Domowy serwer - czy taki zestaw wystarczy?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kakadu

Domowy serwer - czy taki zestaw wystarczy?

Post autor: kakadu »

Witam.

Ostatnimi czasy w łapy wpadł mi stary komputer. Coś tam nie działało i trzeba był to sprawdzić. Okazało się ze płyta główna była walnięta(dosłownie. Jeden mosfet wyglądał, jakby ktoś w niego młotkiem przywalił!). więc po całym komputerze został mi taki zestaw:
-Pentium III 1 GHz.
-Obudowa
-Zasilacz
-Kabelki :)
Dysku nie ma. Ramu nie ma. Płyty nie ma. Więc mój brat się wziął do roboty. Po trzech dniach na moim biurku leżała swoista hybryda. Slot I i 370. Gratis dostałem Pentiuma II 266 Mhz. Chłodzonego pasywnie. Natomiast Pentium III ma straszny wentylator. I teraz co chciałbym z tym zrobić.

Podstawowy serwer, czyli:
samba
torrent
serwer php, deweloperski oczywiście
Oczywiście ssh i takie tam.

W przyszłości chciałbym się podłączyć poprzez Wifi do sieci kumpla. On ma osiedlówkę i DC++, zgodzi się za przydział dyskowy. I teraz kolejne pytanie. Czy da się skonfigurować komputer tak, aby część portów chodziła po wifi (DC++), część po mojej sieci (torrent) i część po obydwu (SAMBA)? A i czasami żeby można było wytunelować (dobre określenie?) połączenie przez WIFI, poprzez ten serwer do mojego komputera.

Ile ramu (min) mam wstawić aby to działało 24/7, z przerwami technicznymi, raz do roku, lub przy rozbudowie.
Awatar użytkownika
milosz

Post autor: milosz »

Na torrenta to może być trochę słaba maszyna, na sambę też pewnie - dyski się zajadą.
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

Myślę że możesz spokojnie próbować coś z tym zrobić, kiedyś gdy miałem w starusieńkim komputerze z procesorem Celeron 300MHz to zainstalowałem sobie wtedy Slackware na nim (początki moich przygód z Linuksem) i miałem tam tryb graficzny wrzucony. Oczywiście był to desktop bez zainstalowanych dodatkowych serwerów (np. takich jakich ty potrzebujesz), ale wszystko działało płynnie. Myślę że jak walniesz samą tekstówkę to będzie chodzić bez problemów, tylko musisz poszukać oczywiście tekstowego klienta do torrenta. Ja bym proponował coś czym się zainteresowałem ostatnio, czyli BitTornado i na to nakładka graficzna działająca przez www -> TorrentFlux. Pozostałe serwery to tak jak zwykle. Jeśli nie planujesz nadmiernego wykorzystywania tego komputera, to myślę że nie masz się co obawiać.
kakadu

Post autor: kakadu »

Dobrze. A czy to PII266 wystarczy, czy muszę jednak to PIII założyć?
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Jeżeli chodzi o klienta BT pod konsolą to najlepiej rTorrent. Na forum jest opis jak go zainstalować i skonfigurować. Do tego oczywiście screen.
Procesor powinien wystarczyć, a RAM-u dla pewności wrzuć 128MB (a nawet 64MB wystarczy) i powinno ładnie chodzić.
ODPOWIEDZ