Zast

Wszystko Off Topic
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Dominik pisze:IMHO najlepiej pozostawić decyzje samemu autorowi, czy uznaje problem za rozwiązany, porzucony czy jeszcze inny.
Tak, i wtedy jedne tematy mają solved a drugie nie - to już IMO bezsensu.
Dominik pisze:autor może zamknąć swój temat lub łatwo poprosić o jego zamknięcie?
Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, to zamykanie tematów. Często się zdarza, że ktoś ma jakiś komentarz do dodania, etc. A i tak dużo userów się podpina i nie tylko na tym forum - a walczyć z tym będzie bardzo trudno (przynajmniej ja tak uważam).
castor pisze:Lecz forum sie rozrasta. Wezcie np. duze fora, takie jak forums.gentoo.org. Szukajac czegos otrzymujemy zawsze obciety wynik rezultatow do 4 stron, wiec trzeba precyzyjnie okreslac kombinacje fraz, ale i tak otrzymamy w 99% ograniczony rezultat do 4 stron, czyli okolo srednio 175 postow, co i tak jest za duzo.

Wiec przelatujac po tematach widzac [solved], wiadomo gdzie zajrzec.
A co będzie jeśli temat będzie miał oznaczenie solved a ktoś się do niego doczepi? Wtedy, teoretycznie, nie ma już solved ]

Ja np. w ogóle nie zwracam uwagi na to oznaczenie. Pragnę jeszcze zauważyć, że podczas szukania niektóre tematy są na szarym tle - co oznacza, że przydzielono tam punkt/y pomógł - a tego bez celu raczej się nie przyznaje. To także w pewnym sensie świadczy, że dany temat jest rozwiązany.

Jak widać, jedni chcą solved, drudzy nie - musi być jakiś kompromis. Może zamiast się wymieniać zaletami i wadami solved, zajmijmy się jakąś alternatywą, co jedni i drudzy będą zadowoleni. Akurat na moje propozycje, mało kto odpowiedział - nie wiem, czy są aż takie złe czy aż takie dobre?
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

Widzę tu jedną niejasność, która IMO winna być rozwiązana przed decyzja co do przywrócenia [solved]
Velmafia jak rozumiem jest zwolennikiem zasady 1problem 1autor 1temat, a każdy podobny/nowy problem do nowego tematu - wówczas wygodniejsze jest dodawanie [solved] i zamykanie tematu
Czytając zaś posty Kaki widzę podejście odwrotne - podpinanie sie pod tematy juz podobne. W takim wypadku [solved] jest tylko przeszkodą.
Obie drogi sa dobre, maja swoje wady i zalety, ale trzeba konsekwentnie trzymać się jednej z nich, inaczej produkujemy bajzel. Myślę iż najpierw należy ustalić raz na zawsze co lepsze dla tego forum: mnóstwo krótkich postów, czy mniej postów ale za to bardzo długich i wielowątkowych.

Odnośnie walki z podpinaniem się, na niektórych forach zaleca się właśnie podpinanie, może wystarczy dać jasną informacje:"nie podpinaj się, załóż nowy temat" - nie jesteśmy idealni, ale tez nie sądze byśmy celowo łamali takie proste zasady. Co do problemu z zamykaniem: nowe tematy można łatwo przystosować - to jedna opcja więcej: zamknij ew. poproś o zamknięcie. Skoro autor może modyfikować swoje posty, przyznawać punkty to i taka modyfikacja jest realna. W przypadku starych postów i tak kiedyś będzie trzeba w nich zrobić porządek, więc wtedy będzie można i porozdzielać

A jeszcze jedno: Propozycja Kaki by zastąpić napis ikonką
1) to tylko zabieg kosmetyczny bo ikonkę, czy tekst i tak dajemy według jakiś zasad lub własnego uznania- konsekwencje mamy juz w tym temacie- zamień solved na emotke i cała reszta wypowiedzi mówi co z tego będzie
2) w przypadku wnioskowanej zamiany i tak trzeba ustalić, czy będzie się informowac o rozwiązaniu, czy nie jest to konieczne
3) problemy techniczne ze zmianą oznaczenia: ikonka da szansę dopisania 5-8 znaków w temacie, to czy szukajka ją pokaże musi ocenic ktoś znający się na skrypcie, nie znam się i dlatego nie wiem jakie przeciwwskazania stoja na drodze takiej modyfikacji skryptu forum
4) Często musimy korzystać z forum przy użyciu konsoli/komórki a wówczas żadna emota nie pomoże nam w szukaniu. Tekst tak
Kaka'
Senior Member

Pewnie, można tak napisać np. w regulaminie - tylko zauważ, że to mało co da. Obserwuję kilka for (ale tylko na trzech się wypowiadam) i na uwagi typu: "Załóż nowy temat, a nie podpinaj się do innego" guzik dają. Zawsze można blokować tematy, ale zawsze zostaną tematy odblokowane i tam będą się podpinać. Spójrz chociażby na dział opisy faq howto - to jest dział do poradników, nie pytań - a ludzie się podpinają.

