[+] brak logowania w kde po aptitude upgrade

Pomoc dotycząca instalacji systemu
piobad

[+] brak logowania w kde po aptitude upgrade

Post autor: piobad »

Witam,

piszę w sprawie komputera syna (9 lat). Ma Lenny. Dziś rano zrobiłem

Kod: Zaznacz cały

aptitiude upgrade
sprzęt działał, po godzinie dodałem nowego użytkownika, wylogowałem się z bieżącego, żeby zalogować się na nowym -> błąd, pomyślałem że pomyliłem hasła, spróbowałem wrócić do wcześniejszego użytkownika->błąd; próbuję na konto syna -> błąd.
Okazuje się, że w terminalu mogę się logować na wszystkie konta, ale nie mogę uruchomić X-ów (o dziwo root może?!).
Czary to jakieś, czy poczekać parę dni na kolejną aktualizację?

Pozdrawiam
piobad

[Dodano: 2008-11-24, 10:52]
Chyba wiem co się stało.
Mam zapełniony dysk. Dziś robiąc

aptitude upgrade
śledziłem ekran, no i to przeczytałem.
Jest w Debianie odpowiednik tempa, który można (albo trzeba) okresowo czyścić?

Pozdrawiam
piobad
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Jest w debianie odpowiednik temp-a, który można (albo trzeba) okresowo czyścić ?
Bodajże apt-get autoclean albo apt-cache autoclean albo coś w tym rodzaju. Nie mam teraz dostępu do żadnej debianowej maszyny. W każdym razie w man'ie znajdziesz na pewno odpowiedź.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

piobad pisze:Jest w Debianie odpowiednik tempa, który można (albo trzeba) okresowo czyścić?
Jest w Debianie/Linuksie katalog/partycja /temp. I to można nazwać odpowiednikiem (w dużym skrócie) katalogu temp z Windows. W Debianie, przy domyślnych ustawieniach jest czyszczony z każdym uruchomieniem systemu.

Twój problem polega na tym, że chcesz mieć kilku użytkowników i jest dla nich mało miejsca. To o czym napisał AdeBe, pozwoli zwolnić miejsce w przypadku posiadania Debiana na jednej partycji (w innym wypadku może być z tym różnie).
I wygląda tak:

apt-get -h
lub

aptitude -h
Uzyskasz pomoc na temat możliwych opcji narzędzi obsługujących pakiety. Następnie jako root:

apt-get clean
lub

aptitude clean
Możesz się zalogować jako root - dla niego system rezerwuje zawsze miejsce. Aby naprawić np. Twój przypadek itp.
Najlepiej zaloguj się na konto administratora systemu (tyle możesz) i wykonaj polecenie:

df -h
Pokaże ono informacje o dostępnym miejscu. I wtedy można będzie spróbować coś zaradzić.
piobad

Post autor: piobad »

Duże dzięki za pomoc, czyszczenie pomogło (wiem, że to doraźne).
Niestety nie wiem jak postawić [+] przy temacie - podpowiecie?

Pozdrawiam
piobad
ODPOWIEDZ