E: Nie udało się odnaleźć sterownika metody /usr/lib/apt/methods/mirror
i program kończy pracę. Dzieje się tak po wydaniu komendy aptitude update lub apt-get update. Natomiast samo aptitude uruchamia się ale nie potrafi zakończyć odświeżania listy repo. Zatrzymuje się na ostatniej pozycji (niezależnie jaka to będzie) i stoi.
Ciekawe czy aktualna sytuacja z moim aptitude ma związek z instalacją pakietów z repo experimental np. gimp 2.6 i openoffice 3 przez aptitude -t experimental install ...
Ciekawe czy po reinstalce systemu problem zniknie.
Zerknij do Debian reference. Jest tam kilka opisów jak radzić sobie w takiej sytuacji. Może któryś dopasujesz do swojego przypadku. Mnie to parę razy pomogło.
fnmirk pisze:Zerknij do Debian reference. Jest tam kilka opisów jak radzić sobie w takiej sytuacji. Może któryś dopasujesz do swojego przypadku. Mnie to parę razy pomogło.
witek pisze:Nic tam nie ma co by dotyczyło mojego przypadku
Nie mówię że jest lub musi być dokładnie tak jak u Ciebie. Przedstawiono tam sposoby gdzie należy uderzyć w razie podobnych problemów. Każdy przypadek może być inny.
A tak na marginesie to korzystałeś z repozytoriów Ubuntu? Jeżeli tak, to ten plik w Debianie nie istnieje sprawdź sobie poprawność /etc/apt/sources.list i skorzystaj z Debian reference, odpowiednio przystosowując to do swojego przypadku.
Przejrzyj >ten temat zaczynając od szóstego postu.
Jesteś wielki przeglądałem plik sources.list chyba z tysiąc razy i zawsze wydawał mi się ok. jednak po twojej sugestii z repo ubuntu jeszcze raz tysiąc pierwszy raz przejrzałem plik sources.list a tam jak byk repo z playdeb hardy. A ja już chciałem system reinsatlować, czym starszy tym głupszy
¯eby nie zakładać nowego tematu podepnę się pod ten. To mój sources.list: http://wklej.org/id/40081/
Nie ma tam repozytorium z Ubuntu, a problem mam ten sam...
[ Dodano: 2009-01-16, 20:25 ]
zostawiłem nawet tylko same domyślne repozytoria, a on dalej nie wykonuje apt-get update...