kopia zapasowa systemu na serwerze - jak i czym?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Vilux_bib

kopia zapasowa systemu na serwerze - jak i czym?

Post autor: Vilux_bib »

Witam.
Potrzebuję porady.

Mam serwer na Debianie 4.0 są tam dwa dyski twarde. Jeden 500GB drugi 750GB i teraz tak:

Potrzebuję aplikację, która będzie mi codziennie regularnie robiła kopię zapasową z dysku sda1 (500GB) na sdb1 (750Gb) jednego katalogu oraz bazy danych w MySql, całego systemu o określonej godzinie i raz w tygodniu.

Czym mogę to zrobić?

Jeżeli był już taki temat bo bardzo przepraszam najwidoczniej nie znalazłem go.

Pozdrawiam
Kamil
fanatico
Beginner

Post autor: fanatico »

Bacula podobno jest dobry ale nie wiem bo nie używałem.
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

Bacula jest świetny ale jak to mówią" 'nie wal z armaty do wróbla'
Zapoznaj się: rsnapshot, storebackup, mondo na przykład podałem bo jest tego sporo więcej.
A i przede wszystkim tar ;-)
Może Ci się coś spodoba.
miras_w
Beginner

Post autor: miras_w »

Ja tam nie bawiłbym się w instalację śmieci, zbędny soft niepotrzebny gdy mamy corna.

prosty skrypcik

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
#arch bazy_danych_mysql
tar -zcf /home/user/archiwum/archiwum_www/Debian_myqsl_`date +%Y.%m.%d`.tar.gz /var/lib/mysql*
echo 'stworzylem archiwum var/lib/mysql'
#arch strony www
tar -zcf /home/user/archiwum/archiwum_www/Lin_www_`date +%Y.%m.%d`.tar.gz /home/user/public_html/linux*
tar -zcf /home/user/archiwum/archiwum_www/mail_wwww_`date +%Y.%m.%d`.tar.gz /home/user/public_html/mail_www*
tar -zcf /home/user/archiwum/archiwum_www/swid_www_`date +%Y.%m.%d`.tar.gz /home/user*
tar -zcf /home/user/archiwum/archiwum_www/joomla_www_`date +%Y.%m.%d`.tar.gz /home/user/public_html/joomla*
plik zapisujemy jako rc.arch nadajamy prawa aby plik był wykonywalny dla root oraz dodajemy do corna linijkę

Kod: Zaznacz cały

30 18  * * 6   root    nice -n 19 /etc/rc.arch | mail -s "Utworzono nowe archiuwum" user@domena
pkwiatkowski

Post autor: pkwiatkowski »

dump też może pomóc. Ale dobrze jest pisać swoje skrypty do backupu i podpinać je pod crona ;)
gibon

Post autor: gibon »

Przy większej ilości serwerów backula jest super. Bardzo dobra w zarządzaniu szybkie odzyskiwanie (oczywiście jeśli dyski i kontroler dysków są szybkie). Bardzo prosta w obsłudze, choć na początku może sprawić trochę kłopotów, bardzo dobrze zarządza się rotacją miejsca na dysku. Polecam sam tego używam.

Do mysql polecam napisać skrypt robiący dumpy z rotacją miejsca :)
ODPOWIEDZ