[+] Debian Wheezy na laptopie Lenovo B590
Ściągnąłem dystrybucję z programem gparted, usunąłem partycję z DOS od Lenovo i instalator ruszył dalej.
Teraz się zastanawiam i czytam na forum jakie rozmiary i jak sformatować, bo tych systemów plików jest mnóstwo.
Tak jak kodama napisałeś:
Dam 20GB na partycję root, 4GB na partycję wymiany, bo mam 4GB ramu i co resztę dać na /home i będzie dobrze?
A jak sformatować? Jaki będzie najlepszy system plików?
Teraz się zastanawiam i czytam na forum jakie rozmiary i jak sformatować, bo tych systemów plików jest mnóstwo.
Tak jak kodama napisałeś:
Dam 20GB na partycję root, 4GB na partycję wymiany, bo mam 4GB ramu i co resztę dać na /home i będzie dobrze?
A jak sformatować? Jaki będzie najlepszy system plików?
Nie.
[INDENT] / 20GB
partycja wymiany 2 GB
/home reszta [/INDENT]
Polecam system plików ext4.
[INDENT] / 20GB
partycja wymiany 2 GB
/home reszta [/INDENT]
Polecam system plików ext4.
Kod: Zaznacz cały
[yampress@debian ~]$ df -H
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
rootfs 27G 4,3G 21G 18% /
udev 11M 0 11M 0% /dev
tmpfs 405M 320k 405M 1% /run
tmpfs 5,3M 0 5,3M 0% /run/lock
tmpfs 1,3G 0 1,3G 0% /run/shm
/dev/sda3 464G 60G 381G 14% /home
[yampress@debian ~]$
Ustawiłbym 20GB na główną partycję.
Odnośnie partycji wymiany, to teoria mówi, że powinno go być 1.5x tyle ile ramu, czyli teoretycznie 6GB u Ciebie (w przypadku gdybyś korzystał z hibernacji - czyli wszystko co jest w pamięci RAM zostaje zrzucone na dysk). Tyle teorii.
Ja przy moich 2GB RAMU mam ustawioną partycję wymiany na 2GB i też działa. Całej pamięci i tak nie jestem w stanie zapełnić w czasie normalnej codziennej pracy. Partycja wymiany, zasadniczo leży odłogiem - więc nie ma problemu.
Pytanie, do czego będziesz wykorzystywał ten komputer, bo może Tobie jednak się uda zapchać cały ram?
Resztę dajesz na /home, wszystkie ustaw jako system plików ext4.
Edycja:
Kolega Yampress mnie ubiegł trochę. Jak widzisz, nawet jeszcze mniej na partycję wymiany proponuje.
Odnośnie partycji wymiany, to teoria mówi, że powinno go być 1.5x tyle ile ramu, czyli teoretycznie 6GB u Ciebie (w przypadku gdybyś korzystał z hibernacji - czyli wszystko co jest w pamięci RAM zostaje zrzucone na dysk). Tyle teorii.
Ja przy moich 2GB RAMU mam ustawioną partycję wymiany na 2GB i też działa. Całej pamięci i tak nie jestem w stanie zapełnić w czasie normalnej codziennej pracy. Partycja wymiany, zasadniczo leży odłogiem - więc nie ma problemu.
Pytanie, do czego będziesz wykorzystywał ten komputer, bo może Tobie jednak się uda zapchać cały ram?
Resztę dajesz na /home, wszystkie ustaw jako system plików ext4.
Edycja:
Kolega Yampress mnie ubiegł trochę. Jak widzisz, nawet jeszcze mniej na partycję wymiany proponuje.
Nie wiem, czy użytkownicy w domu nie będą korzystać z hibernacji - znając życie to skorzystają.
500GB i tak nigdy nie zapełnią, więc ustawię 4GB na partycję wymiany aby mieć spokojny sen.
