z KDE na gnome

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
bob101

z KDE na gnome

Post autor: bob101 »

Witam :)
mam taki problemij (właśnie nie dawno siadłem na debianie) no i przeskoczyłem z Xfree86 na x.org-a. Tylko gdy go przestawiłem na x.orga to automatycznie przestawiło mi się środowisko graficzne z Gnome na KDE. Jak zmienić żeby z powrotem było gnome. Próbowałem utworzyć plik .xinitrc tak jak w slacku lub innych ale nie działa. Dzięki
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Najpierw wywal gdm:

Kod: Zaznacz cały

apt-get remove gdm
Potem zainstaluj kdm - pozwoli Ci wybrać menedżer okien (ew. ustawić, żeby domyślnie się KDE ładowało):

apt-get update && apt-get kdm
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

ponton pisze:Najpierw wywal gdm:
Krok zupełnie zbędny, bo w GDM też możesz to ustawić, ba, lepsze jest IMHO GDM, bo nie ma z nim tyle problemów.
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

W sumie jak się ma KDE, to chyba lepiej kdm. Ale gdm też może być.
Awatar użytkownika
tanatos
Beginner

Post autor: tanatos »

Nie powinno się używać gdm, jeśli korzystamy z kde i odwrotnie kdm jeśli korzystamy z gnoma.
Oczywiście niektórym może to działać, jednak zdarzają się problemy, choćby z działaniem opcji "wyłącz komputer", czy "uruchom ponownie" z poziomu managera, lepiej używać tego do czego zostało stworzone nasze środowisko graficzne.

Pozatym na dzień dzisiejszy kdm i gdm można skonfigurować aby wyglądały identycznie i działały tak samo, nawet używać tych samych motywów, więc nie widzę najmniejszego powodu korzystać z gdm przy kde.
dzidzius80
Beginner

Post autor: dzidzius80 »

Kolega, jak sie nie myle chce przeskoczyc z kde na gnome, wiec

# aptitude install gnome

Pozdrowionka
ODPOWIEDZ