B

Pomoc dotycząca instalacji systemu
ufosi

Błąd przy instalacji - Lenny

Post autor: ufosi »

Witam,

Dzisiaj chciałem zainstalować sobie Debiana na starym komputerze. Wypalony był ze 2 dni temu. Płyta bez żadnych rys. A przy operacji:
Załaduj składniki instalatora z płyty CD
wyskoczył komunikat:
Wystąpił problem podczas odczytu danych z CD-ROMu. Upewnij się, że płyta znajduje się w napędzie. Jeśli ponowienie nie pomoże, powinno się sprawdzić poprawność płyty.
No i teraz: ponawianie nic nie daje; taki komunikat zostaje wyświetlony przy
pobieranie libc6-udab
Gdy chcę sprawdzić integralność płyty.
Wchodzę w operacje
Sprawdź integralność płyty.
Suma kontrolna MD5 następującego pliku jest niepoprawna:
./doc/manual/cs/ch01s06.html. Twoja płyta lub plik mogą być uszkodzone.
I co teraz z tym zrobić? Jest to wersja Testing "Lenny", ale o ile dobrze pamiętam, to ściągałem dawniej tą samą wersję tylko Stable i był podobny błąd przy instalacji. Do tej pory leżał komputer i chciałem znowu spróbować mu zainstalować tego Linuksa, no ale klapa. Wiecie może co się może z tym dziać? Mój procesor to AMD Duron i dla niego wybrałem wersję I386.
yakow

Post autor: yakow »

Spróbuj dodać parametr irqpoll do opcji bootowania, czasem pomaga przy nie wykrywaniu napędów.

I skąd ten obraz .ISO ściągasz? Jeśli z oficjalnych serwerów to nie ma bata, żeby był tam zły obraz bo codziennie tysiące osób je ściąga.

Skoro wcześniej też było nie tak, może coś jest z programem, którym to ściągasz albo z samą nagrywarką? Sprawdź - jeszcze przed nagraniem - czy obraz .ISO który nagrywasz ma poprawną sumę kontrolną MD5 (na serwerach są pliki md5 dla poszczególnych plików). Jeśli nie, to jest to zapewne wina metody zasysania z internetu.

Jeśli ma dobrą sumę, ale zaraz po nagraniu nie działa to wina leży po stronie programu do nagrywania. O ile tak nie robiłeś, spróbuj nagrać z najwolniejszą możliwą szybkością.
ufosi

Zmieniłem nazwę do pliku obrazu i nie pamiętam dokładnie, który to był obraz, więc nie sprawdzę czy MD5 będzie takie samo.
Spróbuję jutro nagrać jeszcze raz tylko wolniej, a jak nie będzie działać to pobiorę z internetu jeszcze raz. A tę wersję ściągałem z oficjalnego serwera.

[ Dodano: 2008-11-05, 16:43 ]
System zainstalowałem, wystarczyło go nagrać z prędkością 8x, dzięki wielkie.

Ale teraz pojawił się kolejny problem... System normalnie zainstalowałem... Ale gdy po instalacji systemu, wyciągnąłem płytę i chciałem uruchomić komputer to wyskoczyło podczas sprawdzania czy jest płyta i ewentualnego wykonania startu z płyty komunikat

Kod: Zaznacz cały

Boot from CD:
Trzeba było chwilę poczekać i potem pojawiło się:

Boot from CD:
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Co teraz z tym zrobić? ¯adnej płyty ani dyskietki w napędzie nie ma...
yakow

Post autor: yakow »

Przede wszystkim sprawdź czy BIOS widzi ten Twój dysk. Spróbuj zmienić kolejność w BIOSie tzn. tak, żeby nie było w ogóle wykrywania płyty. Możesz też spróbować walnąć w BIOSie opcję "optimal options" czy jakoś tak, różnie to się nazywa.
ufosi

Przy uruchamianiu komputera pokazuje, że jest dysk i, że jest DVD, więc na pewno widzi HDD, ale gdy zmieniłem tak, żeby nie uruchamiało się CD to i tak przy ekranie, przy którym powinno być Boot CD: jest jakiś inny napis. Stoi na nim dłuższą chwilę, a potem znowu ten sam błąd. A chciałem jeszcze zaznaczyć, że ogólnie jak zacząłem kombinować dawniej z Linuksem i teraz to komputer nawet w BIOSie strasznie muli. Czyli dojście do samego Boot CD: trwa na pewno ponad 1 minutę, co trwało zaledwie kilka sekund. Więc nie wiem co się dzieje z tym komputerem :(

[ Dodano: 2008-11-07, 15:11 ]
Ten problem już rozwiązałem, wyciągnąłem zworek z dysku co na moim dysku oznaczało, że będzie on jako Master pracujący sam. A wcześniej było samo Master czy jakoś tak to było... Teraz bios się ładuję duuuużo szybciej... Debian się uruchamia, lecz teraz jak postawić na nim serwer... Jeśli chce z putty ze swojego drugiego komputera podlaczyc sie do tego starego przez IP 192.168.0.2 to jest błąd:

Network error: Connection timed out 
IP na swoim komputerze mam 192.168.0.1, więc sądzę, że na serwerze powinno się ustawić 192.168.0.2, łącze się przez port 22, dlaczego się nie mogę połączyć? Co trzeba zrobić?
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Podłącz monitor do tego komputera i poleceniem

ifconfig
dowiedz się, jakie ma IP, a potem

ping 192.168.0.2
i dowiedz się, czy widzisz swój stary komputer.
ODPOWIEDZ