzebujesz
-