Jaka dystrybucja przyjazna użytkownikowi na desktop

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

P.S.Z tego co mi wiadomo atherosy w siduxie działają bezproblemowo.
Zatem tak - Atheros (AR2413) - w Siduksie działa bezproblemowo, bo sam mam i jedno i drugie (choć instalacja odbywała się przez Debian->Sidux /a w zasadzie jego elementy/). Natomiast mi chodzi o coś innego, o automatyczne wykrywanie tej karty wifi. Niestety tego Sidux nie robi (przynajmniej wersja Nyx).
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Co za różnica czy sam wyjkryje czy mu się pokaze.
To żaden problem.Ważne ze działa.

De_sant - wiedzmin działa przez wine.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

ilin pisze:Co za różnica czy sam wyjkryje czy mu się pokaze.
To żaden problem.Ważne ze działa.
Polecenie lspci prawidłowo wykrywa kartę Atherosa nawet w systemach, które jej nie wspomagają i konieczne jest doinstalowywanie madwifi.
A to zależy. Biorąc pod uwagę niedogodności związane ze złym wykrywaniem rozdzielczości (a w zasadzie jej niewykrywaniem), koniecznością (po instalacji) ręcznego zmieniania rozdzielczości, ręcznego instalowania modułu ath5k (o ile zadziała) i jego konifiguracja, powoduje, że dla użytkownika początkowego (a nawet i zaawansowanego, który nie wszystkie rzeczy związane z obsługą linuksa ma w pamięci /bo i po co/), konieczne jest spełnienie następujących warunków:
- dobry help (oferowany przez Siduksa wprawdzie jest, ale nie pomaga w rozwiązaniu tych zagadnień),
- dostęp do netu (cóż, tu nie każdy musi mieć dostęp po kablu),
- dobre wsparcie w interesującym zakresie (tutaj występują 2 problemy: 1 to prawidłowe skonfigurowanie, a w zasadzie ręczne sporządzenie pliku xorg.conf; od razu mówię, że pomimo popularności kart VIA w różnego rodzaju notebookach, dość ciężko jest znaleźć przykładowe xorg.confy dla nich, zaś specyfikacje notebooków jakie są, każdy widzi, raczej ubogie; sama strona x.org, też daje raczej ubogie wytłumaczenie problemów, które istnieją przy niektórych kartach w przypadku nowych xorgów i KDE, "normalne" działania znane z Debiana też nie działają; 2 problem, to informacja o ath5k, która jest ogólnie mówiąc taka sobie).
W efekcie, Sidux jest. Jest nawet dobry, ale ma jeden feler - na pewno nie jest to dystrybucja przyjazna użytkownikowi w każdym przypadku posiadanego hardware'u.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Ja przerobiłem na sobie wszystkie dystrybucje dla tzw. początkujących: openSUSE, Mandriva, K/X/Ubuntu, Mint i z cała pewnością mogę powiedzieć, że najlepszym wyborem z tej grupy był... Debian :-D

Bardziej poważnie, zgadzam się z tezą Ilina, że im więcej różnego ustrojstwa do konfiguracji zainstalowanego domyślnie, tym potencjalnie później trudniej ustalić przyczynę i rozwiązanie problemu. Właśnie m.in. to mnie w Debianie urzekło, że przy pomocy konsoli i opartych na niej prostych narzędzi konfiguracyjnych, ewentualnie edytując właściwe pliki bezpośrednio, można system sobie ustawić, że tak powiem, na "tip top". I nie jest prawdą, że Debian jest trudny. To mit powielany przez ludzi, którzy chyba nigdy tego systemu nie używali. Jedyna "trudność" może w tym przypadku polegać co najwyżej na konieczności doinstalowania i skonfigurowania pewnych rzeczy. Ale taki sam problem użytkownik napotka w Ubuntu, Mandrivie itd.

Natomiast jeśli ktoś przesiada się z Windowsa i jest kompletnie zielony w temacie Linuxa, tudzież po prostu nie chce mu się poświęcić trochę czasu na poznanie i skonfigurowanie systemu, to niech wybierze Minta. Tam domyślnie jest już cała "infrastruktura" multimedialno-internetowa. Byłem w szoku, gdy po zainstalowaniu go na próbę stwierdziłem, że be żadnej konfiguracji działa mi tam Compiz. Na Mandriva uruchomić mi się go np. nie udało - ponoć winny był Radeon ;-)
PrEZeS
Beginner

Post autor: PrEZeS »

Ja również popieram Akkona. Najlepszym wyborem dla początkującego bedzie Debian (w wersji Stable z Backportami oczywiście), z tą tylko drobną różnicą żeby dostał go zainstalowanego i wpełni skonfigurowanego. Bo z tym akurat przyznam zapewne byłby problem. Jeżeli tenże początkujący użytkownik nie będzie się bawił w mieszanie repozytoriów, grzebanie w Kernelu i rzeczy do których trzeba mieć jakieś pojęcie to system może przetrwać nawet i kilka lat bez żadnych komplikacji (w Windowsie jest to praktycznie nierealne), a aktualizacja do nowej wersji jest prościutka bo kwestia jednego polecenia.

