Kod: Zaznacz cały
# cat /proc/interrupts
CPU0 CPU1
0: 2056911 0 local-APIC-edge-fasteoi timer
1: 5257 1 IO-APIC-edge i8042
9: 927 21 IO-APIC-fasteoi acpi
12: 166269 2 IO-APIC-edge i8042
14: 18418 1 IO-APIC-edge ide0
17: 8225 1 IO-APIC-fasteoi ahci, eth0
18: 67 1 IO-APIC-fasteoi ohci_hcd:usb1, ehci_hcd:usb2
19: 0 0 IO-APIC-fasteoi ohci_hcd:usb3, ohci_hcd:usb4, ohci_hcd:usb5, ohci_hcd:usb6
20: 35839 1 IO-APIC-fasteoi ndiswrapper
NMI: 0 0
LOC: 0 2056727
ERR: 11
MIS: 0
No i właśnie, nie wiem co jest tego zasługą - czy ten brak modułów na początku?!? ale sprzęt pozmieniał sobie numery przerwań wcześniej co rusz ahci, eth0, część ohci*, ati, snd_intel i jeśli zaszczyciła mnie obecnością karta wifi - wszystko to było na przerwaniu 10. (właściwie to nie zdziwiło mnie to bardzo bo na moim ibm t42, było identycznie) Nigdy nie miałem dwurdzeniowego procesora, ani nie interesowałem się zbytnio irq - pewnie dlatego, że wszystko mi działało

Znów też pojawia się komunikat w dmesg
APIC error on CPU0: 40(40)
ERR: 12

... koniec tego offtopicu, tak tylko chciałem wskazać bolączki hpków

EDIT: W pewnym momencie ndiswrapper podał mi sam rozwiązanie, bo urządzenie niby było - na tyle że moduł się ładował ale komputer nie przyznawał mu irq, więc żeby mu dopomóc należy dodać do linii kernela pci=biosirq no i wszystko działa (póki co 3 restart)
@beretakk: Sprawdzałeś może stronę ndiswrappera (http://tnij.org/agje), na niej oprócz listy sprzętu, który działa są też linki do sterowników jeśli wszystko gra to powinieneś mieć coś podobnego do mnie:
# ndiswrapper -l
bcmwl5 : driver installed
device (14E4:4311) present (alternate driver: bcm43xx)

alteriks IBM_T42 = NOPASSWD: /usr/sbin/wifi-radar, /usr/bin/wlassasistant
EDIT2: Ciąg dalszy epopei...
Sposób pci=biosirq okazał się nie skuteczny, za każdym razem żeby ta opcja zadziałała trzeba było przywracać domyślne ustawienia biosu?!?! bo inaczej system nie wykrywał wlanu...
Dzięki lekturze HOWTO_Fix_Common_ACPI_Problems i rozkompilowaniu tablicy dsdt zmieniłem
acpi_os_name="Microsoft Windows XP"
acpi_os_name="Microsoft Windows NT"

PS Mam nadzieję że już nie będę musiał edytować tego posta i mój problem został rozwiązany