Kompilacja KDE

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
ms-trex
Beginner

Kompilacja KDE

Post autor: ms-trex »

Czy podczas procesu kompilacji KDE jest możliwość wybierania programów jakie chce się potem mieć w środowisku czy nie ma takiej możliwości. Pytam się dlatego gdyż wkurza mnie to że zalega mi tona śmieci w postaci bezużytecznych programów które sie wywala na dysk przy jego instalacji. Paranoja żeby nie było możliwości wyboru jakie programy chce się instalować. Może ktoś wie czy nie planują budowy modułowej tego środowiska coś jak w GNOME?
RRH
Beginner

Post autor: RRH »

Pakiet kde-core zawiera podstawowe KDE.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Jak już wspomniał RRH, kde-core instaluje tylko "podstawowe" KDE. Odpowiednikiem tego w GNOME jest gnome-core.

W tytule wspominasz coś o kompilacji - nie wiem czy ma sens własnoręcznie kompilować takie duże środowisko, nawet używając kde-core. Polecałbym raczej instalować z paczek .deb.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

to do odpalenia KDE wystarczy tylko kde-core??
w sumie to i tak za wiele nie da bo z kazdego pakietu kde potrzebuje 1 góra 2 programy a cala reszta i tak bedzie zasmiecac dysk
Kaka'
Senior Member

ms-trex pisze:to do odpalenia KDE wystarczy tylko kde-core??
Tak.
Lorenzo
Beginner

Post autor: Lorenzo »

Można oszukać apt'a, tworząc metapaczkę "dostarczającą" brakujące zależności ;-)
Po szczególy odsyłam do apt-howto

A jak uwielbiasz kompilowac to zasymiluj emerge'a
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

ludzie... ale problemy... odpalasz (jako root - najlepiej z wyłączonymi Xami):

Kod: Zaznacz cały

aptitude
wciskasz "u" - zaktualizuje Ci to liste pakietów. Po aktualizacji:
przechodzisz do "Zadania->End-user->KDE desktop environment".
Mając zaznaczony ten folder naciskasz "+" wtedy zaznaczasz do instalacji KDE wraz z większością przydatnych programów. Wtedy wszystkie programy z owego folderu zostaną zaznaczone na zielono jako gotowe do instalacji. Jeśli któregoś z nich nie potrzebujesz wciskasz "-" na jednym z pakietów. Uważaj jedynie na zależności, by nie usunąć wymaganych przez kde pakietów ( gdybyś coś źle zaznaczył - aptitude poinformuje Cię o tym i doradzi co poprawić, aby zależności zostały spełnione.
Kiedy zakończysz wybierać pakiety - które chcesz, a które nie chcesz wciskasz "g" a system automatycznie pobierze i zainstaluje kde wraz z tym czego potrzebujesz, po zakończeniu pobierania, konfigurowania i instalacji powróci on do ekranu aptitude, możesz go wtedy zamknąć "q" i po ponownym uruchomieniu komputera ujrzysz menedżer logowania kdm, oraz działające kde.
Kaka'
Senior Member

tanatos pisze:przechodzisz do "Zadania->End-user->KDE desktop environment".
To IMHO zainstaluje Ci KDE ze wszystkimi "śmieciami".
tanatos pisze:Jeśli któregoś z nich nie potrzebujesz wciskasz "-" na jednym z pakietów.
Wątpię żeby to dało radę, bo KDE te meta pakiet, a reszta to zależności, więc IMHO Twój sposób nie zadziała. Lepiej zainstalować kde-core i to na 100% będzie działać.
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Kaka' pisze:Wątpię żeby to dało radę, [...] Twój sposób nie zadziała.
Daje radę, mój sposób działa i zawsze właśnie tak instaluję kde, to nie jest meta pakiet tylko tak jakby pseudofolder, w którym znajdują się pakiety wchodzące w skład standardowego kde, można dać + na folderze "KDE desktop environment" - wtedy zainstalują się wszystkie z tego folderu, ale mozna równie dobrze dać "Enter" i zobaczyć listę pakietów z owego pseudofolderu i wybrać tylko to co się chce.
Tak właśnie powinno się instalować KDE jak i pozostałe pakiety w debianie - przez aptitude. I to nie jest tylko moje zdanie, ponieważ pytałem się pewnego Profesora, który na codzień zajmuje się Debianem i jest można powiedzieć znawcą systemu.
Kaka'
Senior Member

Ok, ale mnie to coś nie gra. Jak możesz nie zainstalować zależności? Dla przykładu: pakiet kde wymaga kdeutils, a to z kolei wymaga tego,a Ty dajmy na to "odznaczasz" sobie pakiet ark w takim wypadku nie są spełnione zależności. Ale zauważyłem, że w Sid (być może także w Etch'u) zależnością pakietu kde jest kde-core, dzięki któremu można zainstalować KDE bez zbędnych śmieci. Jeżeli Twoim sposobem "zaznaczy się całe KDE" to i zaznaczy się kde-core, a wtedy możesz sobie "odznaczać" co chcesz oprócz tych zależności, które z kolei mają swoje zależności ;)

Reasumując, najprawdopodobniej Twoim sposobem "zaznaczasz" także w aptitude kde-core co wyjaśnia sytuację. Jeżeli tego nie robisz, to jak na razie nie wierzę, że KDE zainstalowało Ci się z tym co tylko chcesz, nawet jeśli to profesor mówi. Nie chcę się kłócić kto wie lepiej, ale jak dla mnie, to byłoby niemożliwe, bo nie są spełnione zależności. To jest jak z wiarą u człowieka: trudno przekonać go do innej, bez należytych dowodów ;-)
ODPOWIEDZ