Faktycznie tam tego nie ma - byłem pewien, że jest. Spróbuj w ustawieniach KDM (wtedy gdy podajesz login, hasło itp.).
Zmienia sie to w:
/etc/kde3/kdm i plik kdmrc zmienia sie linie 16
AllowRootLogin=true (bylo false)
Ale pomimo tego ze jako root (wczesniej ktos pisal o tym) zmienilem ustawienia wyswietlania nie zmienil sie panel logowania KDM na ladniejszy ten jest malo ostry i jakis rozmyty, ne jest idealna zyleta jak po zalogowaniu, kto ma LCD ten wie o czym pisze.
mariusz13, powtórzę to co pisałem parę postów wcześniej, musisz zmienić rozdzielczość xorga, a nie KDE, kiedyś na forum xfce był fajny opis jak to zrobić, ale nie mogę tego znaleźć.
polecam pogoglować jak zmienić rozdzielczość xorga.
PS.
nie chodzi tu o taką zmianę jak masz w dziale FAQ, ale to wyglądało trochę inaczej, tylko szczegółów nie pamiętam.
No wlasnie, trzeba by chyba na sztywno podac parametry odswiezania monitora w xorg.conf, tylko ile wpisac by nie przegiac paly? za malo czcionki beda nie ostre, za duzo to pewnie moze uwalic monitor?
mariusz13, pogogluj, bo jest taki program który poda Ci wszystkie wartości na jakich pójdzie monitor, niestety nie pamiętam jego nazwy.
przy okazji goglowania powinieneś znaleźć jak to wpisać w xorgu.
Wiec tak, najpierw trzeba sie zalogowac do KDE jako root, ustawic w NVIDIA X Server Settings pozadana rozdzielczosc - ja dalem 1280x1024 i odswiezanie 60Hz i zapisalem te ustawienia jako xorg.conf w katalogu root'a
Potem zrobilem kopie xorga i tego wygenerowanego przez NVIDIA X Server Settings wstawilem do /etc/X11
W konfiguratorze z KDE - konfiguracja ekranu - ustawilem 50Hz i teraz ekran logowania i srodowisko po zalogowaniu jest żyletka :mrgreen:
Pojawia sie tu linia ze zdefiniowanym odswierzaniem "ogolnym", chyba ze sie myle?
ale dziala Option "metamodes" "1280x1024_60 +0+0; 1280x1024 +0+0"
mam małe pytanie, czy przy monitorze LCD 17" częstotliwość odświeżania 60 Hz jest ok, czy trochę mało?
Nie chcę sobie psuć wzroku, pamiętam, że na CRT miałem 85 Hz, ale może przy LCD wystarczy 60 Hz?