Konfiguracja serwera pocztowego, logowanie przez telnet na okre

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
marcinp

Post autor: marcinp »

Kod: Zaznacz cały

POP3 (test@mojadomena.pl): Fatal: Namespace initialization failed
IMAP (test@mojadomena.pl): Fatal: mail_location not set and autodecetion failed: Mail storage autodetection failed with home=/home/poczta_test/
Fatal: Namespace initialization failed
Poprawiłem format zapisu plików maildir, teraz się loguje, mogę nawet wykonać LIST po zalogowaniu przez POP3 (przedtem po zalogowaniu rozłączało się). Lecz niestety po zalogowaniu przez IMAP mam błąd:

IMAP mkdir (/var/indexes/domena.pl/t/test/.imap) failed: Permission denied
Poczta odbiorcza mi już chodzi - użytkownicy mogą się logować bardzo się cieszę, mogą nawet wysyłać maile do innych np. do:

[EMAIL="test@gmail.com"]test@gmail.com[/EMAIL]
i one dochodzą. Niestety nie da się wysłać maila do samego siebie i nie da się odpisać na e-mail jeśli się dostanie e-mail ode mnie z mojego serwera. Pytanie, czy do nasłuchiwania odbieranych maili potrzebny jest jeszcze jakiś inny program? Czytałem, że taką funkcję pełni fetchmail. Ale czy fetchmail jest potrzebny skoro mam postfiksa i dovecota?

Gdy teraz odpiszę mam taki komunikat na mailu:

"SMTP error from remote mail server after RCPT TO:<test@mojserwer.ovh.net>:
    host mojserwer.ovh.net [XX.XXX.XXX.XXX]: 550 5.1.1 <test@mojserwer.ovh.net>:
    Recipient address rejected: User unknown in local recipient table"
Czy to odbiera dovecot, czy coś innego?

I dalej nic nie dochodzi. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
VMLine
Beginner

Post autor: VMLine »

Kompletnie schrzaniłeś konfigurację, zapewne wklepując wszystko bez sensu i praktycznie nic z tego poradnika nie zrozumiałeś. Bez urazy. Postfix-admin musi jakoś komunikować się z postfixem, robi to przez bazę danych - MySQL bądź Postgresql. Postfix nic nie wie o twoich domenach czy tym bardziej użytkownikach. To że wysyła nic nie znaczy, oprócz tego, że postfix jako tako działa.
Powinieneś mieć uzupełnione wpisy:

virtual_mailbox_base
virtual_mailbox_domains
virtual_alias_maps
Powyższe wpisy definiują źródło wiedzy dotyczące wirtualnych użytkowników oraz domen.
Jednakże proponowałbym ogarnąć to jeszcze raz od początku i próbę zrozumienia działania MTA.
Polecam lekturę: http://www.howtoforge.com/postfix_mysql ... ebian_etch
Powodzenia.
ODPOWIEDZ