Czyli, przeznaczam:
[INDENT]4GB na logiczną przestrzeń wymiany
/ 20GB podstawowa
/home reszta logiczna.[/INDENT]
Dziękuję bardzo za podpowiedzi - ciężko podejmować decyzje jak się nie ma pojęcia o tych sprawach. Lecę ustawiać partycje - oby nie było więcej problemów.
Dodane:
Przy wyjściu z partycjonowania dostałem ostrzeżenie, że nie mam partycji EFI. I co z tym zrobić? A przewodnik z kolei proponuje wybór jeszcze LVM i szyfrowane LVM. Chyba dzisiaj nie zasnę tylko będę się dokształcać.
Nie chce mi się już męczyć dzisiaj. Wybrałem z przewodnika cały dysk bez LVM. Dalej wybrałem tylko osobną partycję dla /home i zrobiło coś takiego:
[INDENT]1MB wolna przestrzeń
500MB EFI
10GB /
8,3GB partycja wymiany
481GB /home
1MB wolna przestrzeń [/INDENT]
I tak zostawię - już mi się nie chce tego zmieniać - mam za małą wiedzę na to. Oczywiście samo ustawiło wszystko na ext4 z wyjątkiem partycji wymiany.
Z siecią też kodama miałeś rację - teraz połączyło się przez kabel z jakimś serwerem lustrzanym i pobiera jakieś dodatkowe pakiety. Na razie zostawiłem domyślne, czyli serwer wydruku, laptop i podstawowe. W sumie nic innego nie będzie bo robię ten komputer dla domowników (i tak nie znają Windows 8 więc już nie poznają). Przeważnie będą oglądać filmy i korzystać z sieciowych gier. Trochę pewnie jeszcze się namęczę, żeby mogli ze wszystkiego korzystać, ale się łatwo nie poddam.
Zainstalowałem te pakiety do karty realtek i WiFi, elegancko znalazło sieć, dopisałem hasło i WiFi działa. Wszystko pięknie, ale teraz po paru minutach siedzenia w przeglądarce Iceweasel, system się po prostu wiesza się. Reaguje tylko kursor myszy.
Nie idzie przełączyć alt-F* do terminala. W sumie przed zawieszeniem też nie idzie, bo tylko się pokazuje małe okienko do wpisania polecenia.
Jakieś porady? Jak zlokalizować problem? I jak się przełączyć do konsoli/terminal bo w tej chwili to tylko z wyłącznikiem sieciowym go wyłączam.
Tu znalazłem threads/18647-Debian-Squeeze-po-instala ... a-si%C4%99 jakieś zgłoszenie podobnego problemu, ale to sprzed 2 lat - nowa wersja nie powinna mieć takich cudów prawda?
500GB i tak nigdy nie zapełnią, więc ustawię 4GB na partycję wymiany aby mieć spokojny sen.
Czyli, przeznaczam:
[INDENT]4GB na logiczną przestrzeń wymiany
/ 20GB podstawowa
/home reszta logiczna.[/INDENT]
Dziękuję bardzo za podpowiedzi - ciężko podejmować decyzje jak się nie ma pojęcia o tych sprawach. Lecę ustawiać partycje - oby nie było więcej problemów.
Dodane:
Przy wyjściu z partycjonowania dostałem ostrzeżenie, że nie mam partycji EFI. I co z tym zrobić? A przewodnik z kolei proponuje wybór jeszcze LVM i szyfrowane LVM. Chyba dzisiaj nie zasnę tylko będę się dokształcać.
Nie chce mi się już męczyć dzisiaj. Wybrałem z przewodnika cały dysk bez LVM. Dalej wybrałem tylko osobną partycję dla /home i zrobiło coś takiego:
[INDENT]1MB wolna przestrzeń
500MB EFI
10GB /
8,3GB partycja wymiany
481GB /home
1MB wolna przestrzeń [/INDENT]
I tak zostawię - już mi się nie chce tego zmieniać - mam za małą wiedzę na to. Oczywiście samo ustawiło wszystko na ext4 z wyjątkiem partycji wymiany.
