kolega namieszał mi w systemie i teraz filmy flash np. te na youtube nie startują automatycznie po wejściu na stronę. ¯eby je odtworzyć trzeba kliknąć wielki przycisk play, w oknie w którym jest wyświetlane video. Jak to naprawić?
Dopiero teraz zauwazylem ze po nacisnieciu "play" video sie nie odtwarza, nie ma tez dzwieku. Probowalem nawet usunac katalog ~/.mozilla ale nie moge powrocic do poprzedniego stanu :-|
Tak zachowują się strony kiedy jest aktywny Adblock.
menteith, masz zainstalowaną wtyczkę Macromedia Flash Player. Wystarcza to do odtwarzania tego formatu filmów.
menteith pisze:Probowalem nawet usunac katalog ~/.mozilla
Po co i dlaczego? Przejrzyj zainstalowane dodatki i wyłącz te, które przeszkadzają.
Jednym z nich jest Adblock. Po wyłączeniu dodatku należy zrestartować przeglądarkę (zamknąć i ponownie uruchomić).
Tak zachowuje się rzeczywiście przeglądarka ale gdy jest zainstalowany plugin flashblock, albo jakoś tak, do przeglądarki iceweasel, AdBlock nie ma z tym nic wspólnego. Zresztą jak ten plugin jest zainstalowany to i tak wygląda to całkiem inaczej.
menteith, masz zainstalowaną wtyczkę Macromedia Flash Player. Wystarcza to do odtwarzania tego formatu filmów.
menteith pisze:Probowalem nawet usunac katalog ~/.mozilla
Po co i dlaczego? Przejrzyj zainstalowane dodatki i wyłącz te, które przeszkadzają.
Jednym z nich jest Adblock. Po wyłączeniu dodatku należy zrestartować przeglądarkę (zamknąć i ponownie uruchomić).
Usuniecie katalogu .mozilla (a w zasadzie zmiana jego nazwy) bylo najszybszym sposobem sprawdzenia czy na odtwarzanie wplywa jakas wtyczka. Jak sie okazalo winna byla nie wtyczka a program o ktorym pisalem - wystarczylo go usunac z poziomu aptitude i wszystko jest w porzadku.
A jak Ci się udało usunąć swfdec-mozilla, bo u mnie jak chcę usunąć to przy okazji chce mi odinstalować gnome. Czytałem już trochę o tym ale nadal nie znam jakiegoś sensownego rozwiązania. Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź.