Jaka dystrybucja przyjazna użytkownikowi na desktop
Ta Mandriva Extreme to trochę bez sensu płacić 70 zł, za Crossover i zainstalowaną od początku neostradę. Skoro do każdej darmowej dystrybucji, Neostradę się da doinstalować, a na Wine da się włączyć bardzo pokaźną liczbę gier i photoshopa i pewnie wszystko inne co na Crossover.
Pozatym wogule nie łapię idei, że po zainstalowaniu Linuxa ma w nim wszystko od razu być zainstalowane i gotowe. Z tego co wiem po zainstalowaniu Windowsa, nie ma w nim nic, ani sterowników, ani kodeków, ani najabardziej podstawowych programów. (Internet Explorer i Media Player i nic więcej)
Moim zdaniem lepiej się skupić nie na tym co będzie po zainstalowaniu, tylko jaka jest baza programów możliwych do zainstalowania na czysty system (Debian i pochodne mają największą) i czy ogólne obsługa danej dystrybucji sprawia problemy czy nie (Jak zaczynałem, Ubuntu mnie nie sprawiło i większość ludzi pisze że nie sprawia), czy jest stabilna (Mandrivy raczej nie są), i czy jest szybka i wydajna (tu znowu Suse sobie nie radzi), i czy ma dobrą społeczność (Mint na razie ma słabą)
Polecam dla kolegi Ubuntu (albo Kubuntu czyli wersję z KDE jeśli chcesz wygląd okien i pasków zbliżony do Windows), w każdym razie, czytając forum Ubuntu, załapiesz co i jak w jeden dzień. I bez problemu sobie sam wszystko poinstalujesz, a system będziesz miał, szybki, stabilny, w pełni funkcjonalny i za darmo.
Pozatym wogule nie łapię idei, że po zainstalowaniu Linuxa ma w nim wszystko od razu być zainstalowane i gotowe. Z tego co wiem po zainstalowaniu Windowsa, nie ma w nim nic, ani sterowników, ani kodeków, ani najabardziej podstawowych programów. (Internet Explorer i Media Player i nic więcej)
Moim zdaniem lepiej się skupić nie na tym co będzie po zainstalowaniu, tylko jaka jest baza programów możliwych do zainstalowania na czysty system (Debian i pochodne mają największą) i czy ogólne obsługa danej dystrybucji sprawia problemy czy nie (Jak zaczynałem, Ubuntu mnie nie sprawiło i większość ludzi pisze że nie sprawia), czy jest stabilna (Mandrivy raczej nie są), i czy jest szybka i wydajna (tu znowu Suse sobie nie radzi), i czy ma dobrą społeczność (Mint na razie ma słabą)
Polecam dla kolegi Ubuntu (albo Kubuntu czyli wersję z KDE jeśli chcesz wygląd okien i pasków zbliżony do Windows), w każdym razie, czytając forum Ubuntu, załapiesz co i jak w jeden dzień. I bez problemu sobie sam wszystko poinstalujesz, a system będziesz miał, szybki, stabilny, w pełni funkcjonalny i za darmo.
-
- Senior Member
Extreme nie zawiera Crossovera ]Neostradę się da doinstalować,[/quote]sna25 pisze:Ta Mandriva Extreme to trochę bez sensu płacić 70 zł, za Crossover i zainstalowaną od początku neostradę.
Jasne, że "da się zainstalować". Tylko pytanie dotyczyło
Prosta w instalacji, dla (bardzo) początkowego użytkownika, to przede wszystkim taka, która nie wymaga doinstalowywania czegokolwiek i konfigurowania tego w zbyt poważnym zakresie. Zobacz ile jest pytań o to jak zainstalować neostradę (konkretne modemy) dla Debiana na tym forum. A pieniądze - nie moje. Może je ktoś dać właśnie za to, że łatwo, prosto i ze wsparciem ze strony producenta.sebekk pisze:w miarę prostej i przyjaznej dystrybucji na desktop dla początkujących użytkowników. Najlepiej spolszczona, z już zainstalowanymi programami typowymi dla użytku domowego (...) Ogólnie prosta w konfiguracji i instalacji.
