Zmiana rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
PhockouS

Post autor: PhockouS »

Dodam od siebie tylko tyle, że jak nie ogarniesz nano (przyznam się - sam nie umiem z niego korzystać :-P) możesz sprawdzić "mcedit" - jest to edytor tekstu zawarty bezpośrednio w mc.

Tyle, eot
wilczekpl

Post autor: wilczekpl »

Trochę to trwało, ale już jestem. Dotarłem do sekcji "screen" przez nano. Mam jednak jeszcze jeden, mały problem. Otóż po wpisaniu żądanej wartości w "DefaultDept" i próbie zapisu (ctr+o), pojawia mi się komunikat:

Kod: Zaznacz cały

File exist, OVERWRITE?
Mimo wybrania wartości potwierdzającej i restartu, zmiana w pliku nie jest zapamiętywana. Dlaczego :?:
Identyczna sytuacja ma miejsce przy innych plikach. Na przykład próbowałem zmienić w "menu.lst" opis

Other Operating System
Nie da się - występuje identyczna sytuacja.
Awatar użytkownika
LongeR

Post autor: LongeR »

Może coś z nano hmmm weź wpisz w konsoli

$kdesu konqueror
następnie hasło root otworzy ci się konqueror :D Następnie ręcznie przejdź do /etc/X11/xorg.conf otwórz plik za pomocą np. Kwrite i tam to zmień. Przyjąłem że masz KDE
wilczekpl

Po wpisaniu

$kdesu konqueror
pojawia się komunikat:

bash: konqueror: command not found
Awatar użytkownika
LongeR

kdesu konqueror
masz KDE musi zadziałać wpisz bez $.
wilczekpl

Nie pomogło - ten sam rezultat. Zresztą próba wywołania kwrite kończy się tym samym komunikatem.
Awatar użytkownika
LongeR

dziwne... może nie masz zainstalowanego pakietu konqueror. Zainstaluj

aptitude install konqueror
beel
Beginner

Post autor: beel »

Z '$' uruchomi się z poziomu zwykłego użytkownika, wygląda na to, że albo nie masz KDE, albo Konquerora. Więc spróbuj:

kdesu kwrite
I tam otwórz plik jak w każdym programie Windowsowym, ogólnie to składnie masz dla kdesu i nazwa programu jakiego chcesz użyć do edycji czy odczytu. A jeżeli nie to, probowałeś mc?

aptitude install mc
Odszukujesz plik i edytujesz klikając F4, bardzo intuicyjnie i prosto.

[edit]
Okay kolega mnie uprzedził, spróbuj mc !
Awatar użytkownika
LongeR

Zawsze jest kilka sposobów rozwiązania jednego problemu wybiera się zawsze ten który jest Twoim zdaniem najprostszy lub gdy jeden zawiedzie próbuje się innego. Najważniejsze to się nie poddawać!
wilczekpl

Cały czas testuje Wasze sugestie... Okazało się jednak, że nano działa poprawnie :D . Sam popełniałem błąd, zapisując xorg.conf w root. Sorry ;-) . Teraz natomiast, mam takie pytanie. Otóż mam takie wartości Dept: 1, 4, 8, 15, 16, 24. Do każdej z nich przyporządkowane są trzy jednakowe rozdzielczości. Tak powinno być? Co oznacza każda z tych trzech? Może muszę dopisać swoją? Co gorsza, po wybraniu każdej z nich, nie uruchamia się tryb graficzny. Bodajże po wybraniu 4, 8, 15 i 24 pojawia się "niebieski ekran" a po wybraniu reszty, Debian wraca do konsoli i wyrzuca błędy.

P.S. Jakim poleceniem wykasować w nano jakiś plik?
ODPOWIEDZ