Osobiście takie "wynalazki" jak: Mandriva, X/U/Kubuntu (chodź to już mniej) nie są dla mnie Linuxami, co to za linux w którym nie ma się wyboru na instalowane aplikacje. Automatycznie robiona Konfiguracja jest ok ale co z tego jak w Ubuntu (w Mandarynie zresztą też) brakuje mi np. stareńkiego XMMSa który jest dla mnie podstawowym odtwarzaczem muzyki, w oficjalnych wydaniach brak kodeków do odtwarzania niewolnych formatów i dvd. A w Debianie to wszystko jest "od kopa". Jedno polecenie w konsoli (która jest wspaniała :D ) i wszystko jest.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Xmmsa nie ma równiez w debianie.(nie problem samemu sobie zrobic paczkę co niestety przekracza umiejętnosci 3/4 ubuntowców)
Kodekow z kopa tez nie masz w debianie to akurat sprawy licencyjne.
Trzeba uczciwie stawiać sprawę.
De_sant

Post autor: De_sant »

Poskladalem wszystko i sie rozczarowalem
nie moge zainstalowac debiana, siduxa, ubuntu

Ubuntu 8.04 zadzialalo jako livecd ale instalacji powiedzialo niet

Zadne distro (ktore w lapach mialem) nie widzi dysku twardego - poza najnowszym suslem
moze ktos zna distro na Debianie ktore nie wymieknie przy plycie asus P5Q Deluxe (P45 plus ICH10R) ?

obecnie Virtualizuje sobie Debiana na Windows - a mialo byc odwrotnie (wtf)
Obrazek Obrazek
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nowy Knoppix powinien sobie poradzić. Jest tylko trochę ściągania. Wersja dostępna tylko na pełnym DVD.
W trybie livecd (jak dotąd) uruchomiłem na każdym dostępnym mnie sprzęcie.
Jeżeli się uruchomi to powinno się go dać zainstalować.
De_sant

Post autor: De_sant »

Zaraz sciagne
(na ircu dostalem fajna porade - po zainstalowaniu Susla powienienem zmienic wpisy w sources na debianowe :-D )

aha.. nowa alfa Ubuntu 8.10 tez nie widzi dysku

Edit: Najnowsze wydanie Knoppixa widzi dysk - nawet sobie porobilem partycje.
tylko nie mam dzwieku - nie rozpoznaje ukladu na plycie - ale mam nadzieje ze to sie da zalatwic
(widze ze na stronie asusa jest sterownik dla linuxa)

[ Dodano: 2008-07-12, 01:21 ]
Jestem po instalacji najnowszego Knoppixa na dysku

to distro (wersja DVD) jest tak zamulone ze tragedia
nowy komp - proc 4 rdzenie - nowy dysk sata2 - ton kilka ramu
a knoppix muli ze ho hoooo
Dobre distro bo ma "wszystkiego w nadmiarze" - potrafi wszystko samo wykryc ustawic itd - poezja
Ale na dysku to jest Muuulll :-(

Chcialem wszystko wywalic - xorga, KDE Gnoma, fluxboxa, Enlighmenta itd - ale nie bardzo sie da - tylko fluxboxa udalo mi sie wywalic

chcial bym wszystko z niego wywalic - wstawic repo sida i poinstalowac tylko to co potrzebne.
dobranoc
51fy

Post autor: 51fy »

a ja bym polecil (moze i to dziwne) debiana etch!
dlaczemu?
bo:
-sciagasz jakas paczke na etcha (a jest ich troche) klikash install i po klopocie, a w ubuntu (gdzie co chwile sie cos zmienia) caly czas mialem problem z instalacja jakiegos pakietu (bo np nie jest obslugiwany przez ten kernel)

-masz to forum, gdzie znalazlem odpowiedzi na kazde moje pytanie <3

-jest stabilny! ubuntu tutaj niemial za wiele do powiedzenia <_<

i moze jest przestarzaly ale za to niema problemow z instalem/konfigiem paczuszek, stabilnoscia i pomoca techniczna (przynajmniej na tym forum :P)
ODPOWIEDZ