Trochę jednak rzeczy by się tam znalazło ]Moim zdaniem lepiej się skupić nie na tym co będzie po zainstalowaniu, tylko jaka jest baza programów możliwych do zainstalowania na czysty system (Debian i pochodne mają największą) i czy ogólne obsługa danej dystrybucji sprawia problemy czy nie (Jak zaczynałem, Ubuntu mnie nie sprawiło i większość ludzi pisze że nie sprawia), czy jest stabilna (Mandrivy raczej nie są), i czy jest szybka i wydajna (tu znowu Suse sobie nie radzi), i czy ma dobrą społeczność (Mint na razie ma słabą)sna25 pisze:Pozatym wogule nie łapię idei, że po zainstalowaniu Linuxa ma w nim wszystko od razu być zainstalowane i gotowe. Z tego co wiem po zainstalowaniu Windowsa, nie ma w nim nic, ani sterowników, ani kodeków, ani najabardziej podstawowych programów.
[/quote]
No to po kolei.
Zgadza się, że ważne jest to co będzie możliwe do zainstalowania. Należy też dodać, że ważne jak jest to możliwe. Szczególnie, jeśli ma to być system dla początkującego użytkownika. Faktem jest, że formalnie na Debiana istnieje najwięcej paczek, ale... Ile spośród nich wykorzystuje typowy użytkownik i czy łatwo znaleźć paczki przygotowane dla SuSE czy MDV nie mające swoich odpowiedników dla Debiana, a będące dla owego "zwykłego" użytkownika użyteczne? Na to drugie pytanie odpowiedź jest prosta: oczywiście. Bzdurą jest twierdzenie, że Mandriva "raczej nie jest stabilną" dystrybucją. Twierdzenie powtarzane raz po raz, najczęściej zaś przez osoby, które albo na niej nie pracowały w ogóle, albo - jeśli pracowały, to same spowodowały jej niestabilność. SuSE fakt, w testach "prędkości" prawdopodobnie nie wygrywa, tylko, że użytkowanie komputera typu desktop, to raczej nie wyścigi.
Dobra Debian to może dla początkujęcego nie byłby najlepszy ale popatrz na http://distrowatch.com/ Ubuntu i jego pochodne (Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Studio, Mint) Mają że tak powiem "Miażdzącą przewagę" nad innymi dystrybucjami jeśli chodzi o ilość użytkowników. Czy ci wszyscy użytkownicy są zaawansowani, myślę że raczej nie. Czyli zatem Ubuntu, które jest może troszke trudniejsze, od Mandrive czy Suse, jest i tak na tyle łatwe aby większość dała sobie z nim radę. Ja w dalszym ciągu obstawiam za Ubuntu (w wersji Kubuntu czyli z KDE) dla kolegi. I powiedz mi jeszcze jedno pavbaranov czemu skoro uważasz że Ubuntu dla początkujących jest złe, to czemu na siłe chcesz wciskać płatny system ?? Jeśli nie jesteś za Ubuntu to jest chociażby z "windowso-podobnych" darmowe open SUSE.
Jeśli ten początkujący ma choć chwilę na poznanie systemu to Debian jest idealny. Co z tego że potrzeba to czy tamto skonfigurować "ręcznie" przynajmniej się czegoś nauczysz. Co do tematu jeśli chcesz mieć system postawiony "na szybko" wybierz coś z rodziny *buntu. A jak już poznasz co i jak w linuksie to z przyjemnością przejdziesz na DebianaDobra Debian to może dla początkujęcego nie byłby najlepszy

Czasami dobrze robi rzucenie nowego użytkownika na głębszą wodę i poleciłbym Debiana (zmusiłoby go, do trochę mocniejszego zapoznania się z systemem co na pewno zaowocuje w przyszłości).
Z drugiej strony używałem jakiś czas na laptopie HP, KateOS 3,6 prawie żadnych zastrzeżeń poza karta wi-fi broadcoma (ale z tym ma chyba większość problem) ale można skorzystać z windowsowych sterowników. Po instalacji Kaśki praktycznie system gotowy do pracy, kodeki, czyta ntfs, Pakiet biurowy itd.
Ja myślę że na trudność obsługi systemu trzeba trochę inaczej spojrzeć, po prostu distro musi przypaść do gustu. Testowałem kilka dystrybucji (Fedorki, CentOSy, Mandrivy, Susy itd.) i skończyłem na Debianie i chyba tak zostanie, dlatego spróbuj różnych, każdy ma inne preferencje i upodobania - przy desktopie nie musisz przesadnie dbać o szczegóły super bezpieczeństwa dlatego testuj próbuj na pewno znajdziesz ulubioną dystrybucję, co dla jednych będzie trudne dla Ciebie może być łatwe, niema reguły na to.
Z Linuksem jak z kobietami chce się prawie wszystkie, a zostaje się na stałe z jedną (choć skoki w bok czasami są wskazane dla równowagi).
