A jaki to ma związek z wpisami w /etc/debian_version /etc/issue /etc/issue.net? Bo tam z kolei mam 5.0 a nie testing napisane...
Debian Lenny jest już wersj
Witam wszystkich ;-)
Nie za bardzo orientowałem się gdzie napisać, w którym dziale napisać więc napisałem tutaj. Ponieważ mój problem ma poniekąd związek z tematem.
Jeśli moderatorowi (administracji forum) nie będzie się podobało, że piszę w tym temacie to proszę o przeniesienie postu do odpowiedniego działu.
Przechodzę do sedna sprawy.
Wczoraj zainstalowałem Debiana testing (Lenny) z płytki netinstall wczoraj pobranej jak zwykle żadnych problemów przy instalacji, zainstalowałem X.org, potem gnome-core, gnome-audio jeszcze z repozytoriów testing. Po instalacji przeszedłem do aktualizacji systemu do Sida. Dodałem więc jego repozytoria do /etc/apt/sources.list (oczywiście usunąłem wpisy dotyczące płyty i Debiana testing). Wpisuję kolejno:
Z pierwszym nie było problemu ale po wpisaniu:
Zaczęły się schody dostałem komunikat o niespełnionych zależnościach, mianowicie:
I tu nie ma problemu więc próbuje jeszcze raz:
I otrzymuje ten sam komunikat o niespełnionych zależnościach.
Więc kieruje moje pytanie, czy mieliście ponowne objawy?
Bo słyszałem o nie możności instalacji gnome-core, użytkownik lis6502, mówił że już można zainstalować gnome-core ale zaznaczył, że cześć dociągał z experimentala (pakietów).
Tak więc proszę o odpowiedź (uspokoję się wtedy trochę).
Muszę zaznaczyć, że korzystam z Debiana na architekturę 64 bitową (x64).
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Nie za bardzo orientowałem się gdzie napisać, w którym dziale napisać więc napisałem tutaj. Ponieważ mój problem ma poniekąd związek z tematem.
Jeśli moderatorowi (administracji forum) nie będzie się podobało, że piszę w tym temacie to proszę o przeniesienie postu do odpowiedniego działu.
Przechodzę do sedna sprawy.
Wczoraj zainstalowałem Debiana testing (Lenny) z płytki netinstall wczoraj pobranej jak zwykle żadnych problemów przy instalacji, zainstalowałem X.org, potem gnome-core, gnome-audio jeszcze z repozytoriów testing. Po instalacji przeszedłem do aktualizacji systemu do Sida. Dodałem więc jego repozytoria do /etc/apt/sources.list (oczywiście usunąłem wpisy dotyczące płyty i Debiana testing). Wpisuję kolejno:
Kod: Zaznacz cały
aptitude updateKod: Zaznacz cały
aptitude dist-upgradeKod: Zaznacz cały
aptitude dist-upgrade[Więc wpisałem:Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
deskbar-applet eog evolution-data-server gedit gnome-applets
gnome-control-center gnome-core gnome-media gnome-mount
gnome-netstatus-applet gnome-panel gnome-settings-daemon
gnome-system-monitor gnome-utils libbonoboui2-0 libcamel1.2-11
libebook1.2-9 libecal1.2-7 libedata-book1.2-2 libedata-cal1.2-6
libedataserverui1.2-8 libeel2-2.20 libgnome-media0
libgnome-window-settings1 libgnome2-0 libgnome2-perl libgnome2-vfs-perl
libgnomeui-0 libgnomevfs2-bin libgnomevfs2-extra libgweather1 libslab0
libtotem-plparser10 nautilus-cd-burner python-gnome2
python-gnome2-desktop yelp
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
libgnomevfs2-0{a} nautilus{a}
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
shared-mime-info
1 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 2 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 722kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 2717kB.
