samba czy ssh jako po
samba czy ssh jako połączenie w sieci lokalnej
Witam!
Od kilku dni mam dwa komputery podłączone do jednego routera. Na obu jest Debian. Na jednym jest użytkownik zomer_1 na drugim zomer_2.
Teraz pytanie: z jakiego narzędzia skorzystać w celu swobodnego dostępu użytkownika zomer_1 do katalogów zomer_2 i na odwrót.
Poczytałem o sambie --> to jest chyba usługa do udostępniania zasobów Windows?
Poczytałem o ssh --> tutaj chodzi chyba o dostęp zdalny z poza sieci lokalnej?
Może ktoś mnie oświeci. Jak najlepiej łączyć się miedzy dwoma Linuksami w jednej sieci lokalnej.
Od kilku dni mam dwa komputery podłączone do jednego routera. Na obu jest Debian. Na jednym jest użytkownik zomer_1 na drugim zomer_2.
Teraz pytanie: z jakiego narzędzia skorzystać w celu swobodnego dostępu użytkownika zomer_1 do katalogów zomer_2 i na odwrót.
Poczytałem o sambie --> to jest chyba usługa do udostępniania zasobów Windows?
Poczytałem o ssh --> tutaj chodzi chyba o dostęp zdalny z poza sieci lokalnej?
Może ktoś mnie oświeci. Jak najlepiej łączyć się miedzy dwoma Linuksami w jednej sieci lokalnej.
Naturalnym dla Linuksa sposobem udostępniania danych jest NFS. Samba, to - jak sam napisałeś - usługa do udostępniania zasobów windowsowych, ewentualnie klientom windowsowym.
Jeśli jednak masz możliwość skorzystania z SSH (a skoro je bierzesz pod uwagę, to znaczy, że masz ;-) ), to absolutnie polecam, szalenie proste w konfiguracji (znaczy: nic nie trzeba konfigurować, ewentualnie dla większego bezpieczeństwa dostosować /etc/ssh/sshd_config oraz dla wygody ~/.ssh/config ) i niesamowicie wygodne. Daje też dużo większe możliwości - praca zdalna zamiast zwykłego udostępniania plików, nawet uruchamianie zdalnych X-clientów (czyli masz u siebie program działający w trybie graficznym, który w rzeczywistości został uruchomiony na innym komputerze).
Jeśli jednak masz możliwość skorzystania z SSH (a skoro je bierzesz pod uwagę, to znaczy, że masz ;-) ), to absolutnie polecam, szalenie proste w konfiguracji (znaczy: nic nie trzeba konfigurować, ewentualnie dla większego bezpieczeństwa dostosować /etc/ssh/sshd_config oraz dla wygody ~/.ssh/config ) i niesamowicie wygodne. Daje też dużo większe możliwości - praca zdalna zamiast zwykłego udostępniania plików, nawet uruchamianie zdalnych X-clientów (czyli masz u siebie program działający w trybie graficznym, który w rzeczywistości został uruchomiony na innym komputerze).
Działa na konquerorze, na krusaderze pewnie też. Jeśli jesteś na komputerze zomer_1 i chcesz wejść na 192.10.0.68 by zobaczyć pliki użytkownika zomer_2, to wpisujesz coś takiego:
Wyskoczy okienko logowania i już. Jeżeli łączysz się często, to aby sobie ułatwić życie, możesz wymienić między komputerami klucze ssh, a także dodać w ~/.ssh/config obu użytkowników wpisy typu:
Wówczas na komputerze użytkownika zomer_1 wystarczy wpisać:
Jeśli klucze będą wymienione, to nawet nie wyskoczy monit o logowanie.
Kod: Zaznacz cały
sftp://zomer_2@192.10.0.68
#To na zomer_1, analogiczny wpis powinien być na zomer_2
host zomer_2
Hostname 192.10.0.68
Port 22
User zomer_2
ForwardAgent yes
ForwardX11 yes
sftp://zomer_2
Będąc na maszynie 192.10.0.66 zalogowany jako zomer_1
Wpisałem do paska konqueror adres sftp://zomer_2@192.10.0.68
i dostałem komunikat
Wpisałem do konsoli jako root sftp://zomer_2@192.10.0.68 i otrzymałem info
---
Jakimś cudem połączyłem sie w ten sposób (będąc na maszynie zomer_2)
Nie wiem o co chodzi? firestartera wyłączyłem.
Może jeszcze znasz jakieś polecenie do konsoli żeby nawiązać połączenie ssh
Wpisałem do paska konqueror adres sftp://zomer_2@192.10.0.68
i dostałem komunikat
Wystąpił błąd podczas wczytywania zomer_2@192.10.0.68 Nieznany błąd
Pojawił sie błąd podczas rozmowy z ssh.
bash: sftp://zomer_2@192.10.0.68: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Jakimś cudem połączyłem sie w ten sposób (będąc na maszynie zomer_2)
sftp://zomer_1@192.10.0.66/home/zomer_1
Może jeszcze znasz jakieś polecenie do konsoli żeby nawiązać połączenie ssh
Cóż, oczywiście na obu komputerach musi działać demon ssh, no i IP musi być poprawne. Może np. jest przydzielane z automatu i się zmienia? W takim wypadku dobrze jest je powiązać z adresami MAC.
