Witam
Moj pierwszy post tutaj... jak dotad radzilem sobie czytajac to forum, ale teraz nie moge sprawy odnalezc w tematach o polonizacji debiana. Otoz wg. w/w postapilem i wyszlo mi odwrotnie z polskimi znakami niz z poczatku na slacku - w konsoli sa elegancko a nie ma w srodowisku graficznym, tj. we Fluxboksie czcionki sa, ale nie da sie pisac pol. znakow w FF np. i xtermie oraz reszcie. Cos schrzanilem?
[+] Dobre bo polskie znaki
jedno co przychodzi mi do głowy to klawiatura w xorg.conf
albo ręcznie wprowadzić zmiany do /etc/X11/xorg.conf
instalacja i konfiguracja xorg'a
no chyba że masz Sarge'a z xfree... to polecam zrobić upgrade do Etch'a
aczkolwiek nigdy nie miałem Fluxbox'a
Kod: Zaznacz cały
# dpkg-reconfigure xserver-xorg
instalacja i konfiguracja xorg'a
no chyba że masz Sarge'a z xfree... to polecam zrobić upgrade do Etch'a
aczkolwiek nigdy nie miałem Fluxbox'a
Kod: Zaznacz cały
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
Option "XkbVariant" "pl"
EndSection
merlinsan dobrze prawi,
ogólnie mogłoby to zostać ale argument "pl" jest chyba zły:
------>
ogólnie mogłoby to zostać ale argument "pl" jest chyba zły:
tak przy okazji.. ja to pole przy konfiguracji zostawiłem puste chociaż mam pl a nie en. Mimo to działa bez problemu..For the X server to handle the keyboard as desired, a keyboard variant may be entered. Available variants depend on which XKB rule set, model, and layout were previously selected.
Many keyboard layouts support an option to treat "dead" keys such as non-spacing accent marks and
diaereses as normal spacing keys, and if this is the preferred behavior, enter "nodeadkeys".
Experienced users can use any variant supported by the selected XKB layout. If the xkb-data
package has been unpacked, see the /usr/share/X11/xkb/symbols directory for the file corresponding
to your selected layout for available variants.
Users of U.S. English keyboards should generally leave this entry blank.
------>