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
libgweather1: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
python-gnome2: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-media: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome2-vfs-perl: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome2-0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-applets: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnomeui-0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome-window-settings1: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libecal1.2-7: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-settings-daemon: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gedit: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-system-monitor: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnomevfs2-extra: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libeel2-2.20: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libedata-cal1.2-6: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-utils: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libedataserverui1.2-8: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
eog: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libslab0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
deskbar-applet: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libedata-book1.2-2: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome-media0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libtotem-plparser10: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnomevfs2-bin: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
yelp: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-core: Wymaga: nautilus (>= 2.20.0) którego nie można zainstalować
libcamel1.2-11: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libbonoboui2-0: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libgnome2-perl: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-control-center: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
evolution-data-server: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-panel: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-mount: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
nautilus-cd-burner: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
Wymaga: nautilus którego nie można zainstalować
python-gnome2-desktop: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
gnome-netstatus-applet: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
libebook1.2-9: Wymaga: libgnomevfs2-0 (>= 1:2.17.90) którego nie można zainstalować
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:
Usunięcie następujących pakietów:
gnome-core
nautilus-cd-burner
Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów:
libgnomevfs2-0 [1:2.22.0-5 (unstable, now)]
shared-mime-info [0.51-3 (now)]
Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:
gnome-session poleca nautilus
nautilus-data poleca nautilus
Wynik: -491
Kod: Zaznacz cały
aptitude upgradeKod: Zaznacz cały
aptitude dist-upgradeWięc kieruje moje pytanie, czy mieliście ponowne objawy?
Bo słyszałem o nie możności instalacji gnome-core, użytkownik lis6502, mówił że już można zainstalować gnome-core ale zaznaczył, że cześć dociągał z experimentala (pakietów).
Tak więc proszę o odpowiedź (uspokoję się wtedy trochę).
Muszę zaznaczyć, że korzystam z Debiana na architekturę 64 bitową (x64).
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ja bym po prostu poczekal pare dni i sprobowal znowu. Najprawdopodobniej Gnome w Sidzie teraz jest w kiepskim stanie.
Zreszta, tutaj
http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all
widze, ze libgnomevfs2 jest teraz w Sidzie w wersji 2.22, wiec powinno juz byc ok...
Zreszta, tutaj
widze, ze libgnomevfs2 jest teraz w Sidzie w wersji 2.22, wiec powinno juz byc ok...
Niestety problem nadal występuje.Utumno pisze:Ja bym po prostu poczekal pare dni i sprobowal znowu. Najprawdopodobniej Gnome w Sidzie teraz jest w kiepskim stanie.
Zreszta, tutaj
Dobrze o tym wiem.Bez urazy, ale ile jeszcze na forum pojawi się postów typu, coś się w Sidzie wysypało, jakieś zależności nie są spełnione, żeby (do niektórych) dotarło, że Sid jest gałęzią NIESTABILN¡.
Chciałem się upewnić (tylko), czy ja czegoś nie poplątałem.
Jeśli wszystko robisz po Bożemu (wpisy w sources.list bez literówek, system czysty po instalacji), ,,apt-get update'', a potem ,,dist-upgrade'' i są jakieś błędy, to wniosek z tego taki, że mamy problem w repozytoriach. Jeśli Ci zależy to mogę spróbować określić dokładnie które pakiety mam z experimentala, ale uwierz mi, że to jak jazda sankami z Mount Everestu. Przykładowo taki pidgin- co jakiś czas lubi się zepsuć no i nie poradzisz. Na pewno ,,libx11-data'', ,,libc6'' i ,,util-linux'' mam z tej gałęzi.
Nie, nie musisz., nie ma problemu zakładam, że zostanie naprawiony.lis6502 pisze:Jeśli wszystko robisz po Bożemu (wpisy w sources.list bez literówek, system czysty po instalacji), ,,apt-get update'', a potem ,,dist-upgrade'' i są jakieś błędy, to wniosek z tego taki, że mamy problem w repozytoriach. Jeśli Ci zależy to mogę spróbować określić dokładnie które pakiety mam z experimentala, ale uwierz mi, że to jak jazda sankami z Mount Everestu. Przykładowo taki pidgin- co jakiś czas lubi się zepsuć no i nie poradzisz. Na pewno ,,libx11-data'', ,,libc6'' i ,,util-linux'' mam z tej gałęzi.
Już na ,,experimantal'' nie chcę przechodzić bo wtedy to już jest o wiele większe ryzyko niż w przypadku Sida.