Zmiana rozdzielczo
Trochę to trwało, ale już jestem. Dotarłem do sekcji "screen" przez nano. Mam jednak jeszcze jeden, mały problem. Otóż po wpisaniu żądanej wartości w "DefaultDept" i próbie zapisu (ctr+o), pojawia mi się komunikat:
Mimo wybrania wartości potwierdzającej i restartu, zmiana w pliku nie jest zapamiętywana. Dlaczego :?:
Identyczna sytuacja ma miejsce przy innych plikach. Na przykład próbowałem zmienić w "menu.lst" opis Nie da się - występuje identyczna sytuacja.
Kod: Zaznacz cały
File exist, OVERWRITE?
Identyczna sytuacja ma miejsce przy innych plikach. Na przykład próbowałem zmienić w "menu.lst" opis
Other Operating System
Może coś z nano hmmm weź wpisz w konsoli następnie hasło root otworzy ci się konqueror
Następnie ręcznie przejdź do /etc/X11/xorg.conf otwórz plik za pomocą np. Kwrite i tam to zmień. Przyjąłem że masz KDE
$kdesu konqueror

Po wpisaniu
pojawia się komunikat:
$kdesu konqueror
bash: konqueror: command not found
kdesu konqueror
dziwne... może nie masz zainstalowanego pakietu konqueror. Zainstaluj
aptitude install konqueror
Z '$' uruchomi się z poziomu zwykłego użytkownika, wygląda na to, że albo nie masz KDE, albo Konquerora. Więc spróbuj:
I tam otwórz plik jak w każdym programie Windowsowym, ogólnie to składnie masz dla kdesu i nazwa programu jakiego chcesz użyć do edycji czy odczytu. A jeżeli nie to, probowałeś mc?
Odszukujesz plik i edytujesz klikając F4, bardzo intuicyjnie i prosto.
[edit]
Okay kolega mnie uprzedził, spróbuj mc !
kdesu kwrite
aptitude install mc
mc
[edit]
Okay kolega mnie uprzedził, spróbuj mc !
Cały czas testuje Wasze sugestie... Okazało się jednak, że nano działa poprawnie
. Sam popełniałem błąd, zapisując xorg.conf w root. Sorry ;-) . Teraz natomiast, mam takie pytanie. Otóż mam takie wartości Dept: 1, 4, 8, 15, 16, 24. Do każdej z nich przyporządkowane są trzy jednakowe rozdzielczości. Tak powinno być? Co oznacza każda z tych trzech? Może muszę dopisać swoją? Co gorsza, po wybraniu każdej z nich, nie uruchamia się tryb graficzny. Bodajże po wybraniu 4, 8, 15 i 24 pojawia się "niebieski ekran" a po wybraniu reszty, Debian wraca do konsoli i wyrzuca błędy.
P.S. Jakim poleceniem wykasować w nano jakiś plik?

P.S. Jakim poleceniem wykasować w nano jakiś plik?