Instalacja zatrzymuje si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
maax990

Post autor: maax990 »

heh u mnie tz 5% i dupa zaraz zobacze z tym co tu napisaliscie u mnie pozostaje jeszcze kwestia czrnego ekranu
jakwak

Post autor: jakwak »

Cześć. Też mam dzisiaj ten problem, Pobrałem nawet najnowsze netinstall Lenny i nadal to samo. Jak popatrzeć na komunikaty w konsoli (Ctrl + Alt + F4) to już wiadomo o co chodzi... Ale jak to przejść? :-/
(Wpisać tego nie mogę)

Edit:
Nawet nie mam skąd ściągnąć normalną płytkę CD1. Serwer jest czysty, są tylko netinstall'e pewnie jutro będzie wszystko OK. :->

Pozdrawiam
hippie

Post autor: hippie »

Jakwak, pobierz netinstall Etcha, a wszystko będzie OK tak jak u mnie :) Potem możesz sobie najwyżej zrobić upgrade, jak chcesz.
zyghom

Post autor: zyghom »

u mnie tez 5% i stop
a to juz lenny netinstall
maax990

Post autor: maax990 »

zainstalowac musicie tak jak kolega kazzomy polecal i dziala przynajmniej u mnie
jakwak

Post autor: jakwak »

Już powinno być ok. Na serwerze pokazały się nowe obrazy płyt. Przetestuje jak wrócę do domu 8-)

Edit:
Właśnie instaluje na laptopie z netinstall Lenny. Wszysko jest już OK :-D
rahl

Post autor: rahl »

mam dokladnie ten sam problem - instalacja zacina mi sie na 5%, tyle ze nie instaluje wersji lenny, ale etch ;/ postepowalem dokladnie wg poradnika z tego forum, wiec nie wiem w czym moze tkwic blad. Jak probowalem zainstalowac to recznie[tez wg tutejszego poradnika], to przy

Kod: Zaznacz cały

aptitude install gnome-core gnome-audio
wyswietlalo mi, ze nic nie zainstalowal, ze nie ma skad pobrac pakietow, mimo ze plytka, na ktorej te pakiety niby sa, byla w napedzie.
Co powinienem zrobic? sprawdzic co sie stanie przy instalacji wersji testowej? Moj komp to lapek hp dv6670ew.

z gory dzieki za pomoc

pozdrawiam rahl
Awatar użytkownika
JiHAD

Post autor: JiHAD »

Skonfiguruj połączenie z netem, pakiety pobierane są z internetu... :shock:
rahl

Post autor: rahl »

Jeśli ściągnąłeś pierwszą płytkę z gnome, to właśnie ta wersja odchudzona, znajduje się na tej płytce.
A jeśli chcesz zainstalować "odchudzoną" wersję to instalujesz tak:

Kod:

aptitude install gnome-core gnome-audio
wiec chyba wszystko co mi jest potrzebne, jest na tej plytce.
Cos mi sie jednak pomieszalo, bledy byly w innym miejscu, przy

aptitude install gdm
przyczyna chyba bylo odmountowanie w pewnym momencie cdromu :) teraz instalacja przebiegla bezproblemowo, ale mimo to, w momencie logowania, dostaje taka informacje:
nie mozna uruchomic x serwera. prawdopodobnie nie zostal on poprawnie skonfigurowany.
w logach znalazlem cos takiego:
(WW) the directory /usr/x11r6/lib/x11/fonts/misc does not exist. entry deleted from font path
+ cala strona innych warningow dotyczacych fontow
(WW) the directory /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/truetype does not exist. entry deleted from font path
+ pod koniec taki wpis:
(II) primary device is: PCI 01:00:0
(EE) no devices detected.
fatal server error: no screens found
w czym moze tkwic problem? juz kilka razy konfigurowalem tego xorga, wydaje mi sie, ze wszystko robilem wg zalecen forumowego przewodnika

edit: po wpisaniu

Xorg -configure
dostalem:
failed to load /usr/lib/xorg/modules/drivers/atimisc_drv.so
failed to load module "atimisc"
moze komus te errory cos powiedza...
ODPOWIEDZ