[+] Iceweasel, wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
_dexter

[+] Iceweasel, wyświetlanie filmów na stronie tylko jako root

Post autor: _dexter »

Witam.
Mam problem z wyświetlaniem filmów na stronach z poziomu zwykłego użytkownika.
Posiadam zainstalowane: mplayer i kodeki (w32codecs + essential) + mozilla-mplayer.
Jeśli uruchomię przeglądarkę jako root filmy hd np. ze strony gry.wp.pl odtwarzają się normalnie, spod zwykłego użytkownika już nie. Iceweasel "krzyczy" o braku wtyczki.
Jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Problem w tym, że katalog /usr/lib/iceweasel/plugins mam na swoim miejscu.
Odinstalowałem mozilla-mplayer, usunąłem kat ~/.mozilla zainstalowałem mozilla-mplayer
efekt bez zmian. Jako root wszystko działa na kontach użytkowników już nie.

W/w pliki mam, użytkownik należy zarówno do grupy audio jak i wideo.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuję...
winnetou

Dziękuję...
winnetou

No to nie mam pojęcia. Swój problem przez przypadek rozwiązałem. Poszperaj może jeszcze po googlach albo poczekaj aż ktoś się jeszcze wypowie.
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

Szczerze mówiąc też miałem problemy z mplayerem w takich sytuacjach, ale nigdy nie spotkałem się z takim zdarzeniem, zawsze instalowałem sobie te pluginy ze źródeł i niby działały, ale później postanowiłem przesiąść się na kaffeine, tam masz również plugin do przeglądarek, u mnie działa bez najmniejszego zająknięcia. Swego czasu miałem problemy z flashem, nie zawsze działał, więc to co zrobiłem to utworzyłem podkatalog

Kod: Zaznacz cały

plugins
albo w katalogu

.mozilla
albo jeszcze wszedłem do mojego profilu przeglądarki i tam dopiero to zrobiłem, no i do tego katalogu na sztywno skopiowałem pluginy do flasha, zmieniłem prawa, właściciela i od tamtej pory nie miałem z nim problemów. Spróbuj, może to ci się uda.
_dexter

Post autor: _dexter »

Fajnie słyszeć że komuś flash nie działa, z nim akurat nie mam najmniejszych problemów.
Problemem dla mnie są filmiki na stronach web np. w formacie divx, które jako root działają od ręki, podczas gdy użytkownik nie może ich obejrzeć z powodu braku wtyczki.
Dodatkowo dodam że po wpisaniu polecenia w Iceweasel:

about :p lugins
zwykły użytkownik widzi tylko javę i flash, a root dodatkowo cały zestaw "dodatków multimedialnych".
Więc, pytam się jak to wszystko skonfigurować aby działało jak należy bo za nic nie mogę się doszukać w Google rozwiązania.

Edycja:
Rozwiązanie znalezione.
Z niewiadomych przyczyn do kat. /usr/lib/mozilla były błędnie przypisane prawa dostępu, wystarczyło dać pełne uprawnienia (odczyt, zapis) do wspomnianego katalogu, zarówno dla roota jak i pozostałych.
Ech tyle kombinowania a rozwiązanie jak zawsze banalne.
ODPOWIEDZ