Co polecacie? Kupiłem właśnie książkę o bibliotekach Qt i wxWidgets - tak jakby podzielona na pół ("Wykorzystaj potęgę aplikacji graficznych" Janusz Ganczarski, Mariusz Owczarek, helion).
No i właśnie nie wiem, od której zacząć czy od Qt czy od wxWidgets. Martwi mnie to, że część książki o wxWidgets jest przerabiana w wxDev, który jest tylko pod Windowsa. A przy Qt trzeba pokazywać kod źródłowy (licencja). Bo ja bym chciał robić freeware-y bez udostępniania kodu. Za to przynajmniej jest przerabiane w zwykłym Devie więc miałbym spokój z kompilatorem. - bo oczywiście ja chcę to przerabiać pod Linuksem.
Jeżeli chodzi o funkcjonalność to które polecacie?
Co lepsze - C++, wxWidgets czy Qt?
Do wxWidget są też inne środowiska programistyczne, na forach często polecają code::block. Jeżeli chcesz rozpowszechniać programy freeware to jednak lepiej pracować na windows bo i tak musisz kompilować w Windows. Osobiście wolę QT jako bardziej rozbudowane (prawie jak biblioteki javy), z lepszą dokumentacją i dostępne na więcej platform (np. niedługo S60), ale mi akurat nie przeszkadza licencja GPL.
Chyba zdecyduję się na wxWidgets. Właściwie już to zrobiłem. Na razie zamierzam programować pod Linuksem, wykorzystując edytor tekstu/bluefish i kompilator g++. Teraz prawie cały czas używam Linuksa, i wolę, aby tak już pozostało. W ogóle chcę robić programy/gry na Linuksa, a na Windowsa tylko od czasu do czasu. Nie wiem ja to się potoczy, bo pewnie i tak każda aplikacja na Linuksa będzie miała swój odpowiednik na Windowsa, ale większość będzie robiona typowo dla Linuksa.