Z siecią też kodama miałeś rację - teraz połączyło się przez kabel z jakimś serwerem lustrzanym i pobiera jakieś dodatkowe pakiety. Na razie zostawiłem domyślne, czyli serwer wydruku, laptop i podstawowe. W sumie nic innego nie będzie bo robię ten komputer dla domowników (i tak nie znają Windows 8 więc już nie poznają). Przeważnie będą oglądać filmy i korzystać z sieciowych gier. Trochę pewnie jeszcze się namęczę, żeby mogli ze wszystkiego korzystać, ale się łatwo nie poddam.
Zainstalowałem te pakiety do karty realtek i WiFi, elegancko znalazło sieć, dopisałem hasło i WiFi działa. Wszystko pięknie, ale teraz po paru minutach siedzenia w przeglądarce Iceweasel, system się po prostu wiesza się. Reaguje tylko kursor myszy.
Nie idzie przełączyć alt-F* do terminala. W sumie przed zawieszeniem też nie idzie, bo tylko się pokazuje małe okienko do wpisania polecenia.
Jakieś porady? Jak zlokalizować problem? I jak się przełączyć do konsoli/terminal bo w tej chwili to tylko z wyłącznikiem sieciowym go wyłączam.
Tu znalazłem threads/18647-Debian-Squeeze-po-instala ... a-si%C4%99 jakieś zgłoszenie podobnego problemu, ale to sprzed 2 lat - nowa wersja nie powinna mieć takich cudów prawda?
Standardowe z instalatora Debiana - nawet nie wiem jakie. Chyba gde. W ustawieniach jest napisane, że Gnome 3.4.2.
Dziwna sprawa - dzisiaj jakoś się nie wiesza, a nic nie robiłem od wczoraj. Jak się zawiesi, to spróbuję sprawdzić z konsoli log /var/log/Xorg.0.log pytanie tylko czy to właściwy log dla mojej karty grafiki.
Próbowałem wyłączyć środowisko graficzne:
ale się nie udało. Widocznie to nie to polecenie.
Mam w katalogu użytkownika takie pliki:
I taki plik:
Proszę o interpretację jeśli komuś się chciało to czytać.
Dziwna sprawa - dzisiaj jakoś się nie wiesza, a nic nie robiłem od wczoraj. Jak się zawiesi, to spróbuję sprawdzić z konsoli log /var/log/Xorg.0.log pytanie tylko czy to właściwy log dla mojej karty grafiki.
Próbowałem wyłączyć środowisko graficzne:
/etc/init.d/gdm3 stop
Mam w katalogu użytkownika takie pliki:
paź 4 03:50 .xsession-errors.old
/etc/gdm3/Xsession: Beginning session setup...
localuser:andrzej being added to access control list
openConnection: connect: Nie ma takiego pliku ani katalogu
cannot connect to brltty at :0
GNOME_KEYRING_CONTROL=/home/andrzej/.cache/keyring-iHqjzI
GPG_AGENT_INFO=/home/andrzej/.cache/keyring-iHqjzI/gpg:0:1
SSH_AUTH_SOCK=/home/andrzej/.cache/keyring-iHqjzI/ssh
Initializing tracker-store...
Tracker-Message: Setting up monitor for changes to config file:'/home/andrzej/.config/tracker/tracker-store.cfg'
Initializing tracker-miner-fs...
Tracker-Message: Setting up monitor for changes to config file:'/home/andrzej/.config/tracker/tracker-miner-fs.cfg'
Starting log:
File:'/home/andrzej/.local/share/tracker/tracker-miner-fs.log'
Tracker-Message: Setting up monitor for changes to config file:'/home/andrzej/.config/tracker/tracker-store.cfg'
Starting log:
File:'/home/andrzej/.local/share/tracker/tracker-store.log'
** Message: Stopping applet secret agent because GNOME Shell appeared
Ostrzeżenie menedżera okien: CurrentTime used to choose focus window; focus window may not be correct.
Ostrzeżenie menedżera okien: Got a request to focus the no_focus_window with a timestamp of 0. This shouldn't happen!