To tyle z moich trzech groszy na temat przyjazności dystrybucji.
Pozdrawiam
Z drugiej strony używałem jakiś czas na laptopie HP, KateOS 3,6 prawie żadnych zastrzeżeń poza karta wi-fi broadcoma (ale z tym ma chyba większość problem) ale można skorzystać z windowsowych sterowników. Po instalacji Kaśki praktycznie system gotowy do pracy, kodeki, czyta ntfs, Pakiet biurowy itd.
Ja myślę że na trudność obsługi systemu trzeba trochę inaczej spojrzeć, po prostu distro musi przypaść do gustu. Testowałem kilka dystrybucji (Fedorki, CentOSy, Mandrivy, Susy itd.) i skończyłem na Debianie i chyba tak zostanie, dlatego spróbuj różnych, każdy ma inne preferencje i upodobania - przy desktopie nie musisz przesadnie dbać o szczegóły super bezpieczeństwa dlatego testuj próbuj na pewno znajdziesz ulubioną dystrybucję, co dla jednych będzie trudne dla Ciebie może być łatwe, niema reguły na to.
Z Linuksem jak z kobietami chce się prawie wszystkie, a zostaje się na stałe z jedną (choć skoki w bok czasami są wskazane dla równowagi).
To tyle z moich trzech groszy na temat przyjazności dystrybucji.
Pozdrawiam
Chodzi po prostu o to że w domu mam małą sieć. Ja zainstalowałem sobie debiana i będę się go uczył. Pozostałych dwóch ja nie używam. Używa rodzina, głównie do przeglądania internetu. Szukałem czegoś na dwa pozostałe. Debiana nie znam na tyle żeby go bez problemów ze wszystkim tam zainstalować. Nawet nie wiem jak nazywają się programy które chciałbym poinstalować. Wiem że wszystko jest na google wystarczy poszukać, ale potrzeba czasu żeby wszystkiego się nauczyć. Wiele rzeczy które w XP można sobie wyklikać w Debianie trzeba sobie poustawiać albo robić w konsoli. A szukałem czegoś na szybko bo mi rootkit zawirusował kompy i nie mogłem go usunać, dlatego przy reinstalacji chciałem już zainstalować linuksy. To był na szczęście fałszywy alarm antywirusa więc na razie xpeki się ostaną
W każdym bądź razie dzięki wszystkim za pomoc i opinie. Wypróbuje chyba coś z rodzinu *ubuntu. A szukałem czegoś opartego na debianie bo nie chce znowu od nowa się uczyć w przypadku innej dystrybucji.

Skorzystaj z doświadczeń innychsebekk pisze:Nawet nie wiem jak nazywają się programy które chciałbym poinstalować.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
No dobra, jeżeli chodzi Ci o czas... Ja np. należę do ludzi, którzy jak coś się popsuje - potrafią sobie poradzić... Tak więc nie będę instalował gentoo co 2 tygodnie :-) "Linux raz zainstalowany działa wiecznie" - i to są święte słowa... Może i jak pierwszy raz stawiałem gentoo to wszystko kompilowało mi się prawie 5 dni (ale to też było spowodowane procesorem - Sempron...).. Ale byłem mało obeznany, ale np. jak dysk mi padł to już postawiłem sobie system w dzień i w drugi go "dopieszczałem" :-) Ikony, style, etc.Yampress pisze:ile czau potrzebujesz aby postawić kompletny server albo desktop na tym gentoo?
Pozdrawiam!!
- parrotlarch
- Beginner
To ja jeszcze przypomnę, że dla kogoś, kto umie trafić kursorem w ikonę są takie systemy jak SimplyMEPIS - od razu po instalacji działa właściwie wszystko, co potrzebuje przeciętny Kowalski, tylko trzeba spolonizować (na słabiuchne kompy wersja Antix Mepis). Pełna zgodność z Debianem Etch. Jak chce się mieć pełną zgodność z Sidem, to Sidux. Wcale nie uważam, że należy zaczynać od distra wymagającego myślenia od użytkownika. Nie każdy ma ambicję, by poznawać system (moja mama całe lata używa XP i nie ma pojecia jak to to działa, a moja dziewczyna ma Debiana i dopóki wszystko im działa, to o nic nie pytają). Jak ktoś będzie chciał poznać Debiana, to miłym wstępem będzie taki Mepis, czy Sidux, czy nawet Ubuntu (jak go kiedyś używałem, to działał mi dobrze dopóki sam nie popsułem...ale fakt, ze Debiana nieco trudniej popsuć).