[+] SBx00 Azalia -- brak dźwi
[+] SBx00 Azalia -- brak dźwięku -- laptop asus
Mam problem, z którym męczę się już sporo czasu i nie potrafię go rozwiązać, a mianowicie praktycznie w ogóle nie chodzą mi dźwięki. Jedynie jeśli wieżę podłączoną do komputera pogłośnię maksymalnie i w komputerze wszystko też maksymalnie to dają się słyszeć jakieś szumy (da się rozpoznać muzykę), po cichu oczywiście się to wydobywa.
Zastanawiające jest też dla mnie, że w alsamikserze nie mogę pogłośnić rubryki headphone jest tylko 00, a także patrząc na ikonkę w trayu kmix pcm jest ustawione na maksimum, a po kliknięciu prawnym klawiszem myszy wyciszenie jest z ptaszkiem potwierdzającym.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zastanawiające jest też dla mnie, że w alsamikserze nie mogę pogłośnić rubryki headphone jest tylko 00, a także patrząc na ikonkę w trayu kmix pcm jest ustawione na maksimum, a po kliknięciu prawnym klawiszem myszy wyciszenie jest z ptaszkiem potwierdzającym.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Odpal alsamixer w konsoli, na dobry początek przełącz na MM (mute), przełącznik IEC958,
głośność podkręć na analogach (center itp.). Ewentualnie sprawdź czy aby na pewno wtyczka ląduje w odpowiednim gnieździe. Osobiście nie posiadam Azalii, mam Audigy, ale na Live! miałem taki sam problem, po czym wnioskuję, że i tutaj rozwiązanie się sprawdzi
głośność podkręć na analogach (center itp.). Ewentualnie sprawdź czy aby na pewno wtyczka ląduje w odpowiednim gnieździe. Osobiście nie posiadam Azalii, mam Audigy, ale na Live! miałem taki sam problem, po czym wnioskuję, że i tutaj rozwiązanie się sprawdzi
ad1
Nie mam przełącznika iec958 w alsamixerze
ad2
z lcpci:
i jeszcze z alsamixer:
Dziękuję za odpowiedź.
Nie mam przełącznika iec958 w alsamixerze
ad2
Kod: Zaznacz cały
File: /proc/asound/cards
0 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB
HDA ATI SB at 0xfdbf4000 irq 16Kod: Zaznacz cały
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia
Card: HDA ATI SB |
| Chip: Realtek ALC662 rev1 Dziękuję za odpowiedź.
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.15 (Tue Nov 20 19:16:42 2007 UTC).Sprobuj dodać do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base
Gdzie zamiast xxx dasz któryś z poniższych wpisów.
3stack-dig
3stack-6ch
3stack-6ch-dig
6stack-dig
lenovo-101e
eeepc-p701
eeepc-ep20
m51va
g71v
h13
g50v
Nie wiem który musisz sprawdzić wszystkie.
Po kazdym wpisie restart kompa.
Kluczową zaś sprawą jest to ze masz stary sterownik.
Zainstaluj najnowszy.
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/a ... 8a.tar.bz2
options snd-hda-intel model=xxxx3stack-dig
3stack-6ch
3stack-6ch-dig
6stack-dig
lenovo-101e
eeepc-p701
eeepc-ep20
m51va
g71v
h13
g50v
Nie wiem który musisz sprawdzić wszystkie.
Po kazdym wpisie restart kompa.
Kluczową zaś sprawą jest to ze masz stary sterownik.
Zainstaluj najnowszy.
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/a ... 8a.tar.bz2
Rozumiem, ze jestes pewien, ze dzwiek jest, tylko jest bardzo cichy?
No to
1) oczywiscie podglosn wszystko w alsamixerze, hardware'owo w swojej wiezy (to juz na pewno zrobiles),
2) teraz najprawdopodobniej trzeba podac odpowiedni parametr 'model' do drivera sound-hda-intel.
Polecam moj artykul :mrgreen: na ten temat. Ty masz chip 'ALC662' wiec w dokumentacji widze, ze najprawdopodobniej bedziesz musial wyprobowac opcje:
No to
1) oczywiscie podglosn wszystko w alsamixerze, hardware'owo w swojej wiezy (to juz na pewno zrobiles),
2) teraz najprawdopodobniej trzeba podac odpowiedni parametr 'model' do drivera sound-hda-intel.
Polecam moj artykul :mrgreen: na ten temat. Ty masz chip 'ALC662' wiec w dokumentacji widze, ze najprawdopodobniej bedziesz musial wyprobowac opcje:
ALC662/663
3stack-dig 3-stack (2-channel) with SPDIF
3stack-6ch 3-stack (6-channel)
3stack-6ch-dig 3-stack (6-channel) with SPDIF
6stack-dig 6-stack with SPDIF
lenovo-101e Lenovo laptop
eeepc-p701 ASUS Eeepc P701
eeepc-ep20 ASUS Eeepc EP20
m51va ASUS M51VA
g71v ASUS G71V
h13 ASUS H13
g50v ASUS G50V