Ostrzeżenie menedżera okien: CurrentTime used to choose focus window; focus window may not be correct.
Ostrzeżenie menedżera okien: Got a request to focus the no_focus_window with a timestamp of 0. This shouldn't happen!
(gnome-settings-daemon:3539): PackageKit-WARNING **: couldn't parse execption 'GDBus.Error :o rg.gtk.GDBus.UnmappedGError.Quark._pk_5ftransaction_5ferror.Code4: GetDistroUpgrades not supported by backend', please report
(gnome-settings-daemon:3539): updates-plugin-WARNING **: failed to get upgrades: GDBus.Error :o rg.gtk.GDBus.UnmappedGError.Quark._pk_5ftransaction_5ferror.Code4: GetDistroUpgrades not supported by backend
I taki plik:
paź 4 12:09 .xsession-errors
/etc/gdm3/Xsession: Beginning session setup...
localuser:andrzej being added to access control list
openConnection: connect: Nie ma takiego pliku ani katalogu
cannot connect to brltty at :0
GNOME_KEYRING_CONTROL=/home/andrzej/.cache/keyring-z9jtg0
GPG_AGENT_INFO=/home/andrzej/.cache/keyring-z9jtg0/gpg:0:1
SSH_AUTH_SOCK=/home/andrzej/.cache/keyring-z9jtg0/ssh
Initializing tracker-store...
Initializing tracker-miner-fs...
Tracker-Message: Setting up monitor for changes to config file:'/home/andrzej/.config/tracker/tracker-miner-fs.cfg'
Starting log:
File:'/home/andrzej/.local/share/tracker/tracker-miner-fs.log'
Starting log:
File:'/home/andrzej/.local/share/tracker/tracker-store.log'
** Message: Stopping applet secret agent because GNOME Shell appeared
(gnome-settings-daemon:3515): color-plugin-WARNING **: Done switch to new account, reload devices
(gnome-shell:3559): GLib-GIO-WARNING **: Dropping signal ActiveSessionChanged of type (s) since the type from the expected interface is (o)
(gnome-shell:3559): GLib-GIO-WARNING **: Dropping signal ActiveSessionChanged of type (s) since the type from the expected interface is (o)
(gnome-settings-daemon:3515): PackageKit-WARNING **: couldn't parse execption 'GDBus.Error :o rg.gtk.GDBus.UnmappedGError.Quark._pk_5ftransaction_5ferror.Code4: GetDistroUpgrades not supported by backend', please report
(gnome-settings-daemon:3515): updates-plugin-WARNING **: failed to get upgrades: GDBus.Error :o rg.gtk.GDBus.UnmappedGError.Quark._pk_5ftransaction_5ferror.Code4: GetDistroUpgrades not supported by backend
Agent unregistration failed: GDBus.Error :o rg.freedesktop.DBus.Error.UnknownObject: Method "UnregisterAgent" with signature "o" on interface "org.bluez.Adapter" doesn't exist
'g-io-error-quark'
Agent unregistration failed: GDBus.Error :o rg.bluez.Error.DoesNotExist: Does Not Exist 'g-io-error-quark'
Agent unregistration failed: GDBus.Error :o rg.freedesktop.DBus.Error.UnknownObject: Method "UnregisterAgent" with signature "o" on interface "org.bluez.Adapter" doesn't exist
'g-io-error-quark'
** (nm-applet:3580): WARNING **: Failed to show notification: Przekroczono czas oczekiwania
(gnome-settings-daemon:3515): color-plugin-WARNING **: Done switch to new account, reload devices
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/51: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/52: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/53: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/54: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/55: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/56: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/57: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Log level 16: Could not create object for /org/freedesktop/NetworkManager/AccessPoint/58: Method "GetAll" with signature "s" on interface "org.freedesktop.DBus.Properties" doesn't exist
Ostrzeżenie menedżera okien: Got a request to focus 0x22005f4 (Laptop HP,) with a timestamp of 0. This shouldn't happen!
