Witam koledzy, problem mam taki. Mam serwer lokalny z Windows. Tam mam ftp no i bramę (Debian). Chcę na iptables przekierować tak żeby można było się dostać na ftp z zewnątrz! Na localu działa ale zewnętrznie nie.
Moje reguły (meczę się już z tym jakiś czas i dalej nie wiem):
Jeżeli chodzi tylko o konfigurację bramy czyli Debiana to wystarczą tylko te dwie linijki i przekazywanie pakietów FORWARD i tu jest trochę za mało. Nie wiem jak masz tam ustawione ale ta jedna linijka dla FORWARD to za mało, a w drugą stronę hehee? Tzn. czy przekazujesz pakiety ze swojej sieci w ,,cukierkową dal''
A POSTROUTING? Jak już wychodzą sobie w ,,cukierkową dal'' dostają nowe ubranka?
grzesiek pisze:
Jeżeli chodzi tylko o konfigurację bramy czyli Debiana to wystarczą tylko te dwie linijki i przekazywanie pakietów FORWARD i tu jest trochę za mało. Nie wiem jak masz tam ustawione ale ta jedna linijka dla FORWARD to za mało, a w drugą stronę hehee?
...
To znaczy wystarczą 2 linijki czy nie? Np. www przekierowanie działa!
iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED
Nie wiem czy wiesz, ale takie problemy rozwiązuje się w taki sposób: napisałeś jakaś regułę ale coś jest nie tak i nie wiesz co, więc analizujesz co się dzieje w sieci naprawdę, np. za pomocą tcpdump albo innego tego typu programu np. http://www.wireshark.org/. Gdy się wie czego się szuka to szybko zauważysz "aha tu blokuje.." zmodyfikujesz/dopiszesz regułę i powinno działać, jak nie to powtarzasz schemat aż do skutku. Dobra znajomość działania sieci oraz iptables skraca czas rozwiązywania takich problemów.