[+] Debian Etch i pytanie o j

Ogólne pytania dotyczące systemu
heros1303

[+] Debian Etch i pytanie o jądro

Post autor: heros1303 »

Mam pytanie czy jak ściągnąłem tą wersję Debiana http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0 ... e-CD-1.iso
Czy posiada nowe jądro, chyba jeśli się nie mylę to chodzi o 2.6?
Czocher
Beginner

Post autor: Czocher »

Oczywiście że posiada. Wersja jądra zależy od wersji systemu a ten konkretny obraz odpowiada wersji 4.0 czyli najnowszej stabilnej która takowe jądro z rodziny 2.6 posiada.
sali
Beginner

Post autor: sali »

2.6 to już nawet w sarge opcjonalnie były. Etch standardowo wydano z kernelem 2.6.18 ale ostatnio wyszło cos takiego jak "etchandhalf" i do niego w ramach wyjątku wrzucono jądro 2.6.24.
Na twoim miejscu nie przejmował bym się tak bardzo wersją jądra. Chyba że wiesz że jakaś jego najnowesza wersja rozwiązuje konkretny problem. Jeśli po prostu chcesz mieć fajnego nowego kernela z wysokim numerkiem to po instalacji sobie zainstalujesz z neta. Ot cała folozofia.
Ps. Etch to faktycznie najnowsze stabilne wydanie, ale tak naprawdę to instalacja etcha to cofanie się o 2 lata. Moja rada, zaraz po instalacji upgrade do wersji testowej (puki co "lenny"). W ciągu kilku miesięcy mają go uznać za nowe stabilne wydanie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

heros1303, na serwerze, z którego pobierałeś plik iso znajduje się katalog ze spisem zawartości poszczególnych płyt. Wystarczy go przejrzeć pobierając odpowiednią listę.
Pobierasz plik na dysk debian-40r4a-i386-kde-CD-1.list.gz

Wystarczy rozpakować plik korzystając z programu 7-zip (winrar też to otwiera) i uzyskujesz pełną listę pakietów dostępnych na płycie.

serwer z Debianem

katalog list-cd

Zamykam temat.
ODPOWIEDZ