Spójrz na tematy przyklejone w dziale Destkop - poradniki, ale ludzie się tam podpinają, nawet jeśli ich problem nie jest dokładnie związany z danym poradnikiem.

IMO, takie coś jest jak walka z wiatrakami ;)
Dominik pisze:Widzę tu jedną niejasność, która IMO winna być rozwiązana przed decyzja co do przywrócenia [solved]
Hmm, a czy mu tutaj mówimy i przywróceniu solved? Sorry, ale ja cały czas myślałem, że myślimy nad jakąś alternatywą, bo jak sam widzisz, jedni chcą solved, drudzy nie - i jak dla mnie, przywrócenie solved nie wchodzi w grę - myślałem raczej nad jakąś alternatywą.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Dominik pisze:Velmafia jak rozumiem jest zwolennikiem zasady 1problem 1autor 1temat, a każdy podobny/nowy problem do nowego tematu - wówczas wygodniejsze jest dodawanie [solved] i zamykanie tematu
nie nie jestem zwolennikiem takiej zasady, ale jak dla mnie forum ma być użyteczne i ma służyć do pomagania, a taka metoda "1problem 1autor 1temat" po prostu go porządkuje i niejako pomaga połapać się w tym o co chodzi pytającemu, bo wkurzają mnie posty gdzie jest tyle pytań że nie wiadomo na które odpowiadać...

widzę że chcecie by forum było usystematyzowane i aby wszyscy przestrzegali ustalonych zasad, ale nie uda się to, bo forum odwiedza zbyt wiele osób o różnych nawykach i zwyczajach, a żaden regulamin nie wprowadzi usystematyzowania na forum gdzie przewija się duża ilość osób.
jak dla mnie to żadne usystematyzowanie nie jest potrzebne, wystarczy że osoby które piszą przestrzegają netykiety i podstawowych zasad kultury, a to czy poprawnie oznakują temat, zależy tylko od nich - najwyżej nikt nie pomoże jak będzie kaszana w temacie.
jeśli autor tematu oznaczył go jako solved, a ktoś się pod ten temat podpiął, to powinien się liczyć z tym, że temat jest już rozwiązany.

jak ktoś już na forum napisał:
Ventrue pisze:Forum jest jak babcia klozetowa - nie ma wyglądać i być reprezentacyjne, tylko ma być funkcjonalne ]
i ja się z tym zgadzam :)

btw.
takie gonienie za usystematyzowaniem forum przypomina mi polskie urzędy - tam jest wszytko usystematyzowane, tak że aż popada to w paranoje, a my należymy do open source (czyli jesteśmy za wolnym wyborem[?]), więc dajmy wolny wybór dla użytkowników forum do co solved'owania

PS.
nie zszedłem z tematu (bo jak to czytam to wydaje mi się jak bym z niego zszedł) , tylko napisałem ten temat w kontekście usystematyzowania, a nie samego solved (chociaż solved zawiera się w tym systematyzowaniu).
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

Dominik pisze:Obie drogi sa dobre, maja swoje wady i zalety, ale trzeba konsekwentnie trzymać się jednej z nich, inaczej produkujemy bajzel.
A dla mnie to nie bajzel, tylko zdrowa równowaga. Czasami jest potrzeba założenia nowego tematu, a czasami lepiej się dyskretnie podpiąć pod istniejący i powiązany treścią temat. Wypośrodkowanie lepsze niż skrajność.

Jeśli chodzi o samo [SOLVED], to wydaje mi się, że było to całkiem dobre rozwiązanie. Na pewno lepsze to od jakichś ikonek. Jak dla mnie im mniej tego typu graficznych "upiększaczy", tym forum jest bardziej czytelne. Już widzę te dopiski moderatorów - "Dodaj ikonkę kotka jeśli problem został rozwiązany, a ikonkę pieska jeśli temat nadal jest otwarty!". Generalnie moje zdanie jest takie - dajcie użytkownikom wolny wybór. Ja przeglądając szukane tematy zwracałem uwagę na kolor tła (wiadomo, jeśli szary, to autor wystawił komuś punkt Pomógł i zapewne problem został rozwiązany). A jeśli chodzi o podpinanie się do tematów, to uważam, że użytkownicy powinni się raczej wystrzegać postowania swoich problemów w tematach typowo poradnikowych. To nie jest do tego miejsce, co najwyżej do komentowania i dodania czegoś od siebie do poradnika. Ale jeśli temat zawiera podobny problem, a tytuł tematu nie jest mocno sprecyzowany, to takie podpięcie moim zdaniem ma sens.

Jeśli w przyszłości będzie tworzona jakaś ankieta dotycząca oznaczenia tematów na forum, to proszę uwzględnić opcję typu "Dajcie użytkownikom wolny wybór".

