Jaka wirtualizacja systemu w trybie tekstowym?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Tryb tekstowy - ESXi4 Free
Gwoli ścisłości, nie ma czegoś takiego jak ESXi4 Free. Chodzi Tobie o VMware vSphere Hypervisor. Czepiam się bo VMware ma i tak już dość skomplikowane nazewnictwo swoich produktów (ESXi odnosi się do wielu produktów na różnych licencjach) i można się pogubić jeszcze bardziej to gmatwając. Co do vSphere Hypervisor, rzeczywiście jest bezpłatne i dobre na początek, nie ma tam bajerów. Po czasie jak firma dojrzeje i będzie potrzebować nowych ficzerów można przerzucić się na vSphere Essentials lub droższą. Niemniej ja używam w firmie Hypervisora i musze powiedzieć, że wymiata. Przejrzyste, intuicyjne z wieloma bajerami dzięki vSphereClient. Jednak to rozwiązanie ma jedną , ale za to ogromną wadę...vendor lock-in. Poważnie, dzisiaj gdybym miał stawiać firmowe serwery od nowa, postawiłbym na KVM albo Xen'a. Nigdy nie wiadomo czy VMware nie odwidzi się udostępniać w takim wymiarze Hypervisora za darmo. Z KVM lub Xenem tej obawy nie ma, no i można robić co dusza zapragnie.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Redhead pisze:Mam nadzieje, że nie próbujesz tego na hyperwizorze?
Mechanizm VNC odnosi sie do gości!
Czyli do czego? Bo nie rozumiem.
Państwo wybaczą ten wątek poboczny ale poczułem się zaintrygowany.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Hyperwizor= system, na którym stoją wszystkie wirtualizowane systemy (host)
Gość= zwirtualizowane systemy (guest)
sethiel
Junior Member

A to ciekawe, mam zainstalowanego np. Debiana korzystającego tylko z konsoli, nawet są tam VMWare tools zainstalowane, i nie bardzo VNC na tym działa.
Więc stąd moje pytanie, gdzie dokładnie tego VNC sobie mogę uruchomić.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Edit
sethiel
Junior Member

Dzięki Redhead, teraz mam wypoczynek ale zaraz jak tylko będę mógł to zobaczę i podzielę się wrażeniami.
Co do jeszcze wirtualizacji, to fakt, niektóre bardzo bardzo istotne rzeczy w VMWare są za pieniążki i to niemałe.
Jeśli firma ma góry kasy - taka np energetyka albo bankowość to się nie ma co zastanawiać i kupować.
Jak nie ma i nie będzie mieć to warto pomyśleć jednak o czymś innym.
Ja z lenistwa i głupoty polecam VMWare bo - jest mega intuicyjny, nie trzeba się zastanawiać, w większości działa, zwłaszcza jak się go nie rusza (czyli nie aktualizuje różnych łatek - które to potrafią sporo namieszać).
Śmiesznie prosto konfiguruje się cokolwiek.
Natomiast taki KVM - tutaj trzeba pytać, szukać na forach, czytać dużo itd.
Ale! - W przypadku problemów z VMWare (tego darmowego) - z mojego doświadczenia uzyskać pomoc graniczy z cudem, natomiast KVM - ktoś wiedzący na którymś z forum w końcu się znajdzie, raczej wcześniej niż później.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Edit
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Ja również uważam, że na vmware communities mona uzyskać fachową pomoc. Pare razy korzystałem i nigdy moje pytanie nie pozostawał bez odpowiedzi.
sethiel
Junior Member

Na VMWare communities ja osobiście miałem problem uzyskać odpowiedź na moje pytanie, ale to subiektywne odczucie - mniejsza z tym.
Na VMware jest też ograniczenie dla jednego "datastore" maksymalny rozmiar przy lokalnym dysku (lub Raid) 1,63TB.
Oczywiście większego Raida można podzielić na kilka takich powierzchni dyskowych i potem zaciągnąć je do VMWare.
Natomiast jeśli podłącza się zewnętrzną macierz dyskową - taki NAS - to wtedy hulaj dusza bez ograniczeń.

Czy wiecie czy KVM lub XEN mają też takie ograniczenie, czy też dają radę z powierzchnią powyżej 2TB?
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Edit
ODPOWIEDZ