Debian Lenny jest już wersj

Wszystko Off Topic
lootek

Post autor: lootek »

mhm :)

A jaki to ma związek z wpisami w /etc/debian_version /etc/issue /etc/issue.net? Bo tam z kolei mam 5.0 a nie testing napisane...
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

lootek pisze:Bo tam z kolei mam 5.0 a nie testing napisane...
Przejrzyj sobie wątki z kilku ostatnich dni. Było już na ten temat.
Gr33n_k3y

Post autor: Gr33n_k3y »

Witam,

¦ciągłem Debian 5.0 z xfce na jednej CD i nie mam narzedzi takich jak ifconfig itd. Czy musze sciagac dalsze plyty CD? Czy na tej jednej plycie sa wszystkie podstawowe narzedzia?
pood181

Post autor: pood181 »

ifconfig uruchomisz tylko jako root.

Nie potrzeba dalszych płyt. Zrób odpowiednie wpisy w /etc/apt/sources.list i zasysaj wszystko z internetu.
Awatar użytkownika
SpeedVin
Beginner

Post autor: SpeedVin »

Witam wszystkich ;-)
Nie za bardzo orientowałem się gdzie napisać, w którym dziale napisać więc napisałem tutaj. Ponieważ mój problem ma poniekąd związek z tematem.
Jeśli moderatorowi (administracji forum) nie będzie się podobało, że piszę w tym temacie to proszę o przeniesienie postu do odpowiedniego działu.
Przechodzę do sedna sprawy.
Wczoraj zainstalowałem Debiana testing (Lenny) z płytki netinstall wczoraj pobranej jak zwykle żadnych problemów przy instalacji, zainstalowałem X.org, potem gnome-core, gnome-audio jeszcze z repozytoriów testing. Po instalacji przeszedłem do aktualizacji systemu do Sida. Dodałem więc jego repozytoria do /etc/apt/sources.list (oczywiście usunąłem wpisy dotyczące płyty i Debiana testing). Wpisuję kolejno:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update

aptitude dist-upgrade
Z pierwszym nie było problemu ale po wpisaniu:

aptitude dist-upgrade[
Zaczęły się schody dostałem komunikat o niespełnionych zależnościach, mianowicie:
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
deskbar-applet eog evolution-data-server gedit gnome-applets
gnome-control-center gnome-core gnome-media gnome-mount
gnome-netstatus-applet gnome-panel gnome-settings-daemon
gnome-system-monitor gnome-utils libbonoboui2-0 libcamel1.2-11
libebook1.2-9 libecal1.2-7 libedata-book1.2-2 libedata-cal1.2-6
libedataserverui1.2-8 libeel2-2.20 libgnome-media0
libgnome-window-settings1 libgnome2-0 libgnome2-perl libgnome2-vfs-perl
libgnomeui-0 libgnomevfs2-bin libgnomevfs2-extra libgweather1 libslab0
libtotem-plparser10 nautilus-cd-burner python-gnome2
python-gnome2-desktop yelp
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
libgnomevfs2-0{a} nautilus{a}
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
shared-mime-info
1 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 2 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 722kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 2717kB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
libgweather1: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
python-gnome2: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-media: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome2-vfs-perl: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome2-0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-applets: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnomeui-0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome-window-settings1: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libecal1.2-7: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-settings-daemon: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gedit: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-system-monitor: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnomevfs2-extra: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libeel2-2.20: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libedata-cal1.2-6: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-utils: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libedataserverui1.2-8: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
eog: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libslab0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
deskbar-applet: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libedata-book1.2-2: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome-media0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libtotem-plparser10: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnomevfs2-bin: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
yelp: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-core: Wymaga: nautilus (>= 2.20.0) którego nie można zainstalować
libcamel1.2-11: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libbonoboui2-0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome2-perl: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-control-center: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
evolution-data-server: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-panel: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-mount: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
nautilus-cd-burner: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
Wymaga: nautilus którego nie można zainstalować
python-gnome2-desktop: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-netstatus-applet: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libebook1.2-9: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:

