Debian na laptopie 7" WIFI 2GB HD - jak zainstalowa

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Z * to pewnie są jakieś linki.
Układ katalogów jest zbliżony do tych, z jakim spotkałem się na urządzeniach z wbudowanym systemem operacyjnym.
Masz tam coś takiego jak konsola, albo coś służące instalowaniu/aktualizacji oprogramowania?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

lethys, spróbuj pobawić się jakimś Linuksem uruchamianym z nagranej płytki CD/DVD.

http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503

Pobierz i nagraj Knoppiksa. Uruchom na obecnie posiadanym komputerze i oswój się trochę z Linuksem (Debianem).
pavbaranov
Senior Member

Z CD/DVD może mieć problem, bowiem to ustrojstwo nie ma napędu. Zawsze jednak pozostaje liveUSB. Z Knoppiksem na ARM też może mieć problem.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Nie czytałem całej dyskusji, ale w wolnej chwili doczytam. Swego czasu zainteresowały mnie te urządzenia, niestety zapał na zakupy mi przeszedł kiedy gdzieś przeczytałem, że instalacja systemu na tym urządzeniu bardziej przypomina flashowanie telefonu czy PDA niż instalację systemu na komputer osobisty. Problem polega bodajże na konfiguracji programu rozruchowego. Nie zagłębiałem się w problem, więc nie wiem jak to dokładnie wygląda, mnie wystarczył fakt, że nie wystarczy załadować instalator i przeklikać instalację.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pavbaranov, źle mnie zrozumiałeś. Powinien się oswoić z jakimś Linuksem uruchamiając go np. na komputerze, z którego obecnie korzysta. Uruchomienie wersji livecd to najprostszy sposób na dostęp do jakiejś pełniejszej wersji Linuksa.
pavbaranov
Senior Member

fnmirk - nawet jeśli tak, to oczywiście wiedza, którą posiądzie będzie cenna, jednak - prawdopodobnie - niewiele mu da przy tym systemie, który tam jest.
lethys - ten producent tego komputera ma jakąś stronę domową? Może tam jest jakieś wytłumaczenie.
ODPOWIEDZ