[+] Broadcom BCM4311 instalacja i konfiguracja - Lenny

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
eARTsta

Post autor: eARTsta »

Tak, kartę próbuję uruchomić na swoim kernelu 2.6.27.5, ale tak jak już pisałem wcześniej, jak znajdę czas to skompiluję na nowo dystrybucyjne jajko. Jeżeli chodzi o >><< stronę, którą mi podałeś to nie wiem jak mam zainstalować tego kernela bez kompilacji?
¦ciągnąłem >>stąd<< to jajko, niby z jakimiś patchami już jest, więc chyba dobrze(link na samym dole strony) ale nie wiem co mam z tym zrobić, czy kompilować(jak?) czy instalować(jak?) Wychodzą skutki przesiadywania na Windowsie :P
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Kod: Zaznacz cały

apt-get install linux-image-2.6-686
Zadnego kompilowania, to nie Gentoo ;)
eARTsta

Udało się. Dzięki Ci wielkie Iria. A wszystko sprowadzało się do wydania polecenia, które podałeś wyżej:

apt-get install linux-image-2.6-686
Później to już formalności były, czyli instalacja

b43-fwcutter
...

modprobe b43
Potem ustawienie IP, maski, bramy i wszystko lata :)
Ale właśnie jest jedno małe ale! Nie działa mi szyfrowanie WPA2, jak na razie po kolejnych męczarniach udało mi się skonfigurować wszystko dla WEP, ale WEP mi nie wystarcza. Możesz podać jakiś przykładowy plik konfiguracji dla wpasupplicant jakby to miało wyglądać z WPA2-PSK (statyczna konfiguracja), bo jak na razie to sprawdzałem kilka konfiguracji ale żadna nie działa z WPA2. No chyba, że znasz jakiś efektywniejszy sposób konfiguracji WPA2 niż wpasupplicant.
Dzięki
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Ja lacze sie z sieciami wifi za pomoca network-managera (-gnome lub -kde, w zaleznosci jakiego srodowiska uzywasz), mozesz sprobowac tez Wicd, wszystko powinno byc w repo.

Tam po prostu wpisujesz haslo i dziala, nie trzeba nic konfigurowac. Jezeli potrzebujesz statycznego IP to chyba lepszy dla Ciebie bedzie Wicd, bo network-manager, na razie nie daje takiej mozliwosci
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Gnomowy network manager, jak powszechnie wiadomo, lubi włączać gecko-przeglądarki w trybie offline. W moim wypadku (Atheros) network manager próbuje na siłę ustawiać parametry połączenia, więc pozbyłem się go i polegam na procedurach przy uruchamianiu systemu (podnoszenie interfesju, DHCP, wybór właściwego essid).
eARTsta

@iria Wicd - fajny programik, ale na nim również nie działa mi WPA/WPA2 za to tak jak wcześniej działa WEP. Czyżby znowu problem z jądrem :) WPA2 chyba nie potrzebuje jakichś specjalnych sterowników?

@lis6502 Rozumiem, że napisałeś sobie do tego jakiś skrypcik?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Nie do końca. Zmodyfikowałem nieco plik interfaces

iface wlan0 inet dhcp
pre-up iwconfig wlan0 essid any
Nie wiem czemu essid nie umiał się ustawić, więc co podnoszenie wlan0 wykonuje się to co za 'pre-up' (nota bene, zaraz przed podniesieniem) i mam problem z głowy.
Może też tego spróbuj? Poczytaj o iwconfigu, z tego co wertowałem podczas moich bojów z Atherosem coś tam było o szyfrowaniu, ale nie ruszałem tego bo mój admin nie szyfruje połączenia :(
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

To juz jest bardzo dziwne i watpie, by jajko bylo przyczyna.

Zainstalowanie wpasupplicant powinno zalatwic sprawe, ale wspominales ze juz masz zainstalowane.

Zmieniales cos w konfigach?

Usun tez wpisy z /etc/network/interfaces zostawiajac tylko interfejs lo.
eARTsta

Ogólnie z wpasupplicant jest dziwny motyw, bo zaraz po zainstalowaniu nowego kernela był on już w systemie zainstalowany, bawiłem się tylko plikiem
/etc/wpa_supplicant.conf
ale po zainstalowaniu Wicd usunąłem network-managera i wpa_supplicant.conf też, a w pliku
interfaces
mam tylko
auto lo
iface lo inet loopback
tak jak to opisali w tym >>howto<< a resztę zahaszowałem.
Jeszcze pokombinuje dzisiaj popołudniu. Dla mnie jest to niezrozumiałe, że WEP działa, a WPA nie, wiem, że działa to na trochę innej zasadzie no ale dziwna sprawa jak dla mnie, może jeszcze raz przeinstaluje oba pakiety i zobaczymy.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Te radze, Ci przeinstalowac te pakiety, ale wpierw usuwajac je z opcja

--purge
,ktora usunie konfigi.
ODPOWIEDZ