Jaka wirtualizacja systemu w trybie tekstowym?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

KVM, QEMU, XEN i jeszcze kilka innych wszystkim możesz zarządzać z konsoli za pomocą libvirta, dzięki temu masz spójną składnie dla każdego rozwiązania.
A jeśli zależy ci na czymś podobnym do pulpitu zdalnego, instalujesz sobie na innym komputerze virt-manager, podłączasz się tym pod maszynę, na której wirtualizujesz i wygodnie zarządzasz.
Awatar użytkownika
hello_world

Post autor: hello_world »

Ja polecam kvm/qemu. Tak jak pirooa napisał, możesz zarządzać poprzez Linuksa hypervisorem instalując virt-manager lub jak lubisz konsolę to możesz zarządzać łącząc się zdalnie lub lokalnie poprzez virsh. Myślę, że teraz będzie jeszcze lepiej ponieważ xen został "przygarnięty" przez jadro.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Redhead pisze:Ja Cię proszę, tylko bez pisania głupot!
Fakt trochę się machnąłem - 2TB - takie "biznesowe" 2 terabajty, czyli 2000000000 bajtów, czyli

Kod: Zaznacz cały

2000000000 B/1024/1024/1024 = 1,86 TB
Redhead pisze:Jeszcze powiedz, po co ci LUN większy niż 2TB. Nie chce mi się tutaj pocic, ot tak bez powodu.
Np. na nagrywanie wideo z monitoringu na dedykowanym systemie, w którym nie bardzo można skonfigurować pasmo na kilku urządzeniach do zapisywania danych.
Do tego potrzebuję 10TB.
W takim serwerze procesor i pamięci się nudzą, więc na tym można jeszcze uruchomić (zainstalować) dużo innych rzeczy.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Edit
sethiel
Junior Member

Nie no. Redhead. Ile kilobajt ma bajtów? Ale to akurat gadanie o pierdołach.
Extent muszę sprawdzić - dzięki za informacje.
Swoją drogą po tej dyskusji zainteresował mnie wielce KVM - muszę wypróbować ponownie.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Edit.
sethiel
Junior Member

Właśnie z rana poszatkowałem swojego RAIDa na wirtualne dyski 1TB, aż szkoda że wczoraj zrzutów ekranu nie porobiłem bo miałbym podkładkę, a tak to "moja racja jest najmojsza a twoja najtwojsza".
Czymś innym jest "datastore" a czymś innym "virtual hard disk maximum size limit"
- ale dyskusja ta jest jałowa i prowadzi donikąd (jestem zaskoczony, że "donikąd" pisze się razem).
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Ostatnio znalazłem coś takiego:
http://www.dobreprogramy.pl/XeonBloomfi ... 26936.html
może się komuś przyda
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

LordRuthwen, nawet i ciekawe, ale wystawianie panelu przez:

Kod: Zaznacz cały

http://... 
No nie wiem.
Ciekawe jak z wydajnością, bo virtualbox jest świetny na desktop ale na serwer już niekoniecznie. Ostatecznie by wystarczył do wirtualizowania maszyn, robienia migawek, ale do VMware się nie umywa (chmury, klastry, cały vSphere). Tak czy owak polecam KVM albo Xen. Najlepszy wybór w kategorii cena = możliwości.
ODPOWIEDZ