Akkon pisze:Ha! Teraz jak widzę zmieniacie linię obrony
nie, nie :-) to nie jest obrona, tak jak przypuszczam, z Twojej strony nie jest to atak.
Wątek jest długi, zwróciłeś uwagę na jeden aspekt, ale... jest jeszcze inny, już tu wspominany. Mianowicie niezdrowa konkurencja. Sam jestem na czterech forach (trochę za dużo). Znam przypadki, kiedy użytkownik zakładał dodatkowe konto / konta, sam zadawał pytanie i sam sobie na nie odpowiadał, tym samym mając możliwość dodania sobie kolejnego punkcika. Znam przypadek z jednego forum fotograficznego, gdzie dwóch użytkowników chyba siedziało non-stop na necie odpowiadając na każde możliwe pytanie. I to bez względu na to czy znali odpowiedź, czy nie. Bo a nóż się uda i złapię punkta, a ten drugi będzie miał mniej. Atmosfera zrobiła się tam gęsta i już tam nie jestem.
Dlatego najbardziej sprawiedliwy wydaje mi się system, gdzie nie ma punktów "pomógł".
Teraz meritum - ja tu jestem zbyt krótko, aby móc decydować o formie funkcjonowania forum. Tu głos decydujący ma administrator. Wysłuchał naszych propozycji i opinii i podjął decyzję. ON - nie Ty, nie ja i nie żaden z moderatorów. Czy słuszną ? - czas pokaże. I nie myśl że nasze (moderatorów) opinie były jednogłośne. Każdy miał inne zdanie, a te zgodne - też różniły się w szczegółach.
Wiem, że czasami zaglądasz do mnie na DUG'a - jak zauważyłeś, tam nie ma ani "pomógł", a ostatnio zlikwidowaliśmy liczbę postów pod nickiem. Pomagają Ci co chcą - czysty altruizm :-P a brak liczby postów utemperował trochę trolli i nabijaczy postów. Oczywiście administracja wie jaką kto ma liczbę, a ponieważ jesteśmy doświadczonymi użytkownikami, wiemy kto się na forum wyróżnia, kto pomaga, a kto tylko udaje. I nie czarujmy się - też mamy sposoby nagradzania: shell, poczta, www, art na głównej stronie z nickiem lub imieniem i nazwiskiem jak ktoś woli.
A Twoich myśli nie neguję, wręcz przeciwnie :-D czytam je z wielką przyjemnością. Skończyłeś psychologię ??
Pozdrawiam