Ta składnia: sftp://zomer_1@10.0.0.66/home/zomer_1 jest oczywiście prawidłowa, można od razu podać katalog.
Aby nawiązać połączenie w konsoli należy użyć komendy... ssh ;-) W taki sposób:
czyli np.
Krótko mówiąc, to ten sam ciąg, którego używasz przy sftp://
Loginu możesz nie podawać, w takim wypadku jest to login aktualnego użytkownika. Działanie ssh na obu maszynach możesz łatwo przetestować próbując połączyć się z localhostem. Jeśli nie chwyci, to znaczy, że demon nie działa, albo nie zezwala na połączenia (to drugie mało prawdopodobne, bo domyślna konfiguracja jest OK).
Ta składnia: sftp://zomer_1@10.0.0.66/home/zomer_1 jest oczywiście prawidłowa, można od razu podać katalog.
Aby nawiązać połączenie w konsoli należy użyć komendy... ssh ;-) W taki sposób:
ssh login@host
ssh zomer_1@10.0.0.66
Loginu możesz nie podawać, w takim wypadku jest to login aktualnego użytkownika. Działanie ssh na obu maszynach możesz łatwo przetestować próbując połączyć się z localhostem. Jeśli nie chwyci, to znaczy, że demon nie działa, albo nie zezwala na połączenia (to drugie mało prawdopodobne, bo domyślna konfiguracja jest OK).
W konsoli można też użyć programu sftp zamiast ssh.
Jest to konsolowy klient ftp, więcej info w sttronach man.
sftp login@host
Wszedłem do [Ustawienia sieci] w zakładce [interfejsy sieciowe] ustawiłem --> Ręcznie:, Adres IP: 192.10.0.66, Maska: 255.0.0.0Cóż, oczywiście na obu komputerach musi działać demon ssh, no i IP musi być poprawne. Może np. jest przydzielane z automatu i się zmienia? W takim wypadku dobrze jest je powiązać z adresami MAC.
Dla drugiej maszyny podobnie tylko --> Adres IP: 192.10.0.68
To miałeś na myśli żeby powiązać MAC z IP ?
Nadal jednak nie mogę uzyskać połączenia z zomer_1 na zomer_2 w drugą stonę mogę się połączyć.
Zamieniałem nawet adresy, zomer_1 przydzieliłem ten który był dla zomer_2 i dalej to samo.
Na komputerze zomer_2 mam świerzo zainstalowanego debiana z niego bez problemu połączyłem się z zomer_1 (stara instalacja).
Jeszcze jedno. Na routerze mam przekierowane porty pod 192.10.0.66 (bo tylko na jeden adres mogę zrobić takie przekierowanie, chodziło o program torrent). Oczywiście ustawiając na karcie sieciowej np. 192.10.0.100 też mogę łączyć się z interneteml, ale już nie bezpośrednio.
Jakieś rady gdzie szukać błędu.
Jak powiedziałem, upewnij się, że na komputerze z którym chcesz się połączyć działa sshd. Spróbuj, siedząc na zomer_2, wykonać polecenie:
W taki sposób możesz się połączyć z localhostem przez ssh, co ma taki sam sens jak ping localhost ;-) Jeśli nie przejdzie, to znaczy, że nie masz tam tego demona. W takim przypadku go sobie zainstaluj (pakiet openssh-server). Jeśli przejdzie, to znaczy, że jest coś zmotane w /etc/ssh/sshd
Jak długo mówimy o połączeniach w ramach sieci wewnętrznej, tego typu ustawienia routera nie mają nic do rzeczy.
ssh localhost
Jak długo mówimy o połączeniach w ramach sieci wewnętrznej, tego typu ustawienia routera nie mają nic do rzeczy.
Będąc na zomer_2 dałem ssh localhost i otrzymałem
(RSA kojarzy mi się z kluczem). Tak na komputerze zomer_2 po wpisaniu w/w polecenia moge się połączyć sam ze sobą, wiec chyba wszystko gra.
Polecenie zaktualizowało openssh-server i do instalowało .
Dzięki za pomoc. Najważniejsze to zacząć
Wspomniałem o routerze bo czasami muszę zmieniać IP karty w ustawieniach sieci na jednym z komputerów (zjawisko pojawiło się dopiero kiedy podpiołem drugi komputer do routera). Zmienię jeszcze karte sieciową na jednej z maszyn i zobaczę, może są w jakimś dziwnym konflikcie?
ssh localhost
The authenticity of host 'localhost (127.0.0.1)' can't be established.
RSA key fingerprint is 1~~~~~~~~3:01.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? yes
Warning: Permanently added 'localhost' (RSA) to the list of known hosts.
Polecenie
apt-get install openssh-server
openssh-client
Dzięki za pomoc. Najważniejsze to zacząć
Wspomniałem o routerze bo czasami muszę zmieniać IP karty w ustawieniach sieci na jednym z komputerów (zjawisko pojawiło się dopiero kiedy podpiołem drugi komputer do routera). Zmienię jeszcze karte sieciową na jednej z maszyn i zobaczę, może są w jakimś dziwnym konflikcie?