** (gnome-terminal:6586): WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported
(gnome-settings-daemon:3515): PackageKit-WARNING **: couldn't parse execption 'GDBus.Error :o rg.gtk.GDBus.UnmappedGError.Quark._pk_5ftransaction_5ferror.Code4: GetDistroUpgrades not supported by backend', please report
(gnome-settings-daemon:3515): updates-plugin-WARNING **: failed to get upgrades: GDBus.Error :o rg.gtk.GDBus.UnmappedGError.Quark._pk_5ftransaction_5ferror.Code4: GetDistroUpgrades not supported by backend
Initializing nautilus-gdu extension
Shutting down nautilus-gdu extension
Initializing nautilus-gdu extension
Masz gnome3, nie gde (cokolwiek by to miało być).
Polecenie:
musisz wykonać jako root, najlepiej z wirtualnej konsoli i zapisz zamiany w programach (np. edytorach tekstu) bo je stracisz.
Polecenie to zatrzymuje środowisko graficzne i nie wyłącza karty grafiki, jakbyś wyłączył grafikę nie byłoby obrazu na ekranie.
Wklej wyniki poleceń, będą bardziej pomocne:
Zaktualizuj też system, też miałem niedawno problem ze sporadycznymi zawieszeniami przy uruchomionej przeglądarce Chrome, po jednej z aktualizacji ustało.
Chociaż używam wersji testowej Debiananie zaszkodzi spróbować:
Polecenie:
/etc/init.d/gdm3 stop
Polecenie to zatrzymuje środowisko graficzne i nie wyłącza karty grafiki, jakbyś wyłączył grafikę nie byłoby obrazu na ekranie.
Wklej wyniki poleceń, będą bardziej pomocne:
cat /var/log/Xorg.0.log | grep -C 10 -n '(EE)'
cat /var/log/Xorg.0.log | grep -C 10 -n '(WW)'
tail -n 100 /var/log/syslog
Chociaż używam wersji testowej Debiananie zaszkodzi spróbować:
aptitude update && aptitude full-upgrade
Gde np. gnome desktop environment?
Ale na poważnie, wcisnąłem klawisze: Shift+Ctrl+F1, zalogowałem się jako root. Jak napisałem polecenie nie zadziałało, bo wcisnąłem klawisze Shift+Ctrl+F7 i ponownie pokazało mi się środowisko graficzne. Nie obrażam się, że podejrzewasz mnie o takie rzeczy, bo w końcu jestem zielony z Linuksa. Ale rozróżniam z pewnością kartę graficzną od środowiska graficznego. Moja wina, że się tak niefortunnie wyraziłem. Postaram się dzisiaj wrzucić to co napisałeś i też komunikaty z próby wyłączenia środowiska graficznego.
Ale na poważnie, wcisnąłem klawisze: Shift+Ctrl+F1, zalogowałem się jako root. Jak napisałem polecenie nie zadziałało, bo wcisnąłem klawisze Shift+Ctrl+F7 i ponownie pokazało mi się środowisko graficzne. Nie obrażam się, że podejrzewasz mnie o takie rzeczy, bo w końcu jestem zielony z Linuksa. Ale rozróżniam z pewnością kartę graficzną od środowiska graficznego. Moja wina, że się tak niefortunnie wyraziłem. Postaram się dzisiaj wrzucić to co napisałeś i też komunikaty z próby wyłączenia środowiska graficznego.
Zaloguj się jeszcze raz w konsoli ( CTRL + ALT + F1 ) jako root, wykonaj
Powinieneś dostać wynik podobny do (poniżej przedstawiam mój przypadek)
to ostatnie oznacza, że moim domyślnym menadżerem jest Lightdm (lightdm).
Żeby u mnie go wyłączyć to wykonuję
Analogicznie zrób u siebie.
cat /etc/X11/default-display-manager
/usr/sbin/[b]lightdm[/b]
Żeby u mnie go wyłączyć to wykonuję
/etc/init.d/lightdm stop