Usunięcie następujących pakietów:
gnome-core
nautilus-cd-burner

Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów:
libgnomevfs2-0 [1:2.22.0-5 (unstable, now)]
shared-mime-info [0.51-3 (now)]

Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:
gnome-session poleca nautilus
nautilus-data poleca nautilus
Wynik: -491
Więc wpisałem:

aptitude upgrade
I tu nie ma problemu więc próbuje jeszcze raz:

aptitude dist-upgrade
I otrzymuje ten sam komunikat o niespełnionych zależnościach.
Więc kieruje moje pytanie, czy mieliście ponowne objawy?
Bo słyszałem o nie możności instalacji gnome-core, użytkownik lis6502, mówił że już można zainstalować gnome-core ale zaznaczył, że cześć dociągał z experimentala (pakietów).
Tak więc proszę o odpowiedź (uspokoję się wtedy trochę).
Muszę zaznaczyć, że korzystam z Debiana na architekturę 64 bitową (x64).
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Ja bym po prostu poczekal pare dni i sprobowal znowu. Najprawdopodobniej Gnome w Sidzie teraz jest w kiepskim stanie.

Zreszta, tutaj

http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all

widze, ze libgnomevfs2 jest teraz w Sidzie w wersji 2.22, wiec powinno juz byc ok...
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Pasik pisze:przeszedłem do aktualizacji systemu do Sid'a
[...]
Zaczęły się schody
Bez urazy, ale ile jeszcze na forum pojawi się postów typu, coś się w Sidzie wysypało, jakieś zależności nie są spełnione, żeby (do niektórych) dotarło, że Sid jest gałęzią NIESTABILN¡.
Awatar użytkownika
SpeedVin
Beginner

Utumno pisze:Ja bym po prostu poczekal pare dni i sprobowal znowu. Najprawdopodobniej Gnome w Sidzie teraz jest w kiepskim stanie.

Zreszta, tutaj

http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all

widze, ze libgnomevfs2 jest teraz w Sidzie w wersji 2.22, wiec powinno juz byc ok...
Niestety problem nadal występuje.
Bez urazy, ale ile jeszcze na forum pojawi się postów typu, coś się w Sidzie wysypało, jakieś zależności nie są spełnione, żeby (do niektórych) dotarło, że Sid jest gałęzią NIESTABILN¡.
Dobrze o tym wiem.
Chciałem się upewnić (tylko), czy ja czegoś nie poplątałem.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Jeśli wszystko robisz po Bożemu (wpisy w sources.list bez literówek, system czysty po instalacji), ,,apt-get update'', a potem ,,dist-upgrade'' i są jakieś błędy, to wniosek z tego taki, że mamy problem w repozytoriach. Jeśli Ci zależy to mogę spróbować określić dokładnie które pakiety mam z experimentala, ale uwierz mi, że to jak jazda sankami z Mount Everestu. Przykładowo taki pidgin- co jakiś czas lubi się zepsuć no i nie poradzisz. Na pewno ,,libx11-data'', ,,libc6'' i ,,util-linux'' mam z tej gałęzi.
Awatar użytkownika
SpeedVin
Beginner

lis6502 pisze:Jeśli wszystko robisz po Bożemu (wpisy w sources.list bez literówek, system czysty po instalacji), ,,apt-get update'', a potem ,,dist-upgrade'' i są jakieś błędy, to wniosek z tego taki, że mamy problem w repozytoriach. Jeśli Ci zależy to mogę spróbować określić dokładnie które pakiety mam z experimentala, ale uwierz mi, że to jak jazda sankami z Mount Everestu. Przykładowo taki pidgin- co jakiś czas lubi się zepsuć no i nie poradzisz. Na pewno ,,libx11-data'', ,,libc6'' i ,,util-linux'' mam z tej gałęzi.
Nie, nie musisz., nie ma problemu zakładam, że zostanie naprawiony.
Już na ,,experimantal'' nie chcę przechodzić bo wtedy to już jest o wiele większe ryzyko niż w przypadku Sida.
ODPOWIEDZ