[+] Apache2 odblokowanie public_html dla użytkowników

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
fenix23

[+] Apache2 odblokowanie public_html dla użytkowników

Post autor: fenix23 »

Witam

Przejrzałem forum pod kątem podobnego tematu ale coś nie mogę takiego znaleźć. Zainstalowałem sobie apache2 komendą apt-get install apache2 i wszystko ładnie, serwer się uruchomił, przeglądarka pokazała stronę z /var/www wszystko pięknie.

Postanowiłem odblokować public_html dla użytkowników. Przeglądam config i nie widzę żadnych wpisów z tym związanych. Przeleciałem strony z konfiguracją i wszędzie jest napisane, że powinienem mieć Userdir public_html w configu. U mnie nic takiego nie było, a jak dopisałem to serwer zaprotestował przy uruchomieniu takim oto komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

firebird:~# /etc/init.d/apache2 restart
Forcing reload of web server (apache2)...Syntax error on line 653 of /etc/apache2/apache2.conf:
Invalid command 'UserDir', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration
 failed!
Ktoś może udzielić mnie w tej kwestii jakiejś rady lub odesłać w miejsce gdzie znajdę potrzebne informacje do rozwiązania problemu?
apt zainstalował wersję 2.2.3

Problem powtarza się na moich dwóch różnych maszynach.

Pozdrawiam Serdecznie
Fenix23
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

a2enmod userdir
po czym zresetuj apache
fenix23

Post autor: fenix23 »

firebird:/etc/apache2# a2enmod userdir
This module is already enabled!
Z opcją UserDir public_html

firebird:/etc/apache2# /etc/init.d/apache2 restart
Forcing reload of web server (apache2)... waiting Syntax error on line 653 of /etc/apache2/apache2.conf:
Invalid command 'UserDir', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration
 failed!
Z zahashowaną opcją

firebird:/etc/apache2# /etc/init.d/apache2 restart
Forcing reload of web server (apache2)...apache2: apr_sockaddr_info_get() failed for firebird
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.0.1 for ServerName
httpd (no pid file) not running
apache2: apr_sockaddr_info_get() failed for firebird
apache2: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.0.1 for ServerName
.
Chyba, że miałem to gdzieś indziej wpisać niż w konsoli.

[Dodano: 2008-11-04, 22:08]
Pomogło zrobienie:

a2dismod userdir restart

i jeszcze raz:

a2enmod userdir
po czym:

/etc/init.d/apache2 force-reload
Dziękuję za pomoc.
Serdecznie Pozdrawiam.