Drukarka po wy
Dostarcz jeszcze raz te same informacje co w tym poście: threads/29336-Drukarka-po-wyłączeniu-i- ... post159514 (logi i informacje o drukarce).
Być może wymagane są uprawnienia roota?
Spróbuj najpierw bez, w konsoli. Otwórz terminal i wpisz:
Jak wyskoczy jakiś komunikat, to go tu wklej.
Spróbuj najpierw bez, w konsoli. Otwórz terminal i wpisz:
Kod: Zaznacz cały
hp-setup
Nacudowałam się z tym sprzętem strasznie. Spieszyło mi się z wydrukiem, a drukarka za nic nie chciała ruszyć. Przeinstalowałam system. Dodałam drukarkę, ale nie zauważyłam, że jest wyłączona. komputer upierał się, że wydrukował plik, a drukarka nie otrzymywała żadnych informacji.
Wydruki zrobiłam w końcu na cudzym komputerze, ale nie dałam za wygraną. Wpisanie hp-setup w terminalu wyrzuca błędy dopiero wpisanie w terminalu użytkownika pozwala uruchomić hp-setup.
Uruchomiony hp-setup krzyczy, że nie ma pluginu chociaż niby go instaluje (może tylko ściąga bez instalacji?). Zainstalowałam w odruchu czarnej rozpaczy wszystkie pliki, jakie wyświetlił synaptic po wpisaniu w okienko szybkiego wyszukiwania hplip. To też nie pomogło.
Dopiero kiedy w hplip kliknęłam Download Firmware i wykonałam kolejne kroki drukarka ożyła i grzecznie wykonuje swoje zadania. Ciekawe, jak długo
.
Czy może ktoś mi wytłumaczyć logikę instalacji tej drukarki, żebym następnym razem nie musiała po omacku szukać rozwiązania problemu?
Został mi jeszcze Epson do zainstalowania i aż się boję, bo coś w jego sterownikach na stronie się zmieniło i też przestał działać. A może winą należało by obarczyć obsługę usb? Może sterowniki do drukarek są ok?
Zrobiłam zrzuty ekranu wszystkich okienek komunikatów i informacje z konsoli, jeżeli będą potrzebne do rozwiązania to je powklejam, ale jest tego bardzo dużo.
Wydruki zrobiłam w końcu na cudzym komputerze, ale nie dałam za wygraną. Wpisanie hp-setup w terminalu wyrzuca błędy dopiero wpisanie w terminalu użytkownika pozwala uruchomić hp-setup.
Uruchomiony hp-setup krzyczy, że nie ma pluginu chociaż niby go instaluje (może tylko ściąga bez instalacji?). Zainstalowałam w odruchu czarnej rozpaczy wszystkie pliki, jakie wyświetlił synaptic po wpisaniu w okienko szybkiego wyszukiwania hplip. To też nie pomogło.
Dopiero kiedy w hplip kliknęłam Download Firmware i wykonałam kolejne kroki drukarka ożyła i grzecznie wykonuje swoje zadania. Ciekawe, jak długo

Czy może ktoś mi wytłumaczyć logikę instalacji tej drukarki, żebym następnym razem nie musiała po omacku szukać rozwiązania problemu?
Został mi jeszcze Epson do zainstalowania i aż się boję, bo coś w jego sterownikach na stronie się zmieniło i też przestał działać. A może winą należało by obarczyć obsługę usb? Może sterowniki do drukarek są ok?
Zrobiłam zrzuty ekranu wszystkich okienek komunikatów i informacje z konsoli, jeżeli będą potrzebne do rozwiązania to je powklejam, ale jest tego bardzo dużo.
Ja na przykład też nie bardzo rozumiem dlaczego u Ciebie się takie cuda dzieją. Przy okazji bytności u znajomego podłączyłem pod mojego laptopa (Wheezy: instalowane tak - najpierw system podstawowy, potem mate-desktop-environment-extra i reszta dodatków): HP 1010 i HP 1015 - poszło bez zająknięcia. Wszystko drukuje, bez problemu. Takiej drukarki jak twoja nie mam na szybko pod ręką żeby sprawdzić, a chętnie bym obadał temat. Ach, ten linuks czasami są takie zagwozdki, że hej 
Offtop:
Mi na przykład czasem (nie mam pojęcia od czego to zależy - ani od aktualizacji, ani nic podobnego - zwyczajne użytkowanie systemu) wywala na starcie błąd (mniej więcej):
Rozwiązanie? Wywalić ten plik
Dlaczego? Nie wiem
Ale takie rozwiązanie znalazłem na tą bolączkę.

Offtop:
Mi na przykład czasem (nie mam pojęcia od czego to zależy - ani od aktualizacji, ani nic podobnego - zwyczajne użytkowanie systemu) wywala na starcie błąd (mniej więcej):
could not update /etc/gdm3/.ICEAuthority
Rozwiązanie? Wywalić ten plik

Chyba się podepnę pod temat, bo lekko zgłupiałem. Nagle moja drukarka przestała drukować przez polecenie lpr plik-do-druku*
Gdzie plik do druku to zwykły tekstowy plik, żadnego cudowania typu pdf czy inne. No nie działa, nawet nie dodaje w cups do kolejki.
/var/log/cups/error_log pusty.
DODANE
Dobra, nie wiem czemu, ale pomogła instalacja cups-bsd :} Gdyby jeszcze mi się pojawiała ikonka drukarki jak się coś drukuje... No nie narzekałbym
Gdzie plik do druku to zwykły tekstowy plik, żadnego cudowania typu pdf czy inne. No nie działa, nawet nie dodaje w cups do kolejki.
lpstat -a
hp_LaserJet_1010 accepting requests since pon, 16 wrz 2013, 19:55:24
PDF accepting requests since pon, 16 wrz 2013, 19:47:43
lpr test -P hp_LaserJet_1010
lpr: hp_LaserJet_1010: unknown printer
DODANE
Dobra, nie wiem czemu, ale pomogła instalacja cups-bsd :} Gdyby jeszcze mi się pojawiała ikonka drukarki jak się coś drukuje... No nie narzekałbym