Zmiana rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Panowie! Mnie nie chodziło o częstotliwość odświeżania. Moja wątpliwość dotyczyła czegoś innego.
Akkon pisze:Zawsze myślałem, że za takie sprawy odpowiada tylko i wyłącznie xorg.conf i jego wyedytowanie ostatecznie załatwia sprawę. Okazuje się jednak, że nie do końca.
Moduł konfiguracji ekranu KDE oprócz tych wartości zdefiniowanych w xorgu wyświetla jeszcze inne. I w druga stronę, wyedytowanie xorga na Etchu nie pomogło. KDE nadal nie "widziało" nowych ustawień.

Ergo: W środowisku KDE xorg nie ma wyłączności na definiowanie rozdzielczości (a tak m.in. opisał to w swoim How-To Kaka). Chciałbym się zatem dowiedzieć od bardziej doświadczonych użytkowników Debiana co jeszcze o tym decyduje?
lukas

Post autor: lukas »

Akkon, wiem i rozumiem o co Ci chodzi, ale nie jestem w stanie Ci wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. Mamy dostęp do różnych sterowników tj. otwarte dla starszych serii, nowe otwarte dla nowszy serii kart graficznych, zamknięte od producenta itd. Ja edytując xorg.conf i zostawiając tylko swoją ulubioną rozdzielczość, mam problem z rozdzielczością w GDM. U innych to działa, u mnie nie. Rekonfigurując przez dpkg-reconfigure xserver-xorg problem znika, ale zostają inne o których pisałem wyżej. Nie raz miałem tak, że zostawiając przykładowa tylko 1024x768 dostępne były wyższe. Zaznaczając tylko 1024x768 czy 1152x864 też mam dostęp do mniejszych. Dodatkowo pokazuje mi głupoty z odświeżaniem. I tak jak pisałem wyżej, na sterach zamkniętych od ATI i Intela problemu nie ma, a na otwartych do ATI i zamkniętych NV są.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

zapoznaj się z tym (na początek uwagi)
A to przy okazji
lukas

Post autor: lukas »

Dodam coś nowego, głupiego, czego dzisiaj doświadczyłem.

Wszystko zaczęło się od aktualizacji. System się uruchomił, niby wszystko gra, włączam Enemy-Terriory i niespodzianka tj. wywala mnie do GDM! Po kilku minutach przypomniałem sobie, że w aktualizacjach był jakieś pakiety xorg. Przeinstalowałem sterowniki, akceleracje jest więc biorę się za ET. Odpalam XQF i niespodzianka.
Sys_Error: GLimp_Init() - could not load OpenGL subsystem
Podobny błąd miałem w Ubuntu. Po ponownym uruchomieniu systemu, problem zniknął. Zacząłem szukać w sieci i trafiłem na tekst, ze trzeba przeinstalować stery- no to przeinstalowałem je po raz drugi. Niestety nie pomogło. Potem trafiłem na tekst, ze trzeba prze konfigurować Xy- więc i to zrobiłem. Wyłączyłem i włączyłem system i lipa, padły Xy :-D No to jadę dalej i standardowo dpkg-reconfigure xserver-xorg. System wstał, ale nie miałem odświeżania 100Hz. Skopiowałem ustawienia z kopii xorg.conf, klepie ctrl+alt+backspace i ERROR linia 64. Okazało się, że to dodatkowa opcja modeline wywali mi Xy- bez niej środowisko wstaje, ale tylko z 85Hz. Myślę sobie "o ty dziadu" Klepie alt+ctrl+f1, potem /etc/init.d/gdm stop i lecę po raz trzeci ze sterami. Odpalam system, wszystko gra, edytuje xorg.conf, uaktywniam opcje modeline, reset i o dziwo wsio gra :-P
Sys_Error: GLimp_Init() - could not load OpenGL subsystem
Tego nie udało mi się rozwiązać, a akceleracja jest, gra też działa tylko, że muszę ją uruchamiać bezpośrednio. O dziwo, przed aktualizacją XQF nie molestował mnie takimi komunikatorami, ech...

Dziś po ponad dwóch latach powiedziałem "ten GNU/Linux jest zaj..., ale jest też zdrowo jeb..."

Dziękuję za uwagę ;-)
ODPOWIEDZ