Nie uważam, żeby udało się wprowadzić porządek na forum jakąś dodatkową zasadą. Dla wielu użytkowników to po prostu kolejny punkt w regulaminie, którego i tak nie przeczytali. Przyznaję się bez bicia, nie czytałem regulaminu tego forum, ale pisząc post staram się, żeby był sensowny, nie zawierał błędów, opisywał w miarę dokładnie zagadnienie, był w odpowiednim dziale. Nie potrzebne mi są do tego żadne zasady i regulamin. Wystarczy odrobina zdrowego rozsądku.
Dominik
Beginner

własciwie to macie racje - przekonaliście mnie. Nie trzeba grzebać w regulaminie itp. choć nieczytnie go ... jak dla mnie troszke ryzykowne wssŧepowac gdzieś w ciemno.
Mozliwe, że lepiej liczyć na zdrowy rozsądek użytkowników i opiekę modów.
Także ta opieka może wyrażać się w doradzeniu [nie gonieniu] czy dać solved. Choć wolałbym je widzieć, lub zamknięty temat niż nieświadomie uprawiac archeologię :-P
Kaka'
Senior Member

Hej,

wyjeżdżam dziś na kilka dni i powinienem wrócić we wtorek lub środę. Przez ten czas raczej dostępu do neta nie będę miał, więc nie będę mógł się tutaj wypowiadać, a muszę przyznać, że jeden pomysł wpadł mi do głowy - niestety teraz nie mam czasu aby o tym pisać. Myślę, że przez te kilka dni wymyślicie coś, ja zresztą może coś nowego także, a jak wrócę, zrobi się ankietę :)

Pozdrawiam.
Kaka'
Senior Member

Wiem, wiem, ankieta - ale najpierw moja propozycja kompromisu ;)

Kiedy temat został rozwiązany, dodawaliśmy [SOLVED] do jego tytułu. Tutaj proponuję małą zmianę.

Pod nazwą tematu jest jeszcze pole o nazwie: "Opis tematu (nieobowiązkowy)". Zawartość tego pola, pojawia się w szukajce.

Proponuję do tego pola dodawać [OK] kiedy temat jest rozwiązany.

Teraz moje wyjaśnienia:

1) Dużo osób narzeka na [SOLVED], które jest dodawane do tytułu tematu i dla niektórych, obniża jego czytelność. IMO, mało osób zwraca uwagę na opis tematu (bo tam często znajdują się słowa typu: "prosze o pomoc!!!!!"). Więc takie rozwiązanie byłoby dobre dla jednej jak i drugiej strony, ponieważ tytuł tematu pozostaje dalej czytelny, a także mamy oznaczenie iż problem został rozwiązany.

2) Słowo "SOLVED" jest trochę długie i niektórym to właśnie przeszkadza - bo wszędzie widzi solved. Natomiast [OK] jest krótsze, dzięki czemu aż tak nie "razi" w oczy. Tak więc, kto chce zwraca na to uwagę, a kto nie chce, to nie.

3) Nie będzie żadnego problemu jeżeli ktoś by używał szukajki z poziomu przeglądarki tekstowej - nie ma żadnych ikon - jest czysty tekst.

I proponuję także nie wprowadzać zasady iż każdy rozwiązany temat ma mieć oznaczenie [OK] - ten kto chce, niech sobie tak oznacza, ten kto nie chce, niech nie oznacza. Taką krótką informację dało by się w regulaminie (iż tematy rozwiązane można w opisach oznaczać jako [OK]). Tak więc, nikogo do niczego zmuszać nie będziemy. (BTW, tak samo z zamykaniem tematów - zostawmy tak jak jest, ten kto chce coś dodać to doda, a kto chce nowy temat, niech zakłada nowy (do modów: pamiętajmy, że można wydzielić posty z jednego tematu i stworzyć nowy)).

To jest moja propozycja. Proszę tylko nie wywalać mi komentarzy typu: "ta propozycja do d**y jest" - jeśli tak pomyślałeś, to proszę bardzo, zaproponuj coś lepszego, ponieważ ja nic lepszego nie potrafię wykombinować.

Także proszę nie pisać o przywróceniu dawnych zasad - bo jak widać, jedni są za, drudzy przeciw. Dlatego jest potrzebny pewien kompromis.

Czekam na komentarze (pozytywne, negatywne i neutralne ;) .

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, proszę tutaj o tym napisać. Jak nic nikt nie zgłosi nowego, po jutrze (piątek) zrobię na 100% ankietę (na 100%).

Pozdrawiam.
Gość

Post autor: Gość »

Brak zastrzeżeń.
Mi się podoba :)

Pozdrawiam
Dominik
Beginner

Kaka' to najrozsadniejszy kompromis Popieram. Z czasem mozna znalezc sposob, by i pozostale komunikaty (jesli bedzie potrzeba) umieszczac w tym polu
ODPOWIEDZ