Drukarka po wy

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Jola

Post autor: Jola »

Zainstalowałam, ale przed instalacją tego drukarka działała i to bardzo dobrze, więc chyba wszystko było zainstalowane jak należy. A po instalacji i tak nie działa.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Teraz usuń drukarkę z systemu i spróbuj ją dodać w hplip-gui. Możesz też spróbować w cups, zobacz czy nie pojawiły się nowe sterowniki od HP na liście.
Jola

Dzięki, działa.
Jola

Po wydrukowaniu kilku pojedynczych stron i jednokrotnym dwóch w jednym drukowaniu drukarka przestała przyjmować wydruki, chociaż system zgłasza, że zostały wydrukowane.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Dostarcz jeszcze raz te same informacje co w tym poście: threads/29336-Drukarka-po-wyłączeniu-i- ... post159514 (logi i informacje o drukarce).
Jola

Myślę, że te informacje mogą pomóc:
Zrzut ekranu2 z 2013-09-09 20:22:29.png
Załączniki
Zrzut ekranu3 z 2013-09-09 20:23:28.png
Zrzut ekranu z 2013-09-09 20:19:24.png
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Być może wymagane są uprawnienia roota?
Spróbuj najpierw bez, w konsoli. Otwórz terminal i wpisz:

Kod: Zaznacz cały

hp-setup
Jak wyskoczy jakiś komunikat, to go tu wklej.
Jola

Nacudowałam się z tym sprzętem strasznie. Spieszyło mi się z wydrukiem, a drukarka za nic nie chciała ruszyć. Przeinstalowałam system. Dodałam drukarkę, ale nie zauważyłam, że jest wyłączona. komputer upierał się, że wydrukował plik, a drukarka nie otrzymywała żadnych informacji.
Wydruki zrobiłam w końcu na cudzym komputerze, ale nie dałam za wygraną. Wpisanie hp-setup w terminalu wyrzuca błędy dopiero wpisanie w terminalu użytkownika pozwala uruchomić hp-setup.
Uruchomiony hp-setup krzyczy, że nie ma pluginu chociaż niby go instaluje (może tylko ściąga bez instalacji?). Zainstalowałam w odruchu czarnej rozpaczy wszystkie pliki, jakie wyświetlił synaptic po wpisaniu w okienko szybkiego wyszukiwania hplip. To też nie pomogło.
Dopiero kiedy w hplip kliknęłam Download Firmware i wykonałam kolejne kroki drukarka ożyła i grzecznie wykonuje swoje zadania. Ciekawe, jak długo :) .
Czy może ktoś mi wytłumaczyć logikę instalacji tej drukarki, żebym następnym razem nie musiała po omacku szukać rozwiązania problemu?
Został mi jeszcze Epson do zainstalowania i aż się boję, bo coś w jego sterownikach na stronie się zmieniło i też przestał działać. A może winą należało by obarczyć obsługę usb? Może sterowniki do drukarek są ok?
Zrobiłam zrzuty ekranu wszystkich okienek komunikatów i informacje z konsoli, jeżeli będą potrzebne do rozwiązania to je powklejam, ale jest tego bardzo dużo.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Ja na przykład też nie bardzo rozumiem dlaczego u Ciebie się takie cuda dzieją. Przy okazji bytności u znajomego podłączyłem pod mojego laptopa (Wheezy: instalowane tak - najpierw system podstawowy, potem mate-desktop-environment-extra i reszta dodatków): HP 1010 i HP 1015 - poszło bez zająknięcia. Wszystko drukuje, bez problemu. Takiej drukarki jak twoja nie mam na szybko pod ręką żeby sprawdzić, a chętnie bym obadał temat. Ach, ten linuks czasami są takie zagwozdki, że hej :)

Offtop:
Mi na przykład czasem (nie mam pojęcia od czego to zależy - ani od aktualizacji, ani nic podobnego - zwyczajne użytkowanie systemu) wywala na starcie błąd (mniej więcej):

could not update /etc/gdm3/.ICEAuthority

Rozwiązanie? Wywalić ten plik :) Dlaczego? Nie wiem :) Ale takie rozwiązanie znalazłem na tą bolączkę.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Chyba się podepnę pod temat, bo lekko zgłupiałem. Nagle moja drukarka przestała drukować przez polecenie lpr plik-do-druku*
Gdzie plik do druku to zwykły tekstowy plik, żadnego cudowania typu pdf czy inne. No nie działa, nawet nie dodaje w cups do kolejki.

lpstat -a
hp_LaserJet_1010 accepting requests since pon, 16 wrz 2013, 19:55:24
PDF accepting requests since pon, 16 wrz 2013, 19:47:43

lpr test -P hp_LaserJet_1010
lpr: hp_LaserJet_1010: unknown printer
/var/log/cups/error_log pusty.

DODANE
Dobra, nie wiem czemu, ale pomogła instalacja cups-bsd :} Gdyby jeszcze mi się pojawiała ikonka drukarki jak się coś drukuje... No nie narzekałbym ;)